Am mai spus în repetate rânduri că regulile de netichetă sunt o extensie a regulilor de conduită din viața reală. Atunci când suntem în spațiul virtual trebuie să ne purtăm cu același respect cu care ne-am adresa persoanelor cu care discutăm față în față. Cum relațiile sociale și mai ales cele din social media sunt în permanentă evoluție pot spune că regulile prezente mai jos sunt doar niște repere care să ne ghideze activitatea pe Facebook și care să ne facă experiența socializării cât mai plăcută. De aceea vă încurajez să adaugați sau să modificați tot ce vi se pare potrivit pentru a le adapta la nevoile personale.
Găndiți înainte să postați. Gândiți-vă dacă ceea ce postați pe porfilul Dumneavoastră este:
- necesar – Este nevoie ca orice amănunt din viața noastră să apară pe Facebook? Orice culoare de unghii sau prânzul de astăzi? A 100-a poză cu motanul nostru care doarme pe laptop sau banalul pahar de Tall Latte de la Starbucks? Sau poate 30 de poze deodată cu copilul nostru care aleargă în parc? Gândiți-vă dacă este o informație pe care prietenii de pe Facebook o pot folosi la ceva. Gândiți-vă dacă postările voastre fac plăcere sau doar “inundă” News feed-ul celorlalți cu balast.
- ofensator – Lista de prieteni de pe Facebook conține persoane din diverse stadii ale educației noastre, de la diverse locuri de muncă, prieteni de pe strada pe care am copilărit sau prieteni ai prietenilor noștri cu care ne-am întâlnit ocazional la petreceri. Domeniile în care activează ei sunt de asemenea foarte variate, la fel sunt și preferințele, orientările culturale sau religioase. Înainte de a posta ceva verificați ca nimeni din listă să nu se simtă jignit. Este valabil și pentru pozele în ipostaze compromițătoare ale cunoscuților. Imaginați-vă că pot fi văzute de șefii acestora care pot proiecta purtarea lor de la petrecere asupra performanțelor de la serviciu. Dacă nu poate fi spus cu voce tare sau dacă nu poate fi pus la avizier, nu are ce căuta nici pe Facebook.
- autentic
Respectați intimitatea.Nu toți dorim să împărtășim evenimente din viața noastră pe Facebook. Am văzut de curând o urare de genul “Să vă trăiască bebelușul!” pe Timeline-ul unei prietene care n-a pomenit niciodată că ar fi însărcinată sau că a adus pe lume un copil. Prietenilor apropiați ne-a spus personal. După acea urare au apărut și altele. Gestul în sine nu este unul urât, însă nu respectă intimitatea. Este ca și cum cel care face urarea face și anunțul venirii pe lume a acelui copil, ori acest lucru este privilegiul părinților. Este valabil și pentru pozele de la cununia/botezul/logodna prietenilor noștri. Evitați să postați poze cu tortul de la nunta unor amici înainte să îi consultați pe ei cu privire la acest lucru. Este posibil ca aceștia să aștepte până apar pozele profesionale făcute de fotograful renumit pe care l-au angajat. Este doar un exemplu.
Întâietatea unui anunț. Pentru anumite vești importante, experții în etichetă recomandă să folosiți vechile tehnici de comunicare – întâlnirile sau apelurile telefonice. Familia și prietenii intimi ar trebui notificați personal, apoi puteți posta informația și pe Facebook.
Tonul și emoticoanele. Un utilizator manierat nu țipă (nu folosește majuscule) la ceilalți și știe semnificația fețelor zâmbitoare.
Răspundeți atunci când cineva comentează la statusurile Dumneavoastră. Răspundeți întrebărilor. Dacă nu o veți face, este posibil ca prietenii Dumneavoastră să se simtă ignorați. Aceasta este esența Facebook, nu? Interacțiunea. Comunicarea. Când cineva te recomandă sau te complimentează, cel puțin puteți apăsa butonul “Like” în semn că ați văzut și apreciați gestul.
Scrieți corect. Fără greșeli gramaticale. Folosind corect punctuația. Felul în care scrieți spune multe despre Dumneavoastră. Am întâlnit persoane educate care spuneau că nu mai pun cratimă de lene. Câte milisecude îți ia să apeși o tastă?
Evitați să comentați prea mult și să apreciați orice postare a unei persoane anume. Gestul poate fi interpretat complet diferit. Cu noile reguli de afișare ale Facebook este puțin probabil ca absolut toate statusurile unui prieten să vă apară în News Feed. Nu este un secret că ne “verificăm” prietenii, dar încercați să nu deveniți o pacoste de care toată lumea fuge.
Nu acceptați cereri de prietenie de la străini. Ideea acestei rețele este să socializați cu prieteni nicidecum cu necunoscuți. Nu este manierat nici să lansați cereri către persoane pe care nu le cunoașteți. Popularitatea unei persoane nu este dată de câți prieteni are pe Facebook, ci de câți prieteni adevărați are în viața reală.
Dacă pe lângă userul personal aveți și o pagină pe Facebook, nu vă terorizați prietenii cu activitatea paginii. Cei cărora li s-a părut interesantă pagina Dumneavoastră vă urmăresc deja. Celorlalți nu trebuie să le purtați pică. Este valabil și pentru cei care se joacă pe Facebook.
Nu este considerat nepoliticos să ștergeți pe cineva din lista de prieteni, să ascundeți anumite postări de anumite persoane. Este profilul Dumneavoastră și puteți face excat ceea e doriți cu el.