404 Not Found


nginx
Susanul – beneficiile susanului | FashionLife.ro
HomeSanatateSusanul - beneficiile susanului

Susanul – beneficiile susanului

(Sesamun indicum) este unul din cele mai vechi condimente, ce dateaza din 1600 iHR,Originea lui exacta nu se cunoaste inca, aceasta urmanad a fi stabilita dupa efectuarea multor teste ADN dar se pare ca acesta provine din India, de unde s-a raspandit ulterior in Africa si Asia. Cultura acestor seminte in zone din Grecia si Asia Mica a fost mentinata in cartea de stiinte naturale “Naturalis Historia”scrisa de Pliniu cel Batran. De asemenea, Teofrast si Herodot mentioneaza in scrierile lor cultura semintelor de susan.

Inca de acum 5000 de ani, susanul era folosit in scopuri tamaduitoare. Medicii antici spuneau ca uleiul de susan imbunatateste circulatia sangelui iar egiptenii foloseau susanul la vindecarea astmului.
Susanul se cultiva si in Romania, in regiunile din sudul tarii. Perioada de inflorire este in luna iulie, cand apar niste inflorescente de culoare alba, galbena sau violet. Fructul este sub forma unei pastai, de aproximativ 4 cm, ce contine seminte mici, turtite si ovale de diferite culori, albe, galbui, gri sau negre.

susan oil SusanulIn pofida faptului ca sunt micute, aceste semnite sunt extrem de benefice si contin o mare cantitate de minerale, vitamine si fibre. Numai o lingura de susan contine 1,6 g proteine, 1,2 g fibre, 2g carbohidrati, 88 mg calciu, 57 mg fosfor, 42 mg potasiu, 32 mg magneziu dar si cupru, fier, zinc, seleniu si sodiu. Manganul actioneaza in procesul metabolic al grasimilor si carbohidratilor prevenind ingrasarea si potolind pofta nesanatoasa de dulciuri. Cuprul contribuie la absorbtia fierului in organism, combatand cu succes cazurile de anemie. Ba mai mult, are rol antiinflamator in ceea ce priveste oasele si articulatiile.

Susanul are numeroase proprietati curative, dar pentru a-si indeplini cu succes misiunea este foarte important ca acesta sa fie consumat in stare cruda si in nici un caz prajit, deoarece la temperaturi inalte isi pierde toate proprietatile vindecatoare.

Semintele de susan reprezinta o sursa importanta si consistenta de calciu pentru organismul uman, fapt ce conduce la o dantura puternica si sanatoasa dar si la prevenirea riscului aparitiei osteoporozei.
Prin consumul regulat de susan, tensiunea arteriala este diminuata si chiar adusa la un nivel normal. De aceea se recomanda introducerea uleiului de susan in alimentatia de zi cu zi.

Studiile stiintifice au aratat ca si nivelul colesterolului este redus tot cu ajutorul acestor minunate seminte care actioneaza de asemenea ca si antioxidanti, aparandu-ne corpul impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Si aportul ridicat de fibre conduce la scaderea colesterolului, reglarea digestiei si a tranzitului intestinal.

Tiamina sau vitamina B1 contribuie si ea la reducerea presiunii sangelui, ameliorand starea de sanatate si inducand un somn odihnitor si linistit.
De asemnea consumul regulat de susan este recomandat in alimentatia femeilor aflate la menopauza, deoarece magneziul continut de acesta, dupa cum aminteam si mai sus scade tensiunea, in timp ce calciul reduce durerile de cap si amelioreaza simptomele neplacute, asociate cu aceasta perioada. Apoi, zincul continut de semintele de susan conduce la marirea densitatii osoase , ajutand in acest fel femeile de varsta a doua si a treia sa isi mentina articulatiile sanatoase. Tot magneziul este cel care amelioreaza manifestarile sindromului premenstrual si previne diabetul de tip2, in cazul femeilor cu exces de greutate.
Studiile stiintifice au relevat faptul ca, cu cat este mai mare concentratia de magneziu in organism, cu atat scad sansele riscului de sindrom metabolic , in cazul adultilor sanatosi.

