HomeDIVERSEScolile din Italia si Spania vor preda ore de limba, cultura si...

Scolile din Italia si Spania vor preda ore de limba, cultura si civilizatie romaneasca

Guvernul a aprobat miercuri proiectul Ministerului Educatiei privind predarea de cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca in scolile din Spania si Italia, preponderent in regiunile unde exista comunitati romanesti.

Proiectul pilot consta in introducerea in oferta educationala, extracurriculara a acestor cursuri, in format de doua ore pe saptamana, pentru toate nivelurile de invatamant preuniversitar.

Programa scolara pentru cursurile respective va fi aprobata de Ministerul Educatiei si prevede predarea notiunilor de baza de limba romana, istorie a romanilor si geografie a Romaniei.

Manualele si materialul didactic de suport pentru desfasurarea activitatilor vor fi asigurate de Ministerul Educatiei si de Institutul Limbii Romane. Fondurile necesare pentru implementarea acestui proiect se aproba prin bugetele anuale ale Institutului Limbii Romane.

Ministrul Cristian Adomnitei a precizat ca pentru predare vor fi angajati pentru invatamantul primar absolventi de Liceu pedagogic iar pentru cel gimnazial absolventi cu licenta, de preferinta din randul comunitatilor de romani unde vor fi organizate respectivele cursuri.

Selectia personalului se va face de catre Institutul Limbii Romane. Recrutarea va incepe in aceasta luna. Candidatii se pot inscrie on-line, pe un formular care va fi afisat pe site-ul ministerului. Acestia trebuie sa cunoasca si limba spaniola sau italiana.

MECT nu va suporta cheltuieli de cazare ci doar un drum dus/intros, anual, in Romania.

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului din Romania, Ministerul Educatiei si Stiintei din Spania si Ministerul Instructiei Publice din Italia stabilesc unitatile scolare in care se vor desfasura aceste cursuri.

Autoritatile spaniole si cele italiene vor pune la dispozitie sali de clasa si calculatoare in unitatile scolare respective si pot asigura cursuri de formare pentru cadrele didactice selectate de Ministerul Educatiei.

In urma intalnirilor dintre reprezentantii Ministerului Educatiei din Romania si cei ai ministerelor de resort din Spania si Italia au fost identificati 20.235 de elevi romani inscrisi in scolile spaniole din regiunile Castillia La Mancha, Comunidat de Madrid si Catalunza si 414 elevi romani inscrisi in scolile italiene Regiunile Lazio, Piemonte si Veneto.

MECT a semnat deja protocolul pentru demararea acestui proiect cu partea spaniola iar la sfarsitul acestei luni se va semna si cel cu partea italiana.

HotNews.ro, B. Blagu, 01 aug 2007

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read