HomeRelatii & Sex Sani, sex si masturbare: 6 intrebari ale adolescentilor la care ar...

Sani, sex si masturbare: 6 intrebari ale adolescentilor la care ar fi bine sa stii raspunsul

adolescenti-sfatulparintilor.ro-fredigitalphotos.net_

Intrarea in pubertate a copiilor inseamna pentru parinti o multime de probleme carora trebuie sa le faca fata. Vor aparea intrebari legate de sex, cosuri, sani, modificari ale corpului adolescentilor. Esti pregatit pentru ele?

1. Care sunt primele semne ale pubertatii?

Primele semne ale pubertatii apar la baieti intre 10 si 14 ani. Ele se manifesta prin marirea testiculelor. Testosteronul pompat din plin contribuie la aparitia barbii si a parului axial si pubian. Aceiasi hormoni au un cuvant de spus si asupra vocii si a marimii penisului.

Vestea proasta este ca hormonii contribuie si la crizele de nervi si revoltele adolescentine. La fete, cresterea sanilor incepe intre 8 si 12 ani (uneori chiar mai devreme, 7 ani). Daca nu s-a produs nicio modificare fiziologica pana la varsta de 14 ani, este cazul sa ceri sfatul medicului.

2. Poti sa ramai orb sau iti creste par in palma de la masturbare?

Desigur, aceste mituri despre masturbare au aparut pentru ca parintii se fereau sa vorbeasca despre ea. Si asa cum bebelusii sunt adusi de barza, masturbarea duce la orbire. Iti poti invata copilul ca masturbarea este o chestiune intima (nu se face in public) si ca nu trebuie sa exagereze.

3. Cand stiu ca sunt pregatit pentru sex?

Sa faci sex nu e chiar floare la ureche. Implica responsabilitati, vulnerabilitati, te poate face sa-ti cresti increderea in sine sau, dimpotriva, sa ti-o pierzi. Sa faci sex inseamna impartasirea celor mai intime ganduri si sentimente. Inainte de a face pasul cel mare, iti poti invata copilul sa-si puna cateva intrebari: Este partenerul(a) potrivit? Va mai fi langa mine ziua/luna/anul urmator? Exista respect si incredere reciproca? Putem vorbi despre orice? Ma preseaza sa fac pasul inainte de a fi pregatit(a)? Ii cunosc istoricul sexual? Daca nu are raspunsuri clare la aceste intrebari, s-ar putea sa aiba nevoie sa mai exploreze aspectele legate de sanatatea sexuala.

4. Ce sa fac daca transpir abundent?

Hiperhidroza (sau transpiratia in exces) este des intalnita in randul adolescentilor. Ei pot transpira in zona axilei, dar si in palme, talpi, fata sau oriunde pe corp. Avand in vedere trasformarile hormonale si emotionale, transpiratia in exces contribuie si ea la accentuarea stresului. Mergi cu copilul la medic pentru a-i prescrie un tratament adecvat. In plus, igiena este imperios necesara.

5. Cum sa scap de durerile (pre)menstruale?

Specialistii recomanda suplimente de calciu si vitamina D inainte de menstruatie, in special in cazul fetelor care nu consuma lactate, pentru a reduce durerile menstruale. De asemenea, sunt recomandate medicamente care contin ibuprofen. Pilulele anticonceptionale au rolul de a regla nivelul de hormoni, in special in cazul fetelor care au ciclu neregulat. Ai grija insa sa ceri sfatul medicului inainte de a-i da copilului orice tip de medicament.

6. De ce ma dor sanii?

Uneori este normal sa apara durerile de sani, cauzate fie de ciclul menstrual, fie de marirea lor. Insa daca observa noduli sau umflaturi, nu trebuie sa le controleze zilnic. Autoexaminarea sanilor ar trebui facuta si dupa o luna. Daca umflaturile sau nodulii sunt la fel sau mai mici, nu este motiv de ingrijorare. Daca insa sunt exact in acelasi loc si mai mari, este cazul sa cereti sfatul medicului.

Pentru parinti: care sunt semnele unor tulburari alimentare

Totul incepe cu o preocupare excesiva asupra corpului, greutatii. Apar ulterior tristretea, frustrarile, furia legate de imaginea corpului, precum si folosirea de epitete jignitoare la adresa propriului corp. Alte semne mai pot fi continua comparare cu altii, reperele fiind kilogramele si forma corpului, secretomanie legata de ce mananca, fluctuatii majore de greutate, reducerea drastica a mancarii, refuzul de a manca anumite alimente, crize de nervi, tinerea sub control in mod obsesiv a caloriilor consumate, a greutatii corpului, ritualuri la masa, mestecarea in exces, ingerarea alimentelor intr-o anumita ordine, cantarirea tuturor alimentelor de la o masa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read