HomeAccesoriiFular, manusi, palton si… ochelarii potriviti pentru iarna

Fular, manusi, palton si… ochelarii potriviti pentru iarna

Iarna are tabieturile ei si pentru a-i face fata trebuie sa iti asezonezi corespunzator garderoba.

Fularul de lana, manusile groase si paltonul lung peste genunchi sau geaca pufoasa cu fulgi de gasca, ne-am obisnuit sa le avem pregatite, punandu-le pe lista de cumparaturi inca de prin luna noiembrie. Uitam, in schimb, ca acest anotimp vine mai devreme sau mai tarziu si cu un strat de zapada. Marea intindere alba este nu doar rece si umeda ci si foarte stralucitoare, un adevarat pericol pentru integritatea vederii noastre.

Din kitul de iarna nu trebuie sa lipseasca o pereche de ochelari de soare adecvata. Poate chiar mai mult decat vara, ochii sunt sub un asediu de lumina. Zapada reflecta pana la 85% din lumina solara, fiind mai periculoasa pentru ochi chiar si decat nisipul plajei sau apa marii.

Un alt pericol pe care nu il constientizam este expunerea mut mai mare la razele UV ,data fiind reflexia puternica a zapezii dar si pozitia soarelui intr-un unghi care favorizeaza o intensitate mai mare a acestora. Razele UV pot avea asupra ochilor efectul unei lampe cu halogen, a unui aparat de sudura sau a unui fulger. Expunerea prelungita poate duce la dureri ale ochilor, vedere incetosata si cresterea sensibilitatii la lumina pe termen lung.

Din fericire, ne putem proteja usor vederea cu ajutorul unei perechi de ochelari de soare alese corect. Pentru iarna este obligatoriu sa ai o pereche de ochelari de soare UV si pe cat posibil, polarizati. Sunt recomandate perechile de ochelari cu reflexie sau cu lentile negre pentru zile cu un soare puternic si ochelari cu lentile galbene sau portocalii pentru zilele in care soarele isi face mai greu loc printre nori. Pentru un contrast cat mai bun, de care ai nevoie cand practici un sport de iarna, sunt recomandate lentilele cu tenta verde sau gri.

Ca si forma, sunt recomandati ochelarii de soare cu rame mari, cum sunt de exemplu ochelarii aviator, care acopera cat mai mult suprafata ochiului. Daca te pregatesti pentru ski sau alte activitati de iarna, in zapada, trebuie sa ai o pereche de ochelari speciali care sa acopere 100% suprafata ochilor. Gasesti o multime de modele in categoria de ochelari ski si snowboard din magazinul nostru online.

Nu te sfii sa porti ochelari de soare chiar daca mergi intr-un patinoar acoperit sau la ski dupa lasarea serii, pe o partie luminata. Lumina artificiala reflectata de zapada sau gheata poate fi deranjanta si te face sa tii ochii usor stransi, un reflex nu foarte sanatos pentru vedere si pentru ridurile din jurul ochilor.

Esti purtator de ochelari de vedere? O optiune ar fi lentilele de contact care permit folosirea unei perechi de ochelari de soare potriviti. Important este ca ori de cate ori iesi afara, la zapada, sa iti protejezi ochii de lumina puternica reflectata de zapada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read