Fructele de acai, roadele palmierilor cu acelasi nume, cresc in padurile amazoniene si reprezinta de secole principala sursa de hrana a brazilienilor. Povestea spune ca, fructele acai, denumite si “fructele care plang” au aparut din lacrimile ficei unui sef de trib amazonian. Aceasta era profund indurerata de suferinta tribului, care se confrunta cu o perioada grea de foamete.
Aceste fructe erau consumate de brazilieni inca de acum cateva sute de ani, pentru a proteja organismul impotriva bolilor si a procesului de imbatranire. Fermierii locali recolteaza fructele, din care prepara o pasta foarte sanatoasa si nutritiva iar unii pastreaza fructele la congelator deoarece acestea isi pastreaza proprietatile chiar daca sunt congelate.
Fructul acai are o mare putere antioxidanta si anume este de 35 de ori mai puternic decat portocalele si de 10 ori mai puternic decat merele, murele, zmeura si ciresele.
Micutele fructe negre sunt bogate in antioxidanti (conform unor studii o cantitate mai mare decat afinele), fibre alimentare precum si vitaminele B1, B2, B3, vitamina C, vitamina E, Omega3, Omega 6 si Omega 9, potasiu si calciu.
Nu degeaba a fost numit un superaliment, deoarece acest fruct minunat si deosebit de nutritiv are foarte multe beneficii, demonstrate de numeroase cercetari stiintifice.
Fructele de acai maresc energia si rezistenta organismului. Astfel el este recomnadat deoarece reprezinta o importanta sursa de nutritie si de carbohidrati. Cantitatea sporita de antioxidanti conduce la o crestere substantiala a energiei si a rezistentei la efort. Consumul regulat conduce la intarirea sistemului imunitar, pana la punctul in care organismul se apara singur impotriva bolilor si a infectiilor.
Studiile au aratat ca fructele de acai lupta impotriva cancerului si a bolilor de inima. Aceste fructe contin o cantitate substantiala de antioxidanti, ce actioneaza puternic impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi. Minunatele fructe sunt o sursa esentiala de antocianine, ce ajuta la prevenirea si ameliorarea problemelor sanguine si afectiunilor cardiovasculare.
Tot acizii grasi si antioxidantii din fructele de acai sunt responsabili cu reducerea colesterolului rau (LDL) si in acelasi timp contribuie la mentinerea colesterolului bun la un nivel sanatos. Fructele de acai contin si phytosterol, despre care studiile au aratat ca poate reduce nivelul colesterolului cu pana 15 %.
Consumul fructelor de acai conduce la intarirea sistemului imunitar, datorita continutului ridicat de antioxidanti, cu actiune puternica. Acestia impreuna cu acizii grasi esentiali lupta impotriva bacteriilor si infectiilor virale.
Fructele de acai, consumate cu regularitate conduc la imbunatatirea vederii. Acest fapt este confirmat si de pilotii britanici din cel de-al doilea razboi mondial, care au consumat cantitati mari de fructe acai si au observat ca li s-a imbunatatit vederea pe timpul noptii. Cercetarile recente au demosntrat ca aceste rezultate uimitoare se datoreaza unui antioxidant puternic numit anthocyanins. De asemenea alti antioxidanti din fructele de acai duc la ameliorarea unor boli de ochi precum glaucoma sau degenerarea musculara.
Un alt beneficiu al consumului fructelor de acai este incetinirea procesului de imbatranire. Asa cum am amintit mai sus, cantitatea de antioxidanti continuta de frucetele de acai este de 10 ori mare mare decat cea continuta de struguri si de de doua ori mai mare decat cea continuta de afine.
Dupa cum stim, antioxidantii reprezinta un aliat de nadejde in lupa impotriva imbatranirii. Oxidarea, desi este un proces important, ce contrbuie la mentinerea echilibrului natural al organismului, este responsabila de imbatranire si de distrugerea celulelor. Astfel, aparitia ridurilor este un proces natural, datorat oxidarii prin intermediul radicalilor liberi ( aparuti datorita poluarii, expunerii la soare, fumatului). Cantitatea impresionanta de antioxidanti continuta de fructe impiedica aparitia radicalilor liberi intr-un numar mare, dar in cantitati suficiente pentru a apara oraganismul de bacterii si virusi. In acest fel, prin consumul de fructe de acai putem preveni imbatranirea corpului atat la interior cat si in exterior.
Fructele de acai ajuta in procesul de slabire, datorita continutului mare de fibre si nivelului ridicat de acizi Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Acestia conduc la scaderea apetitului, cresterea nivelului energiei precum si reducerea acumularii de grasimi si arderea acestora in acelasi timp.
Aceste fructe sunt foarte bogate in enzime si alti nutrienti, absolut necesari organismului ,ce ajuta corpul in procesul de digestie. Iar numarul mare de fibre duce la o digestie mai usoara si mai eficienta a mancarurilor.
S-a demonstrat stiintific ca fructele de acai conduc la un somn sanatos si linistit. Somnul agitat si nelinistit poate fi cauzat de muschi prea stresati. Prin continutul sau de aminoacizi, aceste fructe conduc la relaxarea muschiului si implicit la un somn bun si relaxant. De asemenea, contin si vitamina B, ce ajuta la reglarea serotonilor produsi de creierul uman.