HomeSanatatePozitia de dormit: cum iti influenteaza somnul

Pozitia de dormit: cum iti influenteaza somnul

Un somn odihnitor de 7-8 ore pe noapte face minuni pentru organism, insa nu doar durata acestuia este importanta, ci si pozitia de dormit adoptata. Este cunoscut faptul ca unele persoane prefera sa doarma fie pe o parte, fie ghemuit, dar si pe spate ori pe burta. Specialistii spun insa ca anumite pozitii pot fi daunatoare pentru organism, chiar daca ti se pare ca asa te odihnesti cel mai bine.

160822708

Fiecare persoana are o pozitie de dormit preferata. Printre cele mai cunoscute pozitii adoptate in timpul somnului se numara dormitul pe spate, dormitul ghemuit, dormitul pe burta si dormitul pe o parte. Fiecare dintre acestea poate aduce beneficii sau, din contra, poate avea dezavantaje pentru sanatatea organismului.

Pozitia de dormit pe spate

Pozitia de dormit pe spate este cea mai recomandata de specialisti. Este foarte important sa dormi cu capul usor ridicat, ajutandu-te de o perna comoda, de marime medie. In acelasi timp, este indicat sa tii si picioarele usor ridicate, sustinute de o perna. In acest mod coloana este relaxata, iar stomacul functioneaza mai bine, fiind favorizata digestia si fiind impiedicat refluxul gastro-esofagian. Totusi, in cazul in care obisnuiesti sa sforai, dormitul pe spate poate agrava aceasta stare de lucruri.

Pozitia de dormit ghemuit

Pozitia de dormit ghemuit iti poate asigura un somn odihnitor, mai ales daca esti pe cale sa devii mamica sau daca ai obiceiul de a sforai. In alte conditii insa, aceasta pozitie te poate impiedica sa respiri corect. In acelasi timp, este posibil ca dormitul ghemuit sa iti suprasolicite articulatiile mainilor si ale picioarelor. Asadar, nu abuza de ea in orice situatie, chiar daca ti se pare ca este singura pozitie in care beneficiezi de odihna atat de necesara.

Pozitia de dormit pe burta

Pozitia de dormit pe burta este cea mai solicitanta dintre toate, prezentand numeroase dezavantaje pentru organism. Printre cele mai afectate parti ale corpului sunt gatul si spatele. In timp ce coloana vertebrala este fortata sa stea intr-o pozitie anormala, muschii gatului sunt suprasolicitati, iar dupa trezire poti avea dureri. In plus, aceasta pozitie impiedica oxigenarea suficienta a creierului.

Pozitia de dormit pe o parte

Pozitia de dormit pe o parte este, de asemenea, o metoda buna de a impiedica aparitia sforaitului. Daca tii, insa, la aspectul tenului tau, vei incerca sa o eviti pe cat posibil. Motivul pentru care pielea fetei tale are de suferit atunci cand dormi in aceasta pozitie il reprezinta stresul la care este supusa cand intra in contact cu suprafata pe care dormi si care duce la aparitia ridurilor sau la accentuarea acestora.

Pe langa pozitia de dormit pe care o preferi, este foarte important sa respecti in permanenta un orar de somn bine pus la punct, pentru ca organismul tau sa fie ferit de stres si oboseala si sa functioneze normal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read