HomeSanatateSciatica: exercitii impotriva durerilor

Sciatica: exercitii impotriva durerilor

Exercitiile fizice sunt adesea cel mai bun mijloc pentru a scapa de durere. Ele pot fi diversificate in functie de factorii care cauzeaza aceste dureri.

Ce este sciatica (sau sindromul muschiului piriform)?

Nervul sciatic, cel mai mare nerv din corp, este lat cat degetul mare si coboara din zona lombara prin fese spre zona posterioara a coapselor, catre labele picioarelor. Cand nervul e comprimat sau intins in zona lombara, devine iritat. In loc sa transmita mesaje de miscare de la maduva catre picioare, transmite mesaje de durere. Aceasta afectiune se numeste sciatica.

Multe lucruri pot duce la o compresie: artrita, o tumoare, o hernie de disc, o infectie in coloana sau o leziune. Durerea apare in general pe o singura parte si cel mai adesea incepe in fese. Uneori se manifesta ca o amorteala sau o slabiciune in picior sau in laba piciorului, creand dificultati la mers.

Pacientii se plang de obicei de o durere profunda in fese care devine chinuitoare atunci cand stau asezati, urca scarile sau stau ghemuiti. Studii in Finlanda au aratat ca predispozitia la dureri de spate, in general si la sciatica in particular este predominant genetica.

Cercetatorii au identificat o mutatie genetica ce distruge proteina care ajuta corpul la mentinerea integritatii cartilajelor dintre discuri. Daca parintii sufera de sciatica, este foarte probabil ca si copii sa pateasca la fel.

Una dintre cele mai frecvente cause ale durerii sciatice este sindromul muschiului piriform. Muschiul piriform este muschiul rotator extern din centrul pelvisului care trece prin fese si ajunge deasupra marelui trocanter al femurului – protuberanta mare de pe partea superioara externa a coapsei.

Nervul sciatic trece chiar pe sub muschiul piriform. Totusi, la 15% din populatie, acest nerv trece chiar prin fibrele muschiului piriform. Cand muschiul piriform e contractat, nervul sciatic este comprimat, provocand iritatii si toate simptomele sciatice descrise mai sus.

O activitate fizica repetata, puternica, ce solicita zona lombara, fesele si soldul poate duce la inflamarea acestui muschi. La fel si daca stati asezati pe ceva ce apasa direct asupra muschiului, de exemplu pe portofel.

Si daca nu aveti conditie fizica buna de poate intampla acelasi lucru. Slabiciunea muschiului soldului si a fesierilor va duce la contractarea muschiului piriform si la comprimarea nervului sciatic.

Exercitii pentru sciatica

Sunt unii medici care recomanda de regula odihna pacientilor timp de 1-2 zile dupa o criza de durere, insa lipsa de activitate nu face decat sa accentueze durerea prin lipsa de miscare a muschilor si a structurilor coloanei vertebrale.

Exercitiile fizice permit fluidizarea discurilor intervertebrale si ajuta la intarirea muschilor abdomenului si spatelui. Aceste exercitii sunt de mai multe tipuri, in functie de cauza durerii si de regula se folosesc intinderile pentru diferite categorii de muschi.

Prin miscare, muschii se fortifica accelerand procesul de recuperare si se previne aparitia unor incidente dureroase viitoare.

Inainte de a incepe sa executati astfel de exercitii este bine sa consultati un specialist inainte. Este foarte important sa se puna un diagnostic asupra cauzelor durerilor, intrucat sciatica poate fi provocata si de o infectie sau o tumoare, care sa necesite atentie medicala imediata.

Incepeti cu intinderi. Faceti cate 10 repetari din fiecare. Durerea poate fi acompaniata de o inflamare usoara care va limita gama miscarilor si va ingreuna exercitiile. Faceti miscari lente si stranse. Nicio miscare nu trebuie sa doara. Aplicati gheata pe spate 10 minute pentru a calma zona, apoi faceti din nou intinderi.

Puteti repeta secventa intindere-gheata-intindere de cateva ori sau pana cand durerea cedeaza si simtiti ca ati restabilit toate miscarile.

1. Exercitii cu un genunchi la piept. Intindeti-va pe spate pe o suprafata plana. Indoiti genunchii pentru a detensiona spatele.

Prindeti cu mainile impreuna partea din spate a unui genunchi. Daca nu ajungeti la genunchi, cuprindeti spatele coapselor cat mai aproape de genunchi.

2. Ambii genunchi la piept.

Va intindeti pe spate pe o suprafata plana. Indoiti genunchii pentru a detensiona spatele, iar talpile lasati-le lipite de podea. Plasati cate o mana sub fiecare genunchi. Daca nu ajungeti pana la genunchi, cuprindeti spatele coapselor cat mai aproape puteti de genunchi.

3. Stati sprijiniti pe genunchi si pe palme.

Cu genunchiul indoit, ridicati un picior de pe podea, pana cand puteti prinde glezna cu mana, Strangeti cu putere, fara sa contractati spatele. Daca nu puteti atinge glezna, prindeti tibia.

4. Din aceeasi pozitie, folosind tendoanele genunchiului si muschii fesieri, ridicati piciorul care lucreaza pana cand coapsa e paralela cu solul sau orizontala fata de corp.

Atentie, nu arcuiti spatele. La capatul intinderii trageti usor cu mana, dar nu fortati.

5. Asezati-va pe o parte in pozitie fetala cu genunchii la piept.

Treceti mana pe dedesubt pe sub genunchiul piciorului de la podea si incordati abdominalii; cu mana libera prindeti apoi glezna de deasupra. Tineti genunchiul de deasupra indoit si piciorul paralel cu solul

6. Intindeti-va pe spate cu picioarele drepte.

Folosind abdominalii si flexorii soldului, ridicati genunchiul indoit spre umarul opus. Tineti pelvisul drept. Puneti mana pe exteriorul genunchiului si dirijati usor intinderea.

– See more at: http://www.top-shop.ro/article/sciatica-exercitii-impotriva-durerilor#sthash.qIFi2jXn.dpuf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read