HomeDIVERSEObiceiuri de iarna si de Craciun la romani

Obiceiuri de iarna si de Craciun la romani

Orice popor are obiceiurile, traditiile si superstitiile lui, mai ales in preajma sarbatorilor mari. Acestea s-au transmis din generatie in generatie si oamenii au nevoie de aceste simboluri pentru a se diferentia si pentru a-si promova valorile. La romani sezonul rece este presarat cu obiceiuri de iarna si de Craciun, fiecare regiune avand traditiile ei.

Iata care sunt cele mai populare dintre ele!

Impodobirea casei – cea mai iubita traditie de Craciun

71263667

Impodobirea locuintei este un obicei popular in toate regiunile tarii. Romanii se implica in decorarea casei de la sate, pana la orase. In unele zone se folosesc elemente naturale precum crengute de busuioc, de menta sau de levantica, pentru a proteja casa de boli. De asemenea, se folosesc nuci si mere (ori alte fructe). Pomul de Craciun reprezinta elementul principal in impodobirea casei. Se pare ca acest obicei s-a raspandit in tara noastra dupa primul razboi mondial.

Ignatul – cel mai popular dintre obiceiurile de iarna si de Craciun

Sacrificarea porcului sau ignatul are loc pe 20 decembrie, insa nu toata lumea alege aceasta zi. Oamenii fac o cruce cu un cutit in fruntea porcului, dupa care il freaca cu malai si il spala cu agheasma, pentru a tine raul la distanta si a aduce noroc in casa.

Legendele spun ca cine lucreaza in aceasta zi se va confrunta frecvent cu ameteli si dureri de cap. Practic, oamenii trebuie sa acorde atentie doar acestui obicei. Umbla unele zvonuri ca untura porcului poate fi folosita de catre femeile care se pricep pentru a face descantece.

Colindele – sufletul sarbatorilor de iarna

In preajma sarbatorilor, in toate zonele din tara se canta colinde si se respecta anumite obiceiuri de iarna si Craciun. Spre exemplu, in Oltenia cele mai renumite colinde sunt Steaua, Plugusorul, Capra si Sorcova, care se practica si in alte regiuni.

Jocul Mosilor, unul dintre obiceiurile de iarna si de Craciun din Maramures, se face pentru a ura sanatate si fericire gazdelor. Colindatorii se costumeaza cat mai interesant si ofera un spectacol interesant. Si in zona Moldovei se practica multe obