Bulimia nervosa, cunoscuta ca si bulimie, este o dezordine psihologica a mancatului, cand o persoana mananca cateodata prea mult, act urmat de purificare, postit sau exercitii fizice. Bulimia afecteaza femeile tinere cel mai frecvent si este stimulata de ingrijorari psihologice precum lipsa de control, increderii in sine etc. Este potential daunatoare si poate cauza probleme ale sanatatii precum dezhidratare, malnutritie, insomnie, diabet, anemie, artrita, depresie, hipertensiune si multe altele.
Desi bulimia este greu de diagnosticat in faza incipienta, ar trebui tratata imediat si regular, pentru a asigura o recuperare sigura si rapida. Este esentiala tratarea bulimiei astfel incat simptomele ei sa nu se intoarca; aceasta necesita gandire si alegerea tratamentului cel mai efectiv, precum refacerea de sine, terapia, anti-psihotice, programe pentru pacienti si centre anonime.
Un studiu recent a fost condus sa observe infulenta chimicalelor creierului asupra dispozitiei. Conform studiului, nivelul iregular ar chimicalei numita serotonina este responsabil pentru cauzarea bulimiei. Serotonina ne face corpul sa depinda de resurse exterioare pentru provizii; ca si rezultat, o persoana trebuie sa consume in exces alimentele disponibile pentru a satisface aceasta dorinta.
Desi antidepresivele pot ajuta la echilibrarea nivelului de serotonina, efectele secundare o fac o alternativa mai putin preferata.
Dr. Judith Wurman, directoarea Programului de Sanatate Feminina de la clinica MIT Clinical Research Center si-a petrecut 17 ani studiind relatia dintre mancare, dispozitie si chimicalele creierului. Bazat pe studiu, a observat diferente biochimice intre persoanele care mananca prea mult si cele care nu. Pe baza acestui lucru, ea spune ca este necesara ca diferenta sa fie inclusa in cercetarea tratamentelor pentru bulimie. In acest mod persoanele cu bulimie pot fi ajutate sa scape de problemele de incredere in sine, sentimete de vinovatie si de ingrijorare.
Dr. Wurtman isi bazeaza teoria pe consumul de carbohidrati si mancaruri bogate in amidon; ea spune ca serotonina este produsa de creier cand sunt mancate alimente bogate in carbohidrati. Unii oameni au obicieul sa manace alimente dulci si cu amidon cand sunt deprimate; fac acest lucru incercand sa se trateze. In mod similar, dispozitia poate fi regulata prin echilibrarea nivelului de serotonina, ceea ce este posibil prin consumul carbohidratilor.
Serotonina, in acest mod, forteaza persoana sa manance carbohidrati, care ajuta in regasirea pacii de suflet; Dr. Wurtman exprima acest lucru prin cuvinte simple. Ea spune ca daca este produsa in cantitate suficienta, serotonina face oamenii sa se simta mai putin ingrijorati, mai putin deprimati, mai alerti si mai stabili emotional. Dar pe de alta parte, cand nu se poate gasi in cantitati suficiente, cauzeaza sentimente de discomfort, depresie, ingrijorare, inabilitate de concetrare si dorinta irezistibila de a manca alimente dulci si bogate in amidon.