HomeDIVERSEDroguri de vanzare: Au aparut magazine cu droguri usoare

Droguri de vanzare: Au aparut magazine cu droguri usoare

Sub denumiri ca „aromaterapie” sau „etnobotanica”, dealerii vand alternative la drogurile usoare.

Dealerii de substante euforice au trecut de pe site-uri in magazinele din Capitala si nu numai. Intr-un butic de pe strada Maria Rosetti se comercializeaza, sub forma de produse de aromaterapie, lumanari parfumate, dar si plante cu efecte ilariante, la plic. Desi pe ambalaje scrie ca „nu se recomanda consumul substantelor”, vanzatorii le arata clientilor cum se prepara tigarile si care sunt efectele produselor.Autoritatile stiu despre existenta „magazinelor de vise”, dar spun ca afacerea este legala atata vreme cat plantele nu intra in categoria stupefiantelor. De altfel, pentru paravanul „aromaterapie” sau „etnobotanica” nu e nevoie de autorizatii speciale. Pe forumuri, consumatorii se arata incantati de efectele ierburilor si spun ca sunt chiar mai eficiente decat drogurile.

Oficial, ierburile de la „Magazinul de vise” nu se afla pe lista drogurilor, dar efectele sunt garantate de prezentarile de pe site-ul www.spice-gold.ro. „Magia acestui produs consta atat in timpul scurt in care efectele dorite isi fac simtita prezenta, cat si in intensitatea ridicata a acestora”, spune comerciantul despre produsul Smoke, vandut ca planta de aromaterapie.

Daca vrei sa fii sigur pe ce dai 150 de lei, in loc sa comanzi on-line, poti merge la sediul magazinului
. Aici vei primi atat asigurari ca tot ce se vinde e legal, cat si sfaturi in legatura cu consumul. si daca numele nu e suficient pentru a-i indica adevarata utilizare („smoke” – engl. fum/a fuma), vanzatorul iti explica si cum sa faci: „Se prepara ca un joint, amestecat cu tutun in foita sau tigara”. Tot el spune ca magazinul e nou-nout, dar clientii au inceput deja sa apara, atrasi fie de site, fie trimisi de prieteni, dar nu uita sa mentioneze ca „toate plantele din compozitia produselor sunt in conformitate cu legislatia din Romania”.

Efecte: „Mici deviatii de perceptie”

Magazinul minuscul e chiar la strada, iar de pe trotuar se vede tot interiorul luminat prin peretele de sticla. Cu toate astea, nu e mare lucru de vazut, iar de afara buticul pare in curs de amenajare. Cateva rafturi pe peretii laterali au, din loc in loc, cate o lumanare parfumata sau un aranjament de flori.

Pe unul dintre ele se gaseste si adevarata marfa: cateva pliculete colorate, ale caror preturi variaza de la 50 la 190 de lei. „Avem si pastile”, ne anunta vanzatorul, asigurand ca si acestea sunt perfect legale. Pastilele sunt cel mai ieftin produs, pachetelul cu patru capsule
„Hummer” fiind achizitionat cu 50 de lei. De pe site aflam ca „Hummer” e „un produs special creat pentru cei ce intr-adevar se pot numi «party-animals ». «Hummer» ofera o senzatie de energie puternica, curata, cu mici deviatii de perceptie”.

Plantele sunt aduse din Anglia si, potrivit patronului „Magazinului de vise”, sunt testate si nepericuloase. „Sunt o multime de variante, dar nu am vrut sa aduc decat ce stiam ca nu e periculos. Unii, spre exemplu, m-au intrebat de salvie, dar, chiar daca nici ea nu e interzisa, nu vreau sa aduc pentru ca stiu ca are efect mai puternic”, spune patronul. El zice ca afacerea nu e un indemn de a consuma iarba, ci doar o alternativa de a fuma plante legale, care nu dau dependenta.

Daca tinem cont de comentariile clientilor, cel mai indicat produs ar fi „Smoke”. „Nu stiu ce contzine, dar e beleaaa. M-a relexat bine”, marturiseste „Baloo” pe site-ul www.spice-gold.ro, iar „Bau Bau” jura ca e mai bun decat plantele interzise. Calitatea plantei bate chiar si pretul piperat, de 150 de lei pentru 3 grame, similar cu al produselor pentru care se face inchisoare.

Consumul in scopuri banale, nerecomandat

La prima vedere, cu greu iti poti da seama la ce foloseste, pentru ca pe site „nu se recomanda utilizarea produsului in scopuri banale”. Mai mult, aflam ca amestecul din plic contine plante ce au fost utilizate de shamani din toate colturile lumii, deoarece poate accentua trasaturi si caractere divine, fiind supranumit si „Fumul zeilor”.

