Infectia este produsa de un virus Herpex Simplex. Sunt incriminate doua tulpini ale acestui virus – Herpex Simplex I si Herpex Simplex II.
Transmitere
Herpex Simplex I are predilectie pentru gura sau nari iar Herpex Simplex II pentru zona genitala. dar asta nu inseamna ca Herpex Simplex I isi face probleme in aceasta privinta, nu, nu isi face deloc probleme in legatura cu zonea preferata si daca are ocazia, de fapt daca i se da ocazia, poate foarte usor sa infecteze si zona genitala prin sex oral. Transmiterea virusului se face prin contactul cu leziunile aflate pe piele. Asa ca nu este vorba numai de contact sexual neprotejat si nu este vorba numai de contact sexual cu penetrare ci de ORICE contact al pielii (atentie la petting).
In prima faza virusul patrunde in celulele pielii sau ale mucoasei genitale. A doua “miscare” pe care o face este sa infecteze terminatiile senzitive ale unui neuron. Apoi “merge” de-a lungul traiectului nervos pana in corpul neuronului nervos aflat in ganglionul sacral. Aici virusul ramane cantonat pentru toata viata. Aici nu poate fi atacat si distrus de catre sistemul imunitar.
In perioade de febra, in perioada menstruatiei, din cauza stress-ului, din cauza expunerii prelungite la soare, din cauza unor traumatisme locale sau in perioadele de slabire a sistemului imunitar virusul face “calatoria” in sens invers si apare la suprafata pielii in locul unde a fost prima infectare sau foarte aproape de acesta. Transmiterea virusului Herpes Simplex se face prin contactul cu zona infectata in timpul acestor momente de eruptie (pusee herpetice). Cu toate ca intre parteneri transmiterea este mai frecventa in timpul episoadelor simptomatice, virusul poate fi transmis si in afara acestora.
Fiindca virusul Herpes Simplex este foarte sensibil, nu poate supravietui in conditiile de mediu exterior, dar asta nu trebuie sa va faca sa uitati de conduita preventiva fiindca este posibil ca infectarea sa se produca si prin contactul cu obiecte infectate, mai ales lenjerie intima contaminata (atentie fetelor cand “incercati” chilotul costumului de baie sau lenjeria unei prietene) sau prosoape folosite in comun cu persoane infectate.
Dar, alaturi de infectare mai exista o problema : autoinfectarea. Se poate produce in momentul in care persoana isi rupe crustele leziunilor, ia contact cu lichidul din acestea si apoi atinge alte zone ale corpului, “transportand” astfel agentul patogen in alte parti. De aceea NU va scarpinati zonele afectate de puseu si NU ruperti crustele care se formeaza deasupra veziculelor.
Virusul nu poate trece de bariera placentara dar exista riscul transmiterii infectiei la nastere, de la mama infectata la fat, in momentul trecerii prin filera vaginala, prin contactul cu leziunile aflate in zona genitala.
Manifestari
Exista infectia primara (primoinfectia) si exista recidive.
Mai intai apare o senzatie de intepatura intr-un anumit punct apoi, dupa scurt timp, in acest loc va apare o zona rosiatica ce se va acoperi cu mici vezicule, uneori numai doua trei, alteori un buchet intreg, vezicule pline cu un lichid clar. Acest lichid este extrem infectant. Veziculele sunt foarte dureroase. Dupa scurt timp aceste vezicule se sparg, se usuca si se acopera de cruste.
In cazul primei infectii, aceste manifestari sunt insotite de durere la urinare, senzatie de arsura la locul eruptiei, dureri de cap, dureri de spate, stare generala de rau. La femei pot apare secretii vaginale apoase iar la barbate secretii uretrale. In cazul primei infectii
perioada intre debut si disparitia ulceratiilor dureaza trei sau patru saptamani.
In cazul recidivelor simptomele sunt mai slabe, numarul veziculelor mai mic iar perioada de la eruptie si pana la disparitia ulceratiilor mai mica – nu mai mult de 10 zile.
Evolutie, complicatii
Perioada de incubatie a virusului Herpes Simplex este cuprinsa intre 2 si 25 de zile iar perioada medie este de 6 – 7 zile.
Zonele afectate sunt vulva, penisul si zona anala. Uneori eruptiile pot apare si pe coapse.
Ori de cate ori va exista un factor declansator dintre cei despre care ti-am vorbit, virusul va “calatori” de-a lungul traiectului nervos si va apare la suprafata. Si de fiecare data la suprafata vor apare mici basicute cu lichid clar, extrem de infectatnt, dupa un timp se vor usca, se vor acoperi de o coaja, aceasta va dispare si totul va reintra in “normal” pana la urmatoarea eruptie.
Virusul poate fi reactivat de mai multe ori in viata, ritmul fiind imprevizibil.
In cazul existentei unei sarcini, infectia herpetica poate fi transmisa la nastere fatului, cu consecinte foarte grave pentru acesta – schele sau chiar moartea. Daca femeia insarcinata a avut pusee inainte de nastere, ea trebuie sa anunte medicul de acest lucru. In functie de situatie, in cazul unei eruptii, medicul specialist obstetrician va decide daca este sau nu cazul unei nesteri prin cezariana.
Diagnostic
Atat la femeie cat si la barbat, in general, diagnosticul se pune printr-un examen vizual al aspectului foarte specific al leziunilor si discutia despre simptome. Dar exista si cazuri in care este necesara o confirmare data de teste de laborator. Examenul obisnuit de sange nu este relavant pentru diferentierea tipului de virus care provoaca infectia. Acest examen poate da numai informatii daca organismul este sau nu infectat. Pentru diferentiere este recomandat examenul Western Blot specific.
Tratament
Nu exista nici un fel de tratament
care sa duca la vindecarea definitiva – infectia herpetica este incurabila – singurul lucru ce poate fi facut este sa se actioneze asupra leziunilor (veziculelor) in momentele de puseu.
Tratamentul antiviral este oral, sub forma pastile sau extern, prin folosirea unui unguent si actioneaza pentru controlul mai bun al situatiilor de eruptie, reducand gravitatea, sau pentru reducerea duratei, intensitatii si a frecventei acestora.
Este obligatoriu ca pe perioada puseelor sa se evite contactul sexual.
Prevenire, protejare
Cel mai sigur mod de protejare este folosirea prezervativului in timpul actului sexual. Dar adu-ti aminte ca prezervativul nu este “combinezon”, nu acopera absolut toate zonele unde ar putea fi leziuni ale infectiei herpetice. Si nu uita si de celelalte posibile cause de infectare, asa ca trebuie sa ai un comportament lipsit de risc, sa ai intotdeuna prosop personal, sa nu faci nicidata schimb de lenjerie intima, iar pe perioada puseelor sa eviti contactul sexual.
Si, daca ai avut neplacerea de a te fi infectat deja, pentru cazul in care urmeaza vreo excursie
in afara tarii, este bine sa ai in bagaje pastilele si unguentul antivirale. Nu stii niciodata cand este nevoie … via seximus.ro