Intreaba pe cine vrei care este elemental care face ca fizicul unui barbat sa fie complet si atractiv, iar raspunsul pe care il vei primi va fi “abdomenul”. Muschii abdominali nu sunt doar frumosi la privit, ci si importanti pentru ca sustin intreaga structura a corpului vostru. Mai mult, daca sectiunea mijlocului este una puternica vei avea sanse sa nu suferi niciodata de dureri de spate.
Factorul genetic
Sa iti exersezi abdomenul este doar o particica a ceea ce inseamna sa ai un abdomen frumos lucrat. Si factorul genetic este o variabila ce trebuia luata in calcul la modul serios. Luciano Pavarotti nu va putea avea vreodata un abdomen precum Mark Wahlberg, pentru ca pur si simplu este o mare diferenta structurala intre ei. Chiar daca domnul Pavarotti ar urma cele mai buna diete si sedinte de antrenament din lume, el nu va putea obtine acei abdominali superbi. Tot ce poti sa faci este sa intretii cat mai bine acest factor genetic, daca el te avantajeaza.
Factorul alimentar
O alimentatie care sa contina putine grasimi, sau chiar deloc, este al doilea lucru foarte important in a avea un abdomen perfect. Mancati numai alimente cu multe proteine, fructe si legume, reducandu-va astfel consumul de grasimi.
Ideea este ca veti lucra degeaba cateva ore la sala sau acasa daca nu veti tine o dieta care sa va permita sa faceti treaba, sau daca nu veti alerga suficient pentru a face stomacul sa fie mai plat. Nu conteaza daca ai un abdomen solid, dar el este acoperit de un strat gros de grasime.
Antrenamentul de mentenanta
Antrenamentul abdomenului trebuie sa fie facut de cel putin doua ori pa saptamana. Trebuie sa dureze circa 15 minute, asa ca nut e mai plange ca nu ai timp de asa ceva. Trebuie sa schiumbi modul de antrenament cam o data la doua luni, pentru ca muschii se vor obisnui cu miscarile si acestea nu vor mai avea efectul dorit.
Iata o modalitate foarte buna de a-ti face antrenamentul pentru abdomen. Faci cate 3-4 sesiuni pentru fiecare dintre tipurile de exercitii pe care ti le prezint mai jos. Incepatorii trebuie sa faca intre 10 si 20 de repetari pe serie si, progresiv, sa ajunga la 30 de repetari.
Abdomene la banca
Mai intai, faci ridicari la banca pentru a-ti intari partea superioara a abdomenului. Intinde-te pe jos, cu picioarele pe bancuta si indoite la 90 de grade. Aseaza-ti mainile la tample. Ridica-ti capul si umerii pana ce corpul tau formeaza un unghi de 45 de grade cu podeaua. Apoi revii la pozitia initiala. Si tot asa.
Nu trage de gat cand faci ridicarile pentru ca iti vei scranti gatul in mod sigur. De asemenea, nu uita sa expiri cand te ridici si muschii se contracta. Si mentine acest ritm al respiratiei. Cand esti jos inspiri, iar cand esti sus expiri.
Ridicari de picioare
Acest exercitiu este foarte bun pentru dezvoltarea abdominalilor inferiori. Aseaza-te lungit pe o banca si prinde-te cu mainile de marginea ei, pentru suport. Apoi indoi genunchii, ridici picioarele usor si apoi le indrepti. Este foarte bine sa faci acest exercitiu usor.
Apoi, adu-ti genunchii la piept in timp ce tii labele picioarelor indreptate in jos si flexeaza-ti abdomenul atat cat poti. Pentru rezultate mai bune tine-ti abdomenul incordat pe toata durata exercitiului.
Ridicari la franghie
Al treilea exercitiu ajuta muschii abdominali oblici, cei de pe lateralele corpului. Aceste ridicari la franghie sunt extrem de bune pentru ca este ca si cum ai lucra fiecare muschi individual. Esti agatat de franghie si ridici picioarele, la un unghi de 90 de grade, de-a stanga si de-a dreapta.
Contractiile trenuie sa fie permanente si sa lucrezi usor, pentru ca oblicii sa simta si sa asimileze miscarea.
Vrei un abdomen perfect?
Incearca sa faci acest program timp de doua luni, apoi mergi mai departe si intensifica miscarile, numarul si durata lor. Retine insa sa mananci sanatos, pentru ca inainte chiar sa iti dai seama te vei obisnui si nu va mai fi deloc greu.
Mihai Popescu, Editor Askmen.ro