HomeSanatateEvita mahmureala de sarbatori. Cele mai comune bauturi consumate

Evita mahmureala de sarbatori. Cele mai comune bauturi consumate

Consumul excesiv de alcool este destul de frecvent in aceasta perioada a anului, dupa cum o dovedesc statisticile medicale facute publice in anii precedenti.

Cum petrecerile sunt la ordinea zilei, pana si cei care nu obisnuiesc sa consume alcool sunt tentati sa o faca.

Consumul moderat de alcool nu este periculos, insa el devine o problema atunci cand depaseste limita. Prima problema pe care o ridica este starea de mahmureala de a doua zi.

Toate bauturile alcoolice sunt variatii ale etanolului chimic, asadar ficatul si creierul nostru le trateaza identic, indiferent ca licoarea respectiva poarta denumirea de “bere” sau “sampanie”. Diferenta provine insa de la ingredientele care sunt incluse in bauturi, care variaza de la una la alta si care cauzeaza starile din ziua urmatoare.

Atentie: consumul de alcool pe stomacul gol are o rata de absorbtie similara cu cea posibila prin administrarea intravenoasa!

VODKAvodka.jpg

Vodka se obtine prin fermentarea graului, purificat si filtrat apoi, in repetate randuri, de obicei prin mangal, pana cand capata claritatea necesara.

Aport caloric: Vodka este bautura alcoolica cea mai saraca in calorii. Deoarece ea nu contine nici zaharuri nici carbohidrati, vodka nu are alte calorii decat cele care se regasesc etanol (in jur de 7 calorii/ 1 gr).

Argumente PRO: Vodka este una dintre cele mai pure bauturi alcoolice, deoarece aproape orice impuritate este eliminata in procesele de filtrare. Acest lucru conteaza foarte mult in intensitatea mahmurelei de a doua zi.

In ciuda concentratie destul de ridicate de alcool (cam 40%), aceasta bautura este cel mai putin probabil sa te lase cu dureri de cap, spun medicii de la Asociatia Medicala Britanica.

Argumete CONTRA: Vodka este de multe ori un factor “bomba” in cazurile de deces in urma consumului exagerat, deoarece, in combinatie cu sucurile de fructe sau alte bauturi, este aproape fara gust.

Severitatea mahmurelii: 3/10

whiskey.jpgWHISKY

Whisky-ul (sau Scotch-ul) este obtinut prin distilarea granelor fermentate (orz sau grau) si lasat apoi la “invechit” in butoaie de lemn.

Aport caloric: in jur de 80 de calorii/ 35ml

Argumente PRO: Medicii spun ca wisky-ul pe baza de un singur tip de malt are un continut ridicat de acid elagic – un acid antioxidant care impiedica dezvoltarea tumorilor canceroase, fara a afecta celulele sanatoase.

Argumete CONTRA: Cei care fac o pasiune din a consuma whisky, ajung sa piarda controlul asupra consumului. In plus, alcoolul din aceasta bautura este mult mai greu absorbit de organism, el ramannd in sange, pentru un timp mai indelungat si in concentratii mai ridicate.

Studiile au aratat ca whisky-ul contine mai multe chimicale toxice (care apar in timpul proceselor de fermentatie) care afecteaza organismul, o data cu inaintarea in varsta.

In ceea ce priveste pericolul de mahmureala, whisky-ul are un efect similar cu o cantitate dubla de vodka.

Severitatea mahmurelii: 8/10

VIN ALBwhite_wine_100.jpg

Vinul alb se obtine prin fermentarea sucului boabelor de struguri (fara coji si samburi).

Aport caloric: in jur de 130 de calori/ 175 ml, mai mult in cazul vinurilor dulci.

Argumente PRO: Cercetatorii americani au descoperit ca pulpa de strugure contine tirosol si hidroxitirosol – doua chimicale care mentin scazut nivelul de colesterol LDL (colesterol rau) din organism.

Argumete CONTRA: Compusii care cauzeaza mahmureala sunt sulfatii – formati natural sau adaugati ca si conservanti pentru a-i mentine culoarea alba.

Sulfatii au, de asemenea, un risc destul de mare de alergii, care se pot manifesta ca dureri de cap sau astm.

Vinul alb este cunoscut si pentru efectele negative pe care le are asupra danturii. El afecteaza smaltul dintilor, cauzand o sensibilitate crescuta.

