De asemenea ea te poate ajuta sa slabesti rapid si sa ai un metabolism echilibrat. In cadrul dietei acesteia folositi numai ingrediente naturale care dau nastere unor mancaruri delicioase si nutritive. Principalele elemente care intra in dieta macrobiotica sunt cerealele integrale, legumele, pestele si algele marine.
Istoria dietei macrobiotice
Aceasta dieta provine din Orient, avand la baza un principiu care promoveaza sanatatea si echilibrul natural. Aceptii acestui principiu prefera o viata aproape de natura si o dieta simpla, dar sanatoase si nutritiva. Studiile au aratat ca acest principiu ii ajuta sa traiasca mai mult si sa fie mai in putere. Prima dieta macrobiotica a aparut in urma cu 90 de ani, creata fiind de filosoful japonez George Ohsawa. Regimul lui Ohsawa a fost la inceput foarte strict, compus fiind doar din orez brun, alge marine si apa. Cu timpul el a inceput sa creeze versiuni din ce in ce mai diferite ale propriului regim, insa la baza au stat cerealele integrale, legumele, alimentele fara grasimi si apa.
Dieta macrobiotica compusa de Ohsawa urmareste principiul oriental de yin si yan. Acest concept vorbeste despre doua forte opuse, dar complementare care guverneaza totul in univers. Pentru ca lumea sa fie echilibrata si cele doua elemente trebuie sa fie in echilibru. Ca urmare totul, inclusiv alimentatia, este guvernat de acest principiu. In dieta macrobiotica sunt folosite doar alimentele care au o cantitate echilibrata de yin si yang. Cele care au yin sau yang in exces sunt eliminate din alimentatie. De exemplu mancarurile dulci sunt yin pe cand cele sarate sunt yang.
Cum urmam dieta macrobiotica?
In cadrul dietei macrobiotice trebuie sa avem grija ca fiecare meniu sa fie format din 50-60% carbohidrati rezultati din orez brun si paine din faina integrala de secara sau de ovaz. Legumele nu trebuies uitate, ele formand 25-30% dintr-o masa macrobiotica. In cadrul dietei se recomanda ca doar o treime din legume sa fie consumate crude, celelalte fiind ori fierte ori pregatite la gratar.
Fasolea verde, fasolea uscata, lintea si soia sunt elemente importante ale dietei macrobiotice. Supele de legume si de zarzavat sunt de asemenea indicate in cadrul dietei.
Nu sunt recomandate produsele de panificatie facute cu faina alba. Paine, fursecurile, pateurile si alte produse de patiserie vor fi consumate foarte rar in cadrul dietei macrobiotice. In cadrul acestei diete alimentele de origine animala nu sunt excluse, insa trebuie consumate in cantitati foarte mici. Nucile, semintele si migdalele pot fi consumate, insa cu moderatie si in stare naturala. Cele prajite nu sunt recomandate. Pot fi consumate fructe si deserturi de 2 sau 3 ori pe saptamana. In privinta condimentelor sunt permise sarea de mare, otetul de orez sau de mere si toate plantele aromate in cadrul dietei macrobiotice.