Compania Snap, care a realizat celebra aplicaţie de socializare online Snapchat, afişează în prezent un preţ al acţiunii de 25 de dolari pe bursa de la New York, ceea ce ridică capitalizarea companiei fondată de tânărul Evan Spiegel, 27 de ani, la aproximativ 29 de miliarde de dolari.
IPO-ul Snapchat a însumat 3,4 miliarde dolari (200 milioane acţiuni au fost cumpărate), depăşit toate estimările analiştilor, iar o acţiune s-a cumpărat cu 17 dolari. Asta înseamnă că în prezent o acţiune SNAP se tranzacţionează pe bursa de la New York la un preţ cu 48% mai mare faţă de cel din IPO.
Invest in Snapchat Inc Stock $SNAP
Evan Spiegel şi Bobby Murphy, co-fondatori ai companiei de social media, au vândut 16 milioane de acţiuni în urma IPO-ul ceea ce înseamnă aproximativ 272 milioane de dolari pentru fiecare. După vânzare acţiunilor, ambii cofondatorii vor avea fiecare circa 211 milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă ca la un preţ de 25 de dolari cât este acum o acţiune, fiecare are aproximativ 5,3 miliarde de dolari.
“Raportul între cererea de acţiuni şi volumul oferit (la preţul de 17 USD, 3.4 mld. dolari) a fost de peste 10, potrivit unor surse citate de Business Insider. Se anunţă o zi interesantă pentru acţiunile companiei, care are un număr de utilizatori în creştere, dar oferă doar pierderi şi estimări viitoare pentru moment”, scrie analistul Claudiu Cazacu într-un raport al XTB România.
Ce spune însă momentul lansării despre bursele americane?
“Nivelurile ridicate ale acţiunilor au fost considerate de intermediari şi vânzători drept propice lansării ofertei – implicit, aceştia ar bănui că potenţialul burselor de aici înainte nu ar mai fi spectaculos, dacă obiectivul lor este maximizarea preţului. Istoricul ofertelor publice iniţiale include lansări la nivelul industriei financiare şi private equity care au prins ”ultimul tren” înainte de ajustări (Blackrock în 1999, Blackstone 2007)”, mai spune el. În domeniul tehnologiei, Google a avut IPO în 2004, la mijlocul ciclului bursier, cu 3 ani înainte de vârful pre-criza financiară în timp ce FB s-a listat în 2012, 3 ani după minimul bursei.