Pe langa elementele amintite anterior, semintele de susan contin si vitaminele E, B,D,F, proteine ( cu 50% mai mult decat continutul proteic al carnii) lecitina, vitala pentru sistemul imunitar, precum si acid linoleic, care previne arterioscleroza , reduce tensiune arteriala si este benefic in cazurile de diabet.

Acizii nesaturati, proveniti din grasimile vegetale bune, lupta cu succes in cazurile de imbatranire timpurie.

In plus, in semintele de susan se gaseste si argina , un aminoacid esential cu rol in prevenirea si intarzierea aparitiei si dezvoltarii tumorilor . Tot argina este responsabila de detoxifierea ficatului si a rinichilor, are un rol benefic in intarirea sistemului imunitar si stimuleaza spermatogeneza, implicit conducand la cresterea fertilitatii.

Pe langa gustul sau excelent si aromant in salate, supe si mancaruri, uleiul de susan este minunat in ceea ce priveste ingrijirea tenului. Acesta hidrateaza in profunzime, revitalizand tenul obosit, lipsit de stralucire. Vitaminele si nutrientii din continutul acestuia actioneaza delicat. hranind si in acelasi timp alungand bacteriile si impuritatile de la nivelul pielii.
Efectul sau antifungic si bactericid il recomanda in tratamentul paradontozei si aftelor bucale. Timp de trei luni, in fiecare seara se maseaza zona afecata cu 2-3 picaturi de ulei de susan.

Consumul regulat dar moderat de seminte de susan poate avea un rol esential in prevenirea cancerului de colon precum si a celui de piele. Uleiul de susan se utilizeaza si in tratarea iritatiilor bebelusilor dar si pentru a inlatura bacteriile agresive sau raceala. Susanul poate fi introdus in alimentatia bebelusilor incepand cu varsta de 6-8 luni, aceasta perioada variind in functie de evolutia copilului, istoricul alergen din familie, precum si in cazurile de dermatita atopica sau astm. Foarte important, pentru a evita inecarea bebelusului, semintele nu se ofera intregi ci numai rasnite si adaugate ulterior in piureurile de fructe si legume, dar si sub forma de lapte, foarte consistent si bogat in calciu.

Cum se consuma, prepara susanul?

Se poate consuma ca atare sau pot fi introduse in salate, smoothie, prajituri, produse de panificatie sau se poate prepara un delicios lapte de susan.
Asa cum v -am obisnuit urmeaza o reteta delicioasa si pentru ca astazi avem parte de un produs senzational si sanatos va voi prezenta o reteta dulce si una sarata.

Daca tot am discutat de minunatul lapte de susan, haideti sa il incercam:

Lapte de susan

susan2 SusanulAvem nevoie de:

Cum procedam:
Mai intai se pun semintele la inmuiat intr-un castron cu apa si se lasa peste noapte. A doua zi se arunca apa si se clatesc foarte bine. Apoi se pun intr-un blender impreuna cu apa plata si se amesteca timp de 1-2 minute. Apoi cu ajutorul unui tifon se strecoara si se stoarce foarte bine pulpa, care nu se arunca ci se va pune la frigider, pentru a o consuma impreuna cu cereale sau fructe. In laptele obtinut se adauga siropul de agave sau mierea si scortisoara.
O alta varianta de indulcire o reprezinta curmalele. Acestea se inmoaie in apa, timp de 1-2 ore. Se adauga 15 curmale inmuiate la 1 litru de lapte. Acest lapte se tine la frigider timp de 2-3 zile, intr-un recipient de sticla. Se poate incalzi inainte de servire, dar nu mai mult de 40 grade celsius, pentru a nu-si pierde proprietatile benefice.

In ceea ce priveste reteta sarata va propunem:

Tahini, aperitiv cu susan

Avem nevoie de :

  • 100 g seminte de susan
  • doi catei de usturoi sau fulgi de usturoi daca vreti o intensitate mai mica
  • zeama de la o lamaie

Cum procedam:

Se dau prin rasnita sau blender semintele de susan si se obtine asa-numita pasta tahini. Se amesteca cu usturoiul pisat si cu zeama de lamaie pana se omogenizeaza. Aceasta delicatesa hranitoare reprezinta un ingredient de baza pentru renumitul hummus, dar de asemenea ea se poate consuma si ca atare, pe paine prajita, ca aperitiv.
Pofta mare !

susan3 Susanul

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read