Pesti mari precum Ion Iliescu, Gigi Becali sau Gheorghe Dabela – al caror punct comun il reprezinta faptul ca problemele lor penale sunt cercetate sau judecate de magistrati militari – ar putea scapa basma curata datorita recentei decizii a CEDO care a condamnat statul roman pentru un dosar al unui civil solutionat de un tribunal militar.

(Suceveanul Marcel Maszni a fost trimis in judecata in anul 1999 pentru instigare la fals, uz de fals si conducerea ilegala a unui autoturism pe perioada suspendarii permisului de conducere.

El a ajuns pe mana instantelor militare datorita faptului ca a fost cercetat si judecat impreuna cu un agent de politie, care i-a confectionat autorizatia provizorie de circulatie, care s-a dovedit a fi falsa.

Marcel Maszni a fost condamnat de instantele militare romanesti.) Cei trei s-ar putea adresa instantei europene, cu sanse mari de castig, atat in cazul in care ar fi condamnati in Romania, dar si in cazul in care un procuror militar a dispus impotriva lor anumite masuri procesuale.

Si aceasta pentru ca decizia CEDO – care creeaza un precedent si care are valoare obligatorie pentru dreptul intern – apreciaza ca instantele militare romanesti nu intrunesc conditiile indepedentei si ale impartialitatii.

Integral in Gandul

Gandul, Gabriela Stefan, 06 nov 2006

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.