HomeRetete CulinareReteta Hummus

Reteta Hummus

Hummusul are numeroase denumiri in Orientul Apropiat si fiecare repezinta denumireasa araba a cuvantului „naut”:  hamos, houmous, hommos, hummous, hommus sau hummus. Este unul dintre cele mai populare aperitive din bucataria araba si se prepara foarte usor. Este o forma de pateu facut din naut si pasta de susan(tahina), iar gustul sau este cat se poate de delicios si inedit.

1280px-Hummus_from_The_Nile

Hummusul are multiple versiuni in vechea Sirie Otomana, modul sau de preparare fiind diferit de la tara la tara. Cea mai apreciata si rafinata reteta de hummus este cea libaneza, care se remarca prin simplitate si savoare. Daca vrei sa incerci acest preparat arabesc foarte gustos, iti recomandam varianta celor de la 2eat.ro. Este printre cele mai simple de preparat si cat se poate de savuroasa.

Ingrediente:

  • Boabe de naut conservate
  • Ulei de masline
  • Tahina
  • Lamaie

Preparare:

Se poate folosi atat naut la conserva, care este deja fiert, cat si naut uscat care trebuie fiert in prealabil. Nautul se fierbe exact ca fasolea. Este recomandat sa se inmoie cateva ore in apa pentru a fierbe mai usor. Nautul lasat peste noapte la inmuiat va fierbe in aproximativ o ora la foc mediu intr-un  vas acoperit.

Nautul fiert se spala foarte bine pana apa este foarte limpede.  Se vor adauga 3-4 linguri de ulei de masile, 2 linguri de tahina si zeama de la jumatate de lamaie.  Se mixeaza intreaga compozitie pana se obtine o pasta fina. Daca se observa ca pasta nu este suficient de fina sau daca este prea groasa atunci se poate adauga putina apa pentru a se subtia. Se potriveste de sare si piper.

Hummusul este delicios atunci cand este servit proaspat. De obicei se stropeste cu lamaie si se decoreaza cu seminte de pin si boia de ardei dulce. In mod traditional, se consuma cu lipii, care sunt definitorii pentru bucataria arabeasca, insa merge foarte bine si cu crackers.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read