O revistă americană dedicată top-modelelor mai “plinuţe” a stârnit controverse, sugerând într-un articol că majoritatea modelelor “normale” îndeplinesc criteriile specifice anorexiei, scrie Daily Mail.
Revista PLUS Model Magazine publică o fotografie în care un top-model “plinuţ” apare lipit de unul slab, cele două femei fiind lipite. Mesajul care însoţeşte articolul este că magazinele de haine ar trebui să li se adreseze şi femeilor mai corpolente şi să nu mai promoveze un “ideal al subţirimii”.
Katya Zharkova (28 de ani), care poartă haine mărimea 42, este modelul “plinuţ” care apare în toate fotografiile, alături de mesaje puternice. “Acum 20 de ani, un top-model cântărea în medie cu 8% mai puţin decât o femeie obişnuită. Acum, cântăreşte cu 23% mai puţin”, se arată într-una dintre fotografii.
“Acum zece ani, modelele mai ‘plinuţe’ purtau între mărimea 42 şi mărimea 50. Azi, ele se încadrează între mărimile 36 şi 44″, scrie peste o altă fotografie cu un nud al top-modelului plinuţ.
Un alt mesaj arată cât de puţin corespund ofertele din magazinele de haine necesităţii femeilor. “50% dintre femei poartă peste mărimea 44, dar, în majoritatea magazinelor, aceasta este mărimea cea mai mare”, arată editorii PLUS.
“Suntem bombardaţi în fiecare zi cu reclame la produse de slăbit, deoarece o industrie de zeci de miliarde de dolari e clădită pe frica de a fi gras. Nu toată lumea trebuie să fie slabă, corpurile noastre sunt frumoase oricum. Nu vorbim despre probleme de sănătate aici, pentru că nu toate persoanele slabe sunt sănătoase”, a explicat redactorul-şef PLUS, Madeline Figueroa-Jones.
Ea spune că femeile obişnuite au probleme în identificarea cu top-modelele, pentru că diferenţa dintre cele două categorii este prea mare.
Deşi unii dintre cititorii revistei sunt de acord cu ideea din spatele materialului, alţii spun că promovarea modelelor plinuţe este la fel de periculoasă ca promovarea celor anorexice.
“Dacă articolul spune că ar trebui să te simţi frumoasă indiferent de greutate, e în regulă. Dar nu îmi spune că eşti obeză şi sănătoasă. Avem o percepţie deformată despre ceea ce înseamnă sănătatea în această ţară (n.r. SUA)”, spune un comentator.
“Nu cred că moda ar trebui să susţină nici obezitatea, nici anorexia”, completează un altul.
“Noi, femeile, suntem spălate pe creier şi ni se spune că, dacă suntem mai plinuţe, bărbaţii nu se vor uita niciodată la noi, astfel că trebuie să ne înfometăm. E nevoie de o mai mare varietate de imagini cu femei sănătoase”, conchide o cititoare a revistei.