sarmale

Dupa ciorba de perisoare am trecut la pregatirea sarmalelor. La noi se fac sarmale mici, din jumatate de frunza de varza, ca poti manca 10 o data. Si sunt asa echilibrate, nu sunt exagerat de grase, inca eu le manac fara paine, doar cu smantana.

Ingrediente pentru Sarmale

1 capatana varza (proaspata sau murata)
8 felii grosute kaizer (sau ciolan afumat)
5 fire marar
5 fire cimbru
150 ml bulion
1 lingura sare
putin otet

Umplutura

700 gr carne tocata de porc (500 gr carne macra + 200 gr slanina/grasime)
350 gr orez cu bob rotund
2 lingurite sare
2 lingurite vegeta
1 lingurita piper
1/4 ardei verde dat pe razatoare
6 fire patrunjel tocat marunt
1 ceapa medie (cca 100 gr)
2 linguri ulei
1 lingurita boia
100 ml bulion

Bucati: 35 sarmalute

Sarmale – Preparare

  1. Daca varza e proaspata se opareste intreaga in multa apa in care puneti putin otet, pana frunzele se inmoaie un pic ca sa le puteti rula. Daca varza e murata o folositi ca atare, nu trebuie oparita.
    Desfaceti apoi frunzele de pe capatana si le curatati in zona cotorului de partile tari. In functie de marimea frunzelor sau cat doriti sarmalele de mari puteti lasa frunza intreaga sau rupe in jumatate. In zona nostra se fac sarmalute mici asa ca am rupt frunzele in doua. Frunzele foarte rupte si cotorul verzei se toaca.
  2. Pentru umplutura folositi carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune. Eu am trecut proportia de carne macra cu slanina folosita fiindca am macinat carnea acasa. Carnea se toaca in masina de carne o singura data, nu trebuie sa fie foarte fina.
  3. Ceapa data pe razatoarea mica se caleste in 2 linguri de ulei pana se inmoaie, se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.
  4. Intr-un bol mare amestecati bine toate ingredientele pentru umplutura, inclusiv ceapa calita de mai sus, patrunjelul tocat marunt si cei 100 ml bulion.
  5. Pe fundul unei oale inalte asezati jumatate din varza tocata, 4 felii kaizer si mararul.
  6. Formati sarmalutete folosind cate o frunza de varza si o lingura de umplutura. Le puteti forma in mana daca aveti experienta sau pe o farfurie cum vedeti in pozele de mai jos: asezati frunza pe o farfurie; la un capat puneti o lingura de umplutura. Ridicati marginile lungi si rulati din capatul opus.
  7. Asezati sarmalutele in oala, unele peste altele. Ies cca 35 sarmalute mici. Deasupra asezati restul de kaizer, restul de varza tocata, cimbrul si turnati 150 ml bulion. Puneti o farfurioara peste sarmale.
  8. Intr-o oala incalziti mai multa apa amestecata cu 1 lingura sare si turnati apoi din aceasta apa peste sarmalute pana sunt perfect acoperite.
    * daca folositi varza murata, in apa cu care acoperiti sarmalele nu mai puneti sare!
  9. Fierbeti pe aragaz cu capac, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 45 minute. Verificati o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.
    * timpul de fierbere depinde si de marimea sarmalelor
    * le puteti fierbe acoperite si in cuptor cca 2-3 ore la 180C
  10. Serviti cu smantana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here