Romania are capacitatea de a asigura fara probleme vaccinul gripal, intr-o situatie de pandemie, existand, de asemenea, o rezerva de medicatie antivirala care ar putea asigura tratarea eficienta a 460.000 de persoane, a anuntat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Ministrul a subliniat ca, in tara noastra, nu exista, pana in acest moment, nicio suspiciune si niciun caz confirmat de infectare cu virusul gripei porcine.
Declaratiile ministrului Sanatatii, Ion Bazac:
* Pana in acest moment nu se confirma niciun caz de gripa porcina la om pe teritoriul Romaniei, nu exista nici macar un caz de suspiciune a infectarii cu virusul H1N1 in randul populatiei, dovada ca sistemul de sanatate publica functioneaza rapid si eficient.
* Suntem pregatiti si pentru situatia in care acest virus ar putea aparea in Romania.
* Ministerul Sanatatii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicatie antivirala. Este un stoc actualizat, suficient pentru situatia actuala, si mai putem cumpara antivirale daca va fi cazul.
* Nu trebuie sa importam antivirale, avem posibilitatea prin Institutul Cantacuzino de a produce vaccin, in cel mult trei luni de la izolarea tulpinii, la nivel international.
* Joi, la Luxemburg, OMS a declarat ca este capabila, in jurul datei de 20 mai, sa faca izolarea tulpinii, iar la jumatatea lunii august poate incepe productia de vaccin gripal, primele transe ar putea sa fie pe piata in luna septembrie.
* Este un atu pe care il avem in tara si lipseste multor tari europene, faptul ca putem produce vaccin in Romania si in cantitati insemnate.
* Institutul Cantacuzino poate produce o prima transa imediat, de peste doua milioane de doze, iar Romania are o capacitate de fiolare de peste sapte milioane de fiole pe luna, astfel incat, intr-o situatie de pandemie, putem asigura fara probleme vaccin gripal pentru populatie.
* Noua spitale de boli infectioase din tara au primit medicamente antivirale.
* Am dispus blocarea distributiei de antivirale specifice in farmacii pentru a bloca automedicatia preventiva. Antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii, dimpotriva, produc rezistenta. Aceste medicamente pot fi eficiente numai in cazul imbolnavirii efective si numai sub o administrare controlata de medici in spitale.
* Am alocat un stoc de 10.000 de cutii de medicamente antivirale pentru uzul unor categorii cu grad ridicat de expunere: cadrele medicale din spitalele de boli infectioase si tot personalul diplomatic roman din tarile afectate.
* Nu s-a constatat nicio problema la persoanele intoarse zilele trecute din tarile afectate.
* Doresc insa sa atrag atentia asupra unor aspecte extrem de importante: Noua forma de gripa este in mod cert foarte periculoasa, nu exista tara care sa fie la adapost de efectele ei. Exista masuri pe care fiecare individ le poate lua pentru a impiedica raspandirea gripei si reduce riscul de imbolnavire prin aplicarea unor minime norme de igiena:
– sa va spalati pe maini, cu apa si sapun, cat mai des.
– virusul se transmite de la om la om prin picaturile de saliva sau secretiile nazale raspandite de o persoana infectata care tuseste ori stranuta.
– virusul se mai poate transmite prin atingerea unor obiecte sau suprafate contaminate cu aceste picaturi, dupa ce mainile nespalate sunt duse la nas sau la gura.
– cand tusiti sau stranutati, sa va acoperiti nasul si gura cu o batista de unica folosinta. Dupa utilizare, batista trebuie aruncata la gunoi.
– sa evitati contactele stranse cu persoanele bolnave. Sa evitati aglomeratiile si multimile.
* Ministerul Sanatatii a luat, in ultimele zile, o serie de masuri suplimentare: s-au implementat actiuni de supraveghere a starii de sanatate a calatorilor dinspre si inspre zonele de risc, cu echipe medicale in punctele de frontiera.
* In perioada urmatoare, vom derula o campanie de informare a populatie, iar maine voi avea o intalnire cu CNA pentru a stabili forma pe care aceasta campanie o poate lua prin intermediul televiziunilor si radiourilor.