Severitatea mahmurelii: 6/10

red-wine.jpgVIN ROSU

Vinul rosu se obtine prin fermentarea sucului de struguri (cu samburi si pielite cu tot). Se lasa la pastrat cel putin trei ani, timp in care pigmentii din coji coloreaza vinul.

Aport caloric: in jur de 120 de calorii/pahar

Argumente PRO: Are un continut ridicat de reservatrol- un anti-oxidant din plante, despre care se crede acum ca are un rol importnatn in tratamentul impotriva bolilor de inima.

Ca si vinul alb, vinul rosu contine tirosol si hidroxitirosol.

Argumete CONTRA: Vinul rosu provoaca mahmureli mai severe decat vinul alb sau berea, deoarece contine doua tipuri de compusi alcoolici: etanol cat si metanol. Ficatul proceseaza mai intai etanolul si abia apoi metanolul, din acest motiv o cantitate semnificativa de alcool ramane mai mult timp in organism.

Severitatea mahmurelii: 7/10

BEREbeer.jpg

Berea este produsa prin fermentarea drjdiei, peste care se adauga diverse ingrdiente ca ea sa fermenteze in zahar si alcool.

Aport caloric: este bautura alcoolica ce are cel mai ridicat continut caloric, intre 170-200 de calorii (cam cat sapte biscuiti cu ciocolata)

Argumente PRO: Berea este cel mai putin periculoasa si bautura care imbata cel mai greu, deoarece are cea mai scazuta concentratie de alcool-intre 3 si 6 procente, pana la 8%.

500ml de bere contine mai mult de un sfert din necesarul normal de vitamia B, pentru un adult.

Argumete CONTRA: Berea contine purina (compus organic aromatic), iar aceasta substanta cauzeaza o crestere a nivelului de acid uric in sange, potrivit unui studiu al Spitalului General din Massachusetts. PUrina cauzeaza aparitia unor formatiuni cristaline pe incheieturi, ce, in timp, duc la aparitia gutei.

Medicii avertizeaza ca prin consumul a mai mult de doua beri pe zi, riscurile acestei boli se dubleaza.

In paralel, alte studii arata ca 500ml de bere consumata zilnic, poate creste cu 10 procente riscul de cancer pancreatic, iar 1l de bere, cu 25%.

Severitatea mahmurelii: 4/10

coniac.jpgCONIAC

Coniacul este obtinut prin distilarea vinului rosu. Savoarea aparte este data de pastrarea acestei bauturi in butoaie de lemn.

Aport caloric: 80 de calorii/35ml

Argumente PRO: Intrucat este obtinut prin distilarea vinului rosu, coniacul are o concentratie ridicata de antioxidanti, care inlatura radicalii liberi din celule si tesuturi, reducand astfel riscul bolilor letale.

Cercetarile ample au dovedit ca 30ml de coniac fin aduce organismului aceeasi cantitate de antioxidanti care se poate obtine prin asimilarea dozei zilnice recomandate de vitamina C.

Argumete CONTRA: Coniacul da cele mai cumplite dureri de cap. Este urmat in lista de vinul rosu, rom, whisky si gin. Dintre toate bauturile alcoolice, coniacul contine cea mai mare concentratie de alcool (in jur de 40%) dar si cea mai mare concentratie de compusi chimici, rezultati in urma proceselor foarte lungi de fermentatie si de depozitare.

Sutele de compusi dau acea savoare si acel miros specific coniacului, dar se fac vinovate si de mahmureala de a doua zi.

Severitatea mahmurelii: 9/10

SAMPANIEsampanie.jpg

Sampania si vinul spumant sunt obtinute prin procese simulare cu vinul, doar ca se adauga mai multa drojdie, care se lasa la fermentat in sticla, pentru a doua oara, producand dioxidul de carbon.

Aport caloric: 133 de calorii/un pahar de 175ml

Argumente PRO: Acidul cafeic si tirosol – antioxidantii desoperiti in sampanie protejeaza creierul in eventualitatea unui atac cerebral sau in cazul unor boli precum Parkinson si Alzheimer.

Argumete CONTRA: Datorita bulelor, procesul de absorbtie a alcoolului in sange este accelerat. Contrar tuturor conceptiilor populare, sampania are acelasi efect asupra organismului ca si orice alta bautura alcoolica.

Severitatea mahmurelii: 7/10

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read