Vanilia

Originara din Mexic, vanilia ” Vanilla planifolia” apartine familiei Orchidaceae si este caracterizata printr-un miros placut, flori galbene, si ajunge pana la o inaltime de 10 metri. Aceasta era cunoscuta inca din antichitate atunci cand aztecii o foloseau ca ingredient la prepararea unei bauturi adresata regilor. In zilele noastre, aceasta planta este folosita pentru aromatizarea unor bauturi alcoolice, in aromoterapie si in industria parfumurilor. Ca si mirodenie, vanilia provine din pastaile plantei si se utilizeaza la prepararea prajiturilor, cremelor, budincilor, inghetatei sau poate fi adaugata in cafea etc. Multi dintre noi cred ca beneficiile vaniliei se limitează la aroma dulce si la gustul delicat, apreciat in egala masura de mari si mici. Insa in urma cercetarilor s-a demonstrat ca aceasta are multiple beneficii pentru sanatate.

Continut:

Extractul de vanilie contine cantitati mici ale vitaminelor din complexul B-urilor, precum niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2) si vitamina B6. Rolul acestora este unul important pe mai multe planuri: in sintetizarea enzimelor, in functionarea sistemului nervos si in reglarea metabolismului. Acest condiment contine usoare urme de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier si zinc. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale, care determină ritmul batailor inimii si presiunea sangelui. Fierul este esential pentru inmultirea celulelor rosii si intensifica producerea enzimelor antioxidante.

Beneficii asupra organismului :

Aztecii o foloseau pentru prepararea ciocolatei deoarece credeau ca se va mari apetitul sexual, in timp ce indienii spuneau ca are proprietati curative asupra inimii. Asemenea pudrei de cacao, ea este cunoscuta pentru ca inlatura cu succes oboseala fizica si intelectuala, frica si starile depresive. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca vanilia indeparteaza stresul, actioneaza benefic asupra inimii, este un bun aliat impotriva infectiilor, intareste sistemul imunitar si ajuta la arderea caloriilor favorizand astfel pierderea kilogramelor in plus.

Alte cercetari au scos in evidenta ca pastaile de vanilie contin vanilina, un antioxidant foarte puternic care ajuta in cazul aparitiei bolilor cardiace rezultate in urma stresului. Uleiul de vanilie este si el foarte sanatos pentru organism.

vanilie cover01 Vanilia

Prin masarea corpului cu acesta se reduce starea de agitatie, anxietate iar tensiunea psihica este calmata. Specialistii au descoperit ca in boabele de vanilie se gaseste eugenol, o substanta cu efect antiseptic si anestezic. In plus, alte serii de studii au demonstrat ca aroma vaniliei are un puternic efect antidepresiv, motiv pentru care specialistii recomanda persoanelor care sufera de depresie sa adauge in apa de baie cateva picaturi de esenta de vanilie. O alta metoda de a scapa de depresie este sa parfumati camera in care dormiti cu aceasta esenta, iar vara sa tineti pe masa pastai de vanilie.

continut vanilie2 300x202 VaniliaCercetari recente au scos la iveala faptul ca vanilia este benefica si pentru stomac. In cazul in care aveti probleme cu stomacul specialistii recomanda sa consumati salata de fructe in care veti adauga pudra de vanilie. Aceasta va avea un efect calmant asupra stomacului si il va proteja.

S-a constatat ca vanilia are proprietati benefice si impotriva bolilor canceroase. Substantele din uleiul esential de vanilie lupta impotriva radicalilor liberi, radicali care produc fenomenul de oxidare a celulelor provocand astfel aparitia anumitor boli printre care si cele canceroase.

Nu in ultimul rand, uleiul esential de vanilie alunga insomnia, ofera o stare de calm. Insomniacii pot scapa de chinul noptilor nedormite parfumand camera cu esenta de vanilie , fie punand pe noptiera sau pe calorifer un vas cu apa in care s-au dizolvat cateva picaturi esenta de vanilie.

Vanilia ajuta si la tratarea frigiditatii, iar daca aveti probleme in reglarea menstruatiei, adaugati vanilie in dieta zilnica! Tot din timpuri stravechi s-a descoperit ca vanilia are şi un puternic efect afrodisiac. Acest lucru este confirmat în anul 1962, cand, conform unui studiu experimental desfasurat in Germania, un numar de 342 de subiecti au fost vindecati de impotenta in urma administrarii unor medicamente ce contineau extract de vanilie.

Datorita beneficiilor sale, vanilia poate fi introdusa in alimentatia copiilor incepand cu varsta de 6 luni. Ea va da un plus de savoare piureurilor de fructe, iar pe masura ce copilul creste, aroma ei va putea fi apreciata in diverse preparate, de la celebra inghetata de vanilie pana la budinca sau checuri cu vanilie si carob. Extractul de vanilie se produce prin filtrarea alcoolului prin boabele tocate si procesate. Pastaile de vanilie sunt mai dificil de folosit decat extractul, dar ofera o aroma mai puternica decat acesta.

Le putem recunoaste pe cele de calitate dupa faptul ca au o culoare maro inchis spre negru si dupa semintele mici, negre si lipicioase din interiorul lor. Batoanele de vanilie lungi si inguste trebuie sa fie incretite, usor umede si cerate, dar mai ales parfumate. Ele pot fi pastrate intr-un recipient etans, la întuneric, chiar mai bine de doi ani.

VanillaSugar12 300x208 VaniliaPastaile utilizate la aromatizarea deserturilor pot fi reutilizate. O modalitate buna este sa se scufunde in zahar brun, intr-un borcan in care sa incapa cam 250 g zahar si care se inchide etans. Dupa 2-3 saptamani, zaharul are gust de vanilie si poate fi folosit ca atare. Pastaia poate fi utilizata, apoi curatata si repusa in zahar. Zaharul folosit se completeaza la loc. In acelasi mod putem proceda si cu aromatizarea cafelei pentru impatimitii acestei arome minunate.

Si uleiul utilizat in prepararea prajiturilor, aluaturilor poate fi aromatizat prin introducerea a 1-2 pastai vanilie in interiorul sticlei. Aveti grija sa umpleti la loc uleiul folosit, pentru a nu lasa pastaile descoperite.

Puteti sa va faceti in propria casa esenta de vanilie, buna si adevarata, dar la un pret mic. Aveti nevoie doar de alcool, batoane de vanilie si putina rabdare. Astfel, Intr-o sticla curata cu capac care se poate infileta foarte bine se pun 250 ml alcool. Se cresteaza 3-6 pastai de vanilie si se adauga in sticla, ce se pastreaza la loc intunecos si racoros (in camara). In prima saptamana scuturati sticla in fiecare zi. Apoi scuturati-o doar o data pe saptamana. Dupa 2 luni esenta poate fi folosita, dar aroma finala se dezvolta total abia in 6 luni. Esenta va fi din ce in ce mai inchisa la culoare, pana va deveni aproape neagra.

ulei vanilie 2 1024x576 Vanilia

La final, va propunem un desert fin si racoros, imbracat intr-o aroma fina de vanilie:

Panna Cotta cu sos de zmeura si menta.

Pentru reteta de baza:

  • 500 de ml de frisca lichida (smantana dulce)
  • 90 ml de lapte rece
  • 100 gr de xylitol (eu am folosit Total Sweet )
  • un plic de gelatina (10 gr)
  • o pastaie de vanilie

Pentru sos zmeura:

Pentru sos menta:

VANILIE DEEA01 1024x633 Vanilia

Cum procedati : in primul rand, puneti gelatina la inmuiat in laptele rece si o lasati cca 5 minute. Intre timp, puneti frisca, xylitolul, semintele de vanilie si pastaia pe foc, nu le lasati sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca. Cand dau semne ca incep sa fiarba, turnati peste gelatina si laptele, amestecati bine de tot si trageti de pe foc. Scoateti pastaia si umeziti vasele de sticla cu apa rece inainte de a turna frisca, asa se vor scoate mai usor. Pentru sosul de zmeura mixati zmeura intr-un blender, dupa care o puneti pe foc impreuna cu xylitolul. Dupa ce incepe sa fiarba se lasa pe aragaz inca 2 minute la foc mic. Dupa ce s-a racit, se trece compozitia printr-o sita pentru a indeparta semintele de zmeura.

Pentru al doilea sos se adauga intr-un mojar frunzele de menta cu siropul de agave. Se amesteca pana se obtine o textura fina si omogena. Pentru servire treceti baza formelor cu panna cotta prin apa calda pentru ca acestea sa se desprinda cu usurinta. Rasturnati-le pe o farfurie, dupa care adaugati cele doua sosuri dupa bunul plac. Decorati cu frunze de menta sau fructe proaspete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read