Menta

Natura ne ofera o sumedenie de plante medicinale cu efecte diverse, care pot fi folosite ca tratament sau adjuvant in diferite afectiuni. Una dintre cele mai comune si cunoscute plante medicinale, folosita atat in sanatate cat si in cosmetica (creme, masti etc.), aromaterapie si chiar in alimentatie este menta.

Aceasta este o planta perena, rezistenta, care se raspandeste repede, dar in acelasi timp este pretentioasa din punct de vedere al buruienilor, pe care nu le iubeste. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele lor contin cantitati apreciabile de acizi organici, vitamina C, saruri minerale, substante antibiotice si titan.

Cu o aroma deosebita si specifica, menta are proprietati dezinfectante, cicatrizante si sedative. Se poate folosi in problemele digestive, ale aparatului respirator, ficatului, vezicii biliare si chiar ale circulatiei sangvine.
Sunt cunoscute mai multe varietati ale acetei plante cele mai raspandite fiind Mentha piperita si Mentha spicata.
Redam câteva dintre afectiunile care pot fi tratate cu succes cu menta.
1. Acnee
Menta echilibreaza nivelul ph-ului pielii, fapt ce inhiba producerea excesiva de uleiuri la nivelul pielii. Datorita proprietatilor astringente, antiseptice si antiinflamatorii, compresele cu ceai de menta diminueaza aspectul de acnee, iritatiile la nivelul pielii, punctele negre si roseata.

2. Dureri de cap. 
Actioneaza ca un vasodilatator, determinand dilatarea vaselor de sânge îngustate (una dintre cele mai frecvente cauze care provoaca durerile de cap). In cazul migrenelor sau durerilor de cap maseaza zona fruntei si a tâmplelor cu o picatura de ulei volatil de menta, iar pentru evitarea pielii sensibile si iritatiilor, diluati 3-4 picaturi de ulei de menta în ulei de masline.

3.Tulburari digestive
Cum ar fi voma, diareea, crampele, meteorismul, dar si afectiunile hepatobilia, colecistopatii, calculi biliari sau patologii ale pancreasului sunt supuse efectului benefic al ceaiului de menta. Mai intai produce o usoara anestezie a mucoasei tubului digestiv datorita continutului de mentol, astfel are actiune antiemetica (antivomitiva) si antiseptica (previne infectiile ce duc la colite sau ulcer gastric). Ajuns la nivel duodenal, ceaiul de menta stimuleaza secretia biliara si functia hepatica si favorizeaza eliminarea sucurilor biliare in duoden, facilitand digestia. De asemenea ceaiul de menta actioneaza asupra calculilor biliari colesterolici, pe care ii dizolva si este un bun detoxifiant hepatic datorita acizilor polifenolici si compusilor flavonoidici din frunze.
Ceaiul de menta are de asemenea efect carminatic, calmand durerile de burta si favorizand eliminarea gazelor intestinale. Are o usoara actiune antifermentativa si dezinfectanta, fiind indicat in tratamentul diareei, colitei fermentative si toxiinfectiilor alimentare.

4. Crampe menstruale
Menta este cunoscuta pentru efectul de relaxare pe care îl are asupra muschilor contractati. Consumul de ceai de menta în perioada menstruala produce ameliorarea durerilor.

5. Raceli si sinuzita
Datorita proprietatilor astringente, decongestionante si expectorante ceaiul de menta amelioreaza gâtul iritat, tusea si elibereaza caile respiratorii. Pentru tratarea astmului, congestiei nazale, racelii si sinuzitei consumati sau inhalati vaporii produsi de ceaiul de menta. Masati pieptul cu ulei de menta si consumati ceai, pentru a scapa de tuse.

6. Stres si anxietate
Uleiul de menta, folosit în aromaterapie, ajuta în alungarea anxietatii, stresului si a migrenelor. In urma fierberii frunzelor de menta din ceai, sunt eliberati peste 12 compusi chimici instabili volatili, care inhiba centrii agresivitatii. In felul acesta aroma mentei binedispune, calmeaza si invioreaza.

7.In uz extern, menta este indicata in cazurile de astenie, dureri reumatice, raceli, migrene, fiind folosita sub forma de frectii si masaj (10 picaturi de ulei dizolvate in 100 ml alcool sau alta baza) sau bai (10-15 picaturi la o cada cu apa).
Sub forma de masaj sau bai, uleiul de menta este totodata un excelent stimulent si tonic general. El alunga oboseala si migrenele.
Uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele atunci cand este aplicat la tample si la ceafa. Acesta are si efect antibacterian, atunci cand este aplicat pe piele intr-o forma diluata pentru a nu produce iritare, fiind util si in caz de pete, puncte negre si acnee.

Atentionari!
Preparatele cu continut semnificativ de mentol nu se vor administra sub forma de picaturi de nas sau badijonari ale mucoaselor copiilor pana la 7 ani si nici nu vor folosi menta cei care urmeaza tratamente homeopate.
Uleiul de menta este contraindicat in sarcina si alaptare. Trebuie diluat pentru prevenirea iritarii pielii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read