HomeDIVERSETopul celor mai mari si impresionante 10 temple din lume!

Topul celor mai mari si impresionante 10 temple din lume!

baalbek

Va intrebati care este cel mai mare templu din lume? Ei bine, pentru a putea raspunde acestei intrebari, trebuie mai intai sa stabilim ce inseamna exact un templu! Desi este definit ca o structura destinata activitatilor religioase si spirituale, trebuie mentionat ca nu toate religiile folosesc cuvantul „templu” pentru a-si descrie lacasurile de cult. Conform Cartii Recordurilor, Templul Akshardham ar fi cel mai mare din lume, dar exista si altele care isi disputa acest titlu, pe langa acesta.

10. Baalbek

Baalbek, cunoscut si sub numele de Heliopolis, este un sit absolut spectaculos situat in nord-estul Libanului. Din secolul 1 i.Hr., pe o perioada de doua secole, romanii au construit aici trei temple: Jupiter, Bacchus si Venus.

Creat pentru a fi cel mai mare templu al Imperiului Roman, Templul lui Jupiter avea 54 de coloane masive din granit. Astazi, doar 6 dintre ele mai exista, insa sunt cu adevarat impresionante.

Cel mai bine conservat din intregul sit este Templul lui Bacchus, construit in anul 150 i.Hr. Are 69 de metri lungime si 36 latime. Din cele 42 de coloane corintiene, in prezent mai exista doar 19, fiecare dintre acestea avand 19 metri inaltime.

9. Catedrala Hristos Mantuitorul

Una dintre cele mai impunatoare si mai controversate cladiri din Moscova, Catedrala Hristos Mantuitorul are o istorie nu foarte lunga, insa extrem de tumultoasa. A fost comandata imediat dupa infrangerea lui Napoleon, insa constructia sa a inceput abia in anul 1893. In 1931 a fost daramata, la ordinul lui Stalin, pentru a face loc Palatului Sovietilor. Acesta din urma nu a mai fost insa construit.

In 1990, Biserica Ortodoxa Ruseasca a primit permisiunea de a reconstrui catedrala. Finalizata in anul 2000, noua catedrala are la baza designul original, dar a fost construita cu materiale moderne. Cu o inaltime de 105 metri, este cea mai inalta biserica ortodoxa din lume.

8. Catedrala Sfantului Sava

Catedrala Sfantului Sava din Belgrad reprezinta cea mai mare biserica ortodoxa din lume. Este dedicata fondatorului bisericii ortodoxe sarbe. Constructia sa a inceput in anul 1985 si a fost terminata in mare parte in 2004. Totusi, decoratiunile interioare sunt inca departe de a fi finalizate.

Catedrala are o lungime de 91 de metri si o latime de 81, masoara 70 metri in inaltime, crucea inaltand-o inca 12 metri. Are o suprafata de 3.500 de metri patrati.

7. Tikal (Templul IV)

Intre anii 200 – 900 d.Hr., Tikal era cel mai mare oras mayas (100.000 – 200.000 de locuitori). Consta in 6 piramide, cea mai mare dintre acestea fiind Piramida IV, ce are 72 de metri inaltime si a fost terminata in jurul anului 720 d.Hr.

6. Jetavanaramaya

Localizat in Anuradhapura (Sri Lanka), Jetavanaramaya este cea mai mare stupa din lume… daca judecam dupa volum. Templul a fost construit in secolul al 3-lea d.Hr, de catre regele Mahasena. Finalizarea sa a necesitat nu mai putin de 15 ani de munca asidua.

Cu o inaltime de 122 de metri, Jetavanaramaya se afla pe locul trei in topul celor mai inalte structuri din lume, la momentul finalizarii constructiei.

5. Sri Ranganathaswamy

Dedicat lui „Lord Ranganatha”, Templul Sri Ranganathaswamy din Srirangam este un sanctuar deosebit de important ce primeste milioane de vizitatori si pelerini in fiecare an. Cu o suprafata de 631.000 de metri patrati, este unul dintre cele mai mari temple din lume.

Cea mai veche structura a sa a fost construita in secolul al 10-lea.

4. Templul Akshardham

Terminat in anul 2005 de catre organizatia spirituala BAPS, trebuie mentionat ca nu s-a facut rabat de la cheltuieli in constructia Templului Akshardham. Templul are detalii minutioase, reprezentand flora, fauna, dansatori, muzicieni si divinatati.

Monumentul central are 43 metri inaltime, 96 metri latime si 110 metri lungime. Templul Akshardham este realizat din gresie roz si marmura italieneasca Carrara, neavand niciun suport din fier sau beton.

3. Borobudur

Localizat in Insula Java (Indonezia), la 40 de kilometri nord-vest de Yogyakarta, Borobudur este cel mai mare templu budhist din lume. A fost construit timp de 75 de ani, intre secolul 8 si secolul 9, de catre regatul Sailendra, din aproximativ 2 milioane de blocuri de piatra.

Borobodur poate fi impartit in 3: baza, corpul si varful – asemanandu-se oarecum cu trupul omenesc.

Suprafata totala este de aproximativ 2.500 de metri patrati. Partea de sus reprezinta o stupa monumentala cu o cupola in centru.

2. Karnak (Marea Sala Hipostila)

Este cel mai mare complex monumental antic din lume si reprezinta concretizarea eforturilor a mai multe generatii de constructori egipteni. Karnak este format dintr-o serie de temple. Una dintre cele mai faimoase structuri ale Karnak-ului este Sala Hipostila, ce masoara nu mai putin de 5000 de metri patrati. Cele 134 de coloane masive sunt dispuse pe 16 randuri ce sustineau un acoperis care in prezent nu mai exista. Cu o inaltime de 24 de metri, cele doua randuri centrale sunt mai inalte decat toate celelalte.

1. Angkor Wat Temple

Angkor Wat este un templu hinduist din regiunea Angkor din Cambodgia. Este cel mai mare templu din lume si a fost construit la inceputul secolului al 12-lea pentru un rege local. Templul este format din trei galerii dreptunghiulare si este dedicat lui Vishnu.

In secolul al 13-lea, Angkor Wat a trecut treptat de la hindusi spre o utilizare de catre budisti, cum e si in prezent. Angkor Wat este neobisnuit printre templele din Angkor prin faptul ca, desi a fost oarecum neglijat dupa secolul 16, nu a fost niciodata complet abandonat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read