HomeDIVERSETraficantii de caziere vor fi cercetati in libertate

Traficantii de caziere vor fi cercetati in libertate

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri dimineata, ca cei noua protagonisti ai scandalului cazierelor pentru Spania sa fie cercetati in stare de libertate, relateaza Newsin.

Instanta a luat in schimb masura interzicerii de parasire a tarii. Cu o zi in urma , echipe formate din ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie au descins la 12 adrese din Capitala si au perchezitionat casele unor intermediari care facilitau obtinerea rapida a cazierului pentru cei care voiau sa plece la munca in Spania.

Echipele de ofiteri DGA si procurori de la Parchetul Capitalei au retinut joi dimineata doi angajati de la Directia Cazier si Evidenta Operativa – Floarea Iordache si Nicolae Campeanu, precum si sapte civili – Constantin Dinca, Paul Mihail Tudor, Aurel Stefan, Ionel Ene, Jean Istodor Baldovin, Alexandru Crijanovschi si Lucian Florin Constantin, implicati in traficarea de caziere si a altor acte necesare intocmirii dosarelor pentru vize de lucru in Spania.

Operatiunea de lichidare a retelelor ce intermediaza, contra cost, obtinerea actelor necesare plecarii la munca in Spania, este coordonata direct de ministrul internelor, Vasile Blaga, si de seful IGPR, Dan Fatuloiu.

Dan Fatuloiu a anuntat joi ca au fost demarate procedurile pentru demiterea sefului Directiei Cazier si Evidenta Operativa, chestor Dorin Mihaeasa, “care este responsabil de comportamentul ilegal al celor doi” politisti implicati in traficarea de caziere.

Ancheta ofiterilor de la Directia Generala Anticoruptie a inceput in primavara acestui an, cand s-au primit informatia ca in zona Ambasadei Spaniei la Bucuresti se invart mai multe persoane care-si ofera servicile de intermediere a completarii dosarelor pentru munca in Spania, contra cost, astfel incat beneficiarii sa nu mai fie nevoiti nici macar sa treaca pe la ambasada sau pe la politie.

Ancheta a pornit de la 19 denunturi ale unor persoane care au obtinut astfel de dosare in schimbul unor sume de bani, potrivit unor surse judiciare. Treptat, cercetarile s-au extins asupra activitatii mai multor politisti din IGPR si chiar asupra unor angajati ai Ambasadei Spaniei la Bucuresti.

Intermediarii aveau cunoscuti la IGPR, la Directia Cazier si Evidenta Operativa, astfel ca obtineau certificate judiciare in cel mult doua ore. Actele erau comandate prin telefon, dupa care intermediarii mergeau sa ridice documentele de la sediul IGPR.

Reteaua organizase pe acelasi model si “serviciul” de obtinere a analizelor medicale.

In unele cazuri, beneficiarii dosarului complet necesar angajarii in Spania nici nu se aflau in Romania in momentul cand politistii le intocmeau actele necsare – cazierul, fisa medicala si viza de munca – pe care le primeau, ulteior, prin firmele de curierat rapid.

Pentru toate aceste servicii, platite diferentiat, in functie de coplexitatea serviciilor oferite, clientii plateau intre 200 si 400 de euro. Programarea la interviu era gratis, ca bonus oferit din partea grupuluii.

Anchetatorii au mai descoperit ca, la nevoie, unele acte erau falsificate de unul dintre intermediari.

HotNews.ro, D.G., 17 nov 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read