Vara e aici, sezonul estival a inceput, asa ca urmeaza concediile la mare. Cu totii vrem sa ne bucuram din plin de beneficiile bailor solare, dar sa nu uitam de protectia solara. Scopul cremelor si spray-urilor solare este de a absorbi si reflecta razele UV, nocive ale soarelui. Dar pe langa aceasta actiune, s-a constatat ca o parte din chimicalele continute de aceste produse pot provoca iritarea si uscarea pielii. De aceea, natura vine la indemana noastra cu solutii mult mai potrivite si cu actiune hidratanta asupra pielii .
Pentru o bronzare sanatoasa trebuie sa respectam cateva reguli pentru a evita atat de neplacutele arsuri solare si anume:
– evitati sa stati la soare la orele de maxima intensitate 11:00- 16:00
– folositi neaparat creme de protectie solara inainte de expunere si creme hidratante dupa
– consumati cat mai multa apa posibil
– evitati consumul de bauturi alcoolice inainte de expunere si in timpul expunerii
– evitati folosirea de medicamente fotosensibilizante precum analgezice, antibiotice, antidepresive, diuretice, produse hormonale )
De asemenea, e bine de stiut ca inainte de expunerea la soare, macar cu o saptamana in avans sa luati un tratament cu coenzima Q10 . Aceasta patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare. Pentru o absorbtie optima se recomanda administrarea coenzimei Q10 in ulei de catina ( aproximativ 20 mg pe zi) .
Uleiul de catina este un veritabil factor de protectie solara, deoarece are in compozitia sa cele mai semnificative componente biologice active: vitamina E sau tocoferol – cel mai apreciat antioxidant natural, vitamina C si beta carotenul. Antioxidantii sai puternici ajută la neutralizarea radicalilor liberi de la nivelul pielii şi previn deteriorarea oxidativa.
Uleiul de catina a fost utilizat după catastrofa nucleara de la Cernobal. De asemenea, cosmonautii rusi il aplica pentru a-si proteja pielea de efectele radiatiilor din spatiu.
Uleiul de susan este unul dintre cele mai bune produse naturale impotriva radiatiilor solare. Astfel, acesta poate bloca pana la 30% din razele soarelui. Pentru a beneficia de o protectie maxima trebuie sa il aplicati regulat, la fiecare doua ore, sau chiar mai des.
Uleiul de cocos reprezinta o alta alternativa la cremele de protectie solara. Acesta este foarte hidratant si are capacitatea de a bloca 30 % din razele solare. Daca se utilizeaza in combinatie cu untul de cacao, protectia solara este mult imbunatatita. Spre deosebire de uleiul de susan, uleiul de cocos trebuie aplicat mai des, recomandabil cam la o ora.
Untul de cacao este un alt aliat in lupta impotriva razelor solare deoarece este una dintre cele mai stabile grasimi datorita continutului foarte mare de antioxidanti (tocoferoli) care, protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi. Untul de cacao este supranumit “hidratantul suprem” deoarece poate patrunde in cele mai profunde straturi ale pielii. Daca doriti o bronzare uniforma, rapida, ciocolatie si de foarte mare durata, untul de cacao este produsul ideal deoarece pe langa bronzare si hidratare protejeaza pielea de razele UV. Untul de cacao nerafinat are SPF 6. Asa cum am precizat mai sus, nu se poate folosi individual ca si ingredient de protectie solara ci numai in combinatie cu alte uleiuri.
Gelul de aloe vera este o alta alternativa naturala, eficienta atunci cand nu doriti sa folositi cremele din comert. Planta are o actiune extrem de hidratanta si este folosita cu succes impotriva efectelor nocive ale soarelui. Astfel, gelul de aloe vera are actiune antiinflamatoare, antiseptica, nutritiva, emolienta dar si cicatrizanta. Datorita faptului ca protejeaza in proportie de 20% si nu lasa pielea sa se usuce, gelul de Aloe Vera este folosit frecvent de persoanele care merg la plaja. Potrivit specialistilor, gelul trebuie aplicat din doua in doua ore.
Uleiul de masline era utilizat din cele mai vechi timpuri ca protectie impotriva razelor solare. Acesta protejeaza pielea, o hidrateaza si in acelasi timp o coloreaza intr-un mod placut. Astfel, intr-o singura zi se poate obtine un bronz natural, extrem de frumos, fara a utiliza diferite produse chimice sau solarul.
Acelasi efect protector impotriva radiatiilor solare il are si ceaiul verde. Ba mai mult, el calmeaza inflamatiile si se poate consuma de doua ori pe zi in amestec cu menta, cu adaos de lamaie si miere.
Pentru o bronzare uniforma si sanatoasa, beta-carotenul are efect antioxidant, intarziind procesele de imbatranire. Acesta protejeaza impotriva efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete. Sunt foarte indicate si ceaiurile din galbenele, fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie, pentru o buna hidratare cu efecte protectoare impotriva razelor solare. Se recomanda un consum de doua-trei cani pe zi.
Este foarte important sa avem grija de pielea noastra si dupa baia de soare . Chiar daca imediat dupa plaja nu simtiti nici un disconfort este important sa calmati pielea . Acest lucru se poate realiza cu apa de menta, melisa, musetel sau cu uleiuri esentiale precum uleiul de galbenele, uleiul de lavanda, ulei esential de musetel si gel de aloe vera.
Daca pielea este iritata, putem apela cu incredere la vitamina E, vitamina C, ulei de catina, de morcovi, ulei de rodie precum si la nelipsitul gel de aloe vera sau pudra de aloe vera. Un ultim pas este hidratarea pielii pe care o puteti realiza cu unt de cacao, unt de shea, laptisor de matca, pudra de cocos, ulei de argan.