HomeFrumuseteIngrijire corporalaTratamente eficiente pentru acnee

Tratamente eficiente pentru acnee

tratamente-pentru-acnee_01Chiar dacă pare a fi o problemă fără sfârşit, acneea poate fi tratată. Trebuie doar să ştii cu ce şi să găseşti tratamentul potrivit. Află ce poţi încerca şi la ce preţuri!

ând auzi de acnee te gândeşti automat la adolescenţă şi pubertate. Dar cu siguranţă ai văzut şi adulţi cu tenul plin de pete şi coşuri. Din păcate, acneea nu dispare întotdeauna odată cu înaintarea în vârstă şi este enervantă, persistentă, uneori chiar mutilantă. Vestea bună este că există tratamente care merită încercate, iar dacă ai răbdare poţi obţine rezultate foarte bune.

Posibile soluţii există destule şi alegerea îţi aparţine, cu menţiunea că cea mai bună hotărâre o poţi face cu ajutorul medicului, după ce ai aflat care sunt cauzele exacte ale problemei tale.

Produsele cosmetice

Funcţionează în cazul acneei uşoare, curăţând impurităţile, excesul de sebum şi distrugând bacteriile. Loţiunile şi cremele cosmetice anti-acnee conţin sulf, benzoil peroxid, acid salicilic. Nu trebuie să ignori produsele de exfoliere, care îndepărtează celulele moarte.
● Produse şi preţuri

Sebamed ph 5.5 cremă gel, ten acneic – 52,83 ron, în farmaciile Sensiblu
Harrogate săpun lux cu sulf The Original – 9 ron, în farmaciile Sensiblu
Brevoxyl cremă – 29,28 ron, în farmaciile Centrofarm

Tretinoinul

Când produsele cosmetice nu dau rezultate, poţi încerca ceva mai puternic. Tretinoinul sau acidul tretinoic se găseşte sub numele de marcă Retin-A sau Smooderm. Este un derivat al vitaminei A şi îmbunătăţeşte aspectul pielii mărind turnover-ul celulelor, adică grăbind desprinderea celulelor moarte şi formarea altora noi.

Rezultatele sunt bune, dar este nevoie de răbdare căci primele îmbunătăţiri se văd abia după doua luni. De reţinut că Retin-A şi Smooderm nu sunt creme cosmetice. Au contraindicaţii şi efecte secundare ca orice medicament şi este indicat să consulţi medicul dermatolog înainte de a le folosi.

● Produse şi preturi:

Retina- A unguent, 13,16 lei, în farmaciile Centrofarm
Smooderm unguent, aproximativ 10 ron

Antibioticele

Cu administrare locală sau orală, antibioticele se folosesc pentru acneea gravă, pentru a îndepărta bacteriile şi a reduce inflamaţiile. Nu încerca acest tip de tratament decât dacă ţi-l recomandă medicul. Antibioticele nu sunt atât de inofensive pe cât se crede.

● Produse şi preţuri:

Eritroacnol (conţine eritromicină), cremă – 6.17, în farmaciile Centrofarm
Eritroacnol loţiune antiacneică – 13,19 ron, în farmaciile Sensiblu
Eritroacnol gel antiacneic – 6,40 ron, în farmaciile Sensiblu

Isotretinoinul

Se găseşte în farmacii sub denumirea de Roaccutan (administrare orală) sau Isotrexin (unguent). Este eficient chiar şi în acneea severă, care provoacă cicatrici şi nu răspunde la tratamentele clasice. Reduce activitatea glandelor sebacee şi are efect antiinflamator.

Chiar dacă rezultatele sunt foarte bune, produsul administrat oral poate să dea efecte secundare grave. Dacă îl foloseşti va trebui să mergi regulat la medic pentru a-ţi verifica funcţia hepatică şi nivelul colesterolului. Are un puternic efect teratogen, deci nu trebuie sub nicio formă folosit de gravide sau de cele care ar putea rămâne însărcinate pe durata tratamentului.

● Produse şi preţuri

Isotrexin gel – 34 ron, în farmaciile Sensiblu
Roaccutane 10mg – 50,04 ron, în farmaciile Centrofarm

Contraceptivele orale

Pentru că acneea poate avea cauze hormonale, contraceptivele orale pot da rezultate bune la femei. Este faimos deja Diane 35 pentru efectul său anti-acnee. Însă şi contraceptivele pot avea efecte nedorite, aşa că, din nou, argumentele pro şi contra tratamentului trebuie discutate cu medicul, iar fără o consultaţie prealabilă, nu este indicat să iei pilula.

● Produse şi preţuri  

Diane-35 – 17,32 lei, în farmaciile Centrofarm

Tratamentele cu laser

Terapiile cu laser pătrund în adâncimea pielii, fără a răni stratul de la suprafaţă. Există mai multe modalităţi de acţiune (de obicei este vizată micşorarea glandei sebacee care va produce mai puţin sebum), însă important este că terapiile laser nu sunt dureroase şi nu au efecte secundare. Dau rezultate bune şi în cazul acneei active, şi în cazul cicatricilor mai vechi. Din păcate, preţul nu este chiar mic.

● Preţ: 50-200 euro/şedinţă (sunt necesare patru sau cinci şedinţe, câte una pe lună), la clinica Grosu Dermatology din Timişoara.

Microdermabraziunea şi peeling-ul chimic

Aceste proceduri cosmetice îndepărtează straturile superioare ale pielii forţând-o să se regenereze. La început s-au folosit pentru întinerire şi pentru eliminarea cicatricilor, dar, cu timpul, s-a constat că sunt eficiente şi împotriva acneei active.

● Preţ: peeling-ul chimic, 200 euro pentru 3-4 şedinte şi dermabraziunea 75 euro/şedinţa (sunt necesare patru şedinţe) la Clinica Efigia, din Băneasa.

Ce am mai găsit la farmacie:

Vichy Normaderm tonic purifiant   – 43,20 lei, în farmaciile Sensiblu
Skinoren gel – 41,75 lei, în farmaciile Centrofarm
Oxyance cremă pentru ten acneic  – 49,10 lei, în farmaciile Sensiblu
Avene Diacneal tratament ten acneic  – 52,90 lei, în farmaciile Sensiblu
Avene Clean-AC cremă hidrantă ten acneic – 53,02 lei, în farmaciile Centrofarm
Ducray Keracnyl cremă antiacneică  – 43,32 lei, în farmaciile Centrofarm

Acneea începe când porii se “înfunda” cu un amestec de sebum şi celule moarte. Aşa se formează punctele negre şi albe. Dupa un timp, porii se inflamează, se înroşesc şi apar coşurile. Simptomele acneei sunt cunoscute. Cu siguranţă toată lumea le-a observat, măcar odată, pe propria piele.

Este vorba de puncte negre şi albe, pustule, noduli şi chisturi mai mari sau mai mici care pot sa apară pe faţă, pe umeri, pe spate şi pe piept. Acestea sunt rezultatul unei combinaţii de factori: dezechilibrele hormonale care duc la o supraproducţie de sebum, acumularea de celule moarte, acţiunea bacteriilor de pe piele, moştenirea genetică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read