HomeSanatateCearcanele, o mare bataie de cap! Cum scapam de ele?

Cearcanele, o mare bataie de cap! Cum scapam de ele?

cearcane

Multi dintre noi ne confruntam cu problema cearcanelor. Unii, chiar din copilarie, altii o remarca doar odata cu inaintarea in varsta. Indiferent de moment, cerct este ca ne afecteaza tonusul psihic, increderea in propriile forte si ne face sa cautam diverse metode de ascundere sau de tratare a acestora. Dr. Oana Spanu, medic dermatolog la Academica Medical Center, ne invata cum sa le venim de hac intr-un mod sigur.

Privirea este un factor foarte important in interactiunile noastre zilnice. Este primul indicator alĀ  varstei noastre, dar si al gradului de sanatate pe care il avem.

Zona din jurul ochilor are o structura extrem de delicata si este prima care prezinta semnele imbatranirii, uneori de la varste destul de fragede.

Aparitia prematura a ridurilor pe o piele foarte subtire si transparenta, inchiderea la culoare a pielii, santurile formate sub ochi prin pierderea de volum, sprancenele coborate, toate dau treptat senzatia unui chip obosit, ne modifica starile emotionale si adauga ani pe chipul nostru.

De ce apar ridurile, cearcanele si pungile in jurul ochilor?

Regiunea perioculara sufera cu trecerea anilor o serie de transformari, atat la nivelul pielii, cat si al structurilor din profunzime: se reduce tesutul gras, musculatura din jurul ochilor isi pierde tonusul, tesutul osos isi pierde din consistenta si, prin urmare, orbita devine tot mai larga, aparand astfel cearcanele si ochii infundati in orbite.

In plus, oboseala cronica, lipsa de fier sau vitamine din organism, deshidratarea, anumite boli, expunerea excesiva la soare, culoarea inchisa data de prezenta vaselor de sange sau de pigment, sunt factori care, asociati sau nu, ne transforma chipul, in timp, intr-unul obosit, trist si lipsit de vitalitate.

Care este diferenta intre cearcane si pungi?

Este bine sa le delimitam! Cearcanele sunt cauzate de culoarea inchisa a pielii si de prezenta unor santuri care genereaza aparitia umbrelor sub ochi. Pungile sunt acele umflaturi de sub ochi cauzate de pierderea tonusului muscular, cand se evidentiaza grasimea de sub pleoapa inferioara, si chiar pot fi cauzate de edeme, de retinerea de apa in zona de sub ochi. Aceasta tipologie este mai greu de tratat.

Cu ce incepem?

Primul pas ar fi prezentarea la medicul specialist care va face o analiza amanuntita a zoneiĀ  din jurul ochilor, dar si o evaluare completa a starii de sanatate si a modului de viata al pacientului. Se afla astfel daca are o alimentatie defectuoasa, daca fumeaza, daca prezinta o oboseala cronica, factori care pot duce la aparitia cearcanelor.

Cele mai utilizate si mai sigure metode de tratament?

Cearcanele adanci pot fiĀ  umplute prin injectarea de acid hialuronic de ultima generatie. Vorbim de o substanta care estompeaza si vasele de sange prezente in zona din jurul ochilor.

Daca avem cearcane inchise la culoare din pricina pigmentului, se poate urma un tratament pe termen lung folosind creme cu agenti depigmentanti. Vasele fine din zona de sub ochi, care pot deveni vizibile odata cu trecerea timpului, se pot sterge cu o noua tehnologie laser, care ofera rezultate imediate.

Ce facem cu ridurile?

Pentru ridurile fine din jurul ochilor, in special din coltul lateral, se foloseste injectarea toxinei botulinice, cu rezultate vizibile dupa 3-5 zile. Aceasta este indicata si pentru ridicarea sprancenelor sau a pleoapei superioare, in dorinta de a avea o privire cat mai luminoasa si mai intinerita.

Este o modalitate de stergere a ridurilor foarte utilizata, prin care se pot trata si ridurile orizontale de pe frunte si cele verticale dintre sprancene. Pungile de sub ochi necesita o atentie speciala, singurul tratament eficient fiind, in multe cazuri, inlaturarea prin blefaroplastie, o interventie chirurgicala cu rezultate remarcabile.

Tratamente

Una din noile tehnici o reprezinta corectia cearcanelor cu acid hialuronic de ultima generatie. Este o substanta special creata special pentru aria sensibila din jurul ochilor si care este injectata printr-o tehnica aparte.

Este important de stiut ca pielea din jurul ochilor este subtire si transparenta, sub care exista o arhitectura a tesuturilor delicata, cu vase de sange, muschi si zone de grasime. Pentru a evita cazurile in care se pot forma pungi greu de corectat ulterior, s-au creat substante care sa imite cat mai bine caracteristicile naturale locale si sa nu prezinte reactii adverse.

S-aĀ  creat un tip de acid hialuronic cu proprietati aparte, care nu retine apa. Este prezent sub forma unui gel foarte fluid, imbogatit cu aminoacizi,Ā  antioxidanti,Ā  minerale si vitamine pentru o revitalizare suplimentara a zonei.

Cum se injecteaza? Prezinta riscuri? Cate sedinte sunt necesare si cat timp dureaza rezultatul?

Modalitatea de injectare este nedureroasa, de scurta durata (cateva minute). Gelul se aseaza in mai multe planuri pentru a se integra perfect in tesut si a nu crea un efect artificial.

Datorita structurii special elaborata pentru zona perioculara, nu se simte la atingere, nu exercita presiune pe tesutul din jur si nu se observa prin transparenta pielii. Imediat dupa tratament, observam primele rezultate. Ridurile fine sunt atenuate, iar santurile de sub ochi sunt umplute. Toate acestea ne ofera tonus si luminozitate pielii si scapam de umbrele de sub pleoapa inferioara.

Avem, per ansamblu, o imagine naturala si ne putem relua activitatea zilnica imediat ce iesim din cabinet.

Acidul hialuronic are origine non-animala si, prin urmare, nu prezinta niciun risc de alergie.Ā  Efectul de umplere persista in medie 6 luni, dar poate dura pana la 1 an, o perioada mult mai lunga comparativ cu alte produse folosite anterior pentru umplereaĀ  cearcanelor. Acest tip de acid hialuronic,Ā  in combinatie cu toxina botulinica, poate sa corectezeĀ  si pozitia sprancenelor, sa ridice portiunea laterala pentru a atenua umbrele create de procesul de imbatranire.

Tratament pentru fiecare

In concluzie, semnele de imbatranire din jurul ochilor se pot indeparta sau atenua semnificativ, dupa o analiza amanuntita a particularitatilor fiecarui pacient. Metodele moderne sunt nedureroase si redau chipului trasaturile frumoase, luminozitatea si naturaletea pe termen lung.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read