Nu dati cu pietre!!! Iahnia poate fi facuta si fara ciolanul aferent, pentru varianta de post.
Ingrediente pentru Iahnie de fasole
500 gr fasole uscata
1 ciolan afumat (al meu a fost ciolan cu os de cca 1 kg)
2 cepe mari
2 catei usturoi
250 ml bulion
1 lingura cu varf faina alba
2 foi dafin
1 lingurita rasa cimbru uscat
1/2 lingurita piper (1 lingurita pentru o iahnie picanta)
1 lingurita vegeta de casa
2 lingurite rase boia dulce
2 lingurite sare
2 lingurite pasta de ardei dulce
2 linguri ulei
cateva fire patrunjel
Pentru ciolan (optional)
4 linguri ulei
1 lingurita boia dulce
1 lingurita piper
1/2 lingurita sare
Portii: 5-6
Iahnie de fasole – Preparare
- Fasolea se inmoaie peste noapte.
- Punem la fiert intr-o oala fasolea cu apa, in alta oala ciolanul cu apa cat sa-l acopere si in a treia oala multa apa ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
- Dupa 30 minute de fiert, scurgem apa de pe fasole. Mutam ciolanul in oala cu fasole si turnam apa fierbinte din oala cu apa de rezerva (oala a treia), cat sa acopere complet fasolea si ciolanul. Fierbem cam 1 ora si jumatate la foc mediu. Dupa care incepem sa verificam fasolea cam la 15 minute, pana vedem ca e aproape fiarta (cam 98% ).
- Scoatem ciolanul si-l tinem cald.
- Strecuram fasolea de apa, dar retinem toata apa in care a fiert si o pastram pe foc ca sa o avem fierbinte pentru pasul urmator.
- Intr-o tigaie adanca, calim in uleiul incins ceapa tocata marunt. Cand e moale, adaugam usturoiul strivit. Amestecam rapid si imediat adaugam faina, amestecam sa se absoarba de tot in ulei si stingem cu 2 polonice de supa fierbinte si cu bulion (suc de rosii). Adaugam toate condimentele si amestecam bine. Acesta e rantasul.
- Adaugam fasolea scursa peste rantas si inca 2 cani de apa fierbinte in care a fiert (apa trebuie sa treaca cu 2 degete peste fasolea). Continuam sa fierbem iahnia, tot la foc mediu, inca jumatate de ora, pana scade sosul de pe ea.
* daca dupa jumatate de ora de fiert fasolea nu e fiarta, nu e nicio problema, adaugati inca putina apa fierbinte (cea in care a fiert fasolea) si lasati la fiert pana e ok - Adaugam patrunjelul tocat marunt.
- Taiem ciolanul felii.
- Pentru servit: punem iahnie in farfurii, asezam cate o bucata de ciolan deasupra. Pentru ca ciolanul sa aia o “fata” mai frumoasa incalzim vreo 4 linguri de ulei in care adaugam 1 lingurita boia dulce, 1 lingurita piper si 1/2 lingurita sare. Amestecam bine. Cu acest amestec ungem feliile de ciolan chiar inainte de servire.