DEPINDE CaT FUMEZI

Diferenta dintre efectul ilariant si cel toxic e mica

„Consumul dovedeste nevoia oamenilor de a-si modifica starea de constiinta. Problema e, in aceasta situatie, ca nimeni nu-si asuma responsabilitatea. Exista plante care nu pot fi interzise, cum sunt zorelele, salvia sau cornul secarei, din care se prepara LSD-ul. La toate exista pericolul unor efecte negative, pentru ca diferenta dintre doza care produce efecte ilariante si cea care e toxica este foarte mica”, crede psihoterapeutul Eugen Hriscu.

Chiar daca se precizeaza ca produsele
nu contin T.H.C. (n.r. – principala substanta activa din canabis, intalnit in drogurile vege tale hasis si marijuana) sau alte substante nocive, producatorul „nu recomanda fumarea acestui produs deoarece poate crea senzatii similare sau chiar mai puternice decat cele oferite de plantele cu un continut
ridicat de T.H.C.”. De asemenea, se precizeaza ca trebuie folosit cu responsabilitate si ca nu este recomandat pentru consumul uman.

Combatere de ochii lumii

„Politica drogurilor, fie ele tari sau usoare, este una proasta, iar activitatea de prevenire, care e cea mai ieftina si mai eficienta, nu se vede nicaieri”, explica psihoterapeutul Eugen Hriscu. El e de parere ca prevenirea consumului ar trebui facuta pe nise clare, de la categoria elevilor de liceu, care se dau cu skateboardul si cu rolele, la adolescentii care asculta manele, la studentii care folosesc inclusiv substante energizante sa studieze si la tinerii profesionisti care merg in cluburi si isi permit sa consume cocaina. „Din punctul meu de vedere, cei care intind cearsafuri cu mesaje antidrog in loc sa foloseasca banii pentru campanii adevarate au in responsabilitate efectele asupra tinerilor”, a adaugat Hriscu.

“Politica drogurilor, fie ele tari sau usoare, este una proasta, iar activitatea de prevenire, care e cea mai ieftina si mai eficienta, nu se vede nicaieri.” – Eugen Hriscu, psihoterapeut

BRAsOV

240 de lei, drogul „etnobotanic”

De la inceputul lunii februarie, s-a deschis si la Brasov un magazin de „etnobotanice”, situat in cartierul Steagu. Clientii sunt intampinati cu un zambet amabil de o vanzatoare tanara, care explica pe indelete cum poate fi consumat fiecare produs si ce efecte are, desi pe usa magazinului troneaza un anunt cu litere de-o schioapa: „Produsele sunt recomandate exclusiv studiului etnobotanic sau colectionarilor privati de plante etnobotanice si nu se recomanda consumului uman”.

in schimb, la intrebarile legate de continutul plicurilor si jointurilor scoase la vanzare, mai ales ca pe ambalaje nu scrie altceva decat numele produsului, vanzatoarea nu poate da niciun raspuns. Se rezuma sa ofere asigurari ca nicio planta nu contine T.H.C. (tetrahidrocarbinol, substanta activa ce intra in componenta cana bisului – n.r.), interzis in Romania, dar ca efec tele sunt asemanatoare consumului de stupefiante.

„ii dau bon si atat”

Marfa este vanduta oricarui client care „pare” sanatos. Desi pe usa magazinului scrie clar ca produsele nu se vand persoanelor sub 18 ani, vanzatoarea nu cere niciun act care sa ateste varsta clientului. „Nu cerem buletinul. Se vede persoana care are peste 18 ani. Nici nu inregistram datele clientilor. Eu ii iau banii
, ii dau bon pe produsul cumparat si atat”, explica tanara.

in privinta efectelor marfii comercializate, vanzatoarea spune ca toate produsele sunt bune, diferenta de pret fiind data de „durata” efectelor. Cel mai ieftin produs din magazin costa 20 de lei, iar cel mai scump – 240 de lei. „Cei mai multi clienti sunt tineri. Majoritatea celor care au venit sa cumpere erau deja consumatori. stiau ce vor. Au venit si mi-au cerut exact ce le trebuia. Cei carora le-a placut marfa s-au intors si au mai luat”, adauga vanzatoarea de produse „etnobotanice”.

Politistii de la Brigada de Crima Organizata si Antidrog Brasov s-au autosesizat si au testat mostre luate din opt tipuri de plante comercializate in maga zine. Potrivit rezultatelor, niciuna dintre mostre nu contine substante interzise prin lege. „Atat timp cat legislatia permite, nu avem ce face. in acest moment, aceste produse sunt legale”, spune Gabriel Florescu, seful Brigazii Crimei Organizate si Antidrog Brasov. Florescu a precizat ca o solutie pentru interzicerea consumului acestor substante ar fi expertizarea lor si initierea unui proiect legislativ prin care acestea sa fie interzise. via evz.ro

Au facut interlopii ce au facut si au gasit o modalitate legala din cate inteleg prin care isi pot vinde deschis marfa catre persoanele ratacite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read