HTML e limbajul de programare care a avut rolul fundamental in a incepe revolutia numita “Internet”. El fascineaza lumea din mai multe motive. Unii vor sa il invete pentru a-si crea propriul site. Pentru designerii de site-uri, el reprezinta sursa veniturilor. Ei il folosesc pentru a da viata site-urilor. Aceasta comunitate de programatori e incontinuu in cautarea noilor tehnici de HTML, care le vor permite sa-si imbunatateasca aptitudinile.
Popularitatea limbajului se justifica prin faptul ca mii de site-uri sunt lansate zilnic pe internet (si toate folosesc HTML intr-un fel sau altul). O alta masura a popularitatii lui o reprezinta cartile despre HTML, care se gasesc in librarii, sau chiar site-urile care discuta si predau acest limbaj. De exemplu, www.HTML-code-pulse.be e un site care reuneste toate resursele si informatiile despre HTML. De fapt, site-ul isi merita numele de “HTML code pulse”.
In limbaj de calculatoare, HyperText Markup Language (HTML) e un limbaj destinat creeri paginilor web ce contin hypertext si alte informatii, spre afisarea lor intr-un web browser. HTML e folosit ca sa stocheze informatii – denotand anumit text ca si header, paragraf, lista etc – si poate fi folosit ca sa descrie, intr-o anumita masura, aparenta si semantica unui document. Structura gramaticala e HTML DTD, care a fost creata folosind sintaxe SGML.
Prima oara definit de Tim Berners-Lee, iar dupa aceea continuat de IETF, limbajul este acum un standard international (ISO/IEC 15445:2000). Cele mai recente specificatii HTML sunt intetinute de World Wide Web Consortium (W3C).
Versiunile mai vechi de HTML erau definite utilizand reguli sintactice mai lejere, pentru a-i ajuta pe cei necunoscatori ai web publishing-ului. Browserele presupuneau deseori ce semnifica codul, si continuau interpretarea paginii. In timp, moda in standardele oficiale a devenit sa se creeze o sintaxa lingvistica cat mai stricta, dar browserele continua sa interpreteze pagini care sunt foarte diferite de HTML valabil.
XHTML, care aplica regulile mai stricte ale xml HTML-ului, pentru a fi mai usor de intretinut, e succesorul W3C-ului pentru HTML. Astfel, multi considera XHTML a fi “versiunea curenta” a HTML-ului, dar este un standard separat, paralel; W3C-ul continua sa recomande folosirea a XHTML 1.1, XHTML 1.0 sau HTML 4.01 pentru web publishing.