HomeRetete CulinareReteta Iahnie de fasole

Reteta Iahnie de fasole

iahnie de fasole

Nu dati cu pietre!!! Iahnia poate fi facuta si fara ciolanul aferent, pentru varianta de post.

Ingrediente pentru Iahnie de fasole

500 gr fasole uscata
1 ciolan afumat (al meu a fost ciolan cu os de cca 1 kg)
2 cepe mari
2 catei usturoi
250 ml bulion
1 lingura cu varf faina alba
2 foi dafin
1 lingurita rasa cimbru uscat
1/2 lingurita piper (1 lingurita pentru o iahnie picanta)
1 lingurita vegeta de casa
2 lingurite rase boia dulce
2 lingurite sare
2 lingurite pasta de ardei dulce
2 linguri ulei
cateva fire patrunjel

Pentru ciolan (optional)

4 linguri ulei
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare

Portii: 5-6

Iahnie de fasole – Preparare

  1. Fasolea se inmoaie peste noapte.
  2. Punem la fiert intr-o oala fasolea cu apa, in alta oala ciolanul cu apa cat sa-l acopere si in a treia oala multa apa ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
  3. Dupa 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutam ciolanul in oala cu fasole si turnam apa fierbinte din oala cu apa de rezerva (oala a treia), cat sa acopere complet fasolea si ciolanul. Fierbem cam 1 ora si jumatate la foc mediu. Dupa care incepem sa verificam fasolea cam la 15 minute, pana vedem ca e aproape fiarta (cam 98% ).
  4. Scoatem ciolanul si-l tinem cald.
  5. Strecuram fasolea de apa, dar retinem toata apa in care a fiert si o pastram pe foc ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
  6. Intr-o tigaie adanca, calim in uleiul incins ceapa tocata marunt. Cand e moale, adaugam usturoiul strivit. Amestecam rapid si imediat adaugam faina, amestecam sa se absoarba de tot in ulei si stingem cu 2 polonice de supa fierbinte si cu bulion (suc de rosii). Adaugam toate condimentele si amestecam bine. Acesta e rantasul.
  7. Adaugam fasolea scursa peste rantas si inca 2 cani de apa fierbinte in care a fiert (apa trebuie sa treaca cu 2 degete peste fasolea). Continuam sa fierbem iahnia, tot la foc mediu, inca jumatate de ora, pana scade sosul de pe ea.
    * daca dupa jumatate de ora de fiert fasolea nu e fiarta, nu e nicio problema, adaugati inca putina apa fierbinte (cea in care a fiert fasolea) si lasati la fiert pana e ok
  8. Adaugam patrunjelul tocat marunt.
  9. Taiem ciolanul felii.
  10. Pentru servit: punem iahnie in farfurii, asezam cate o bucata de ciolan deasupra. Pentru ca ciolanul sa aia o “fata” mai frumoasa incalzim vreo 4 linguri de ulei in care adaugam 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita piper si 1/2 lingurita sare. Amestecam bine. Cu acest amestec ungem feliile de ciolan chiar inainte de servire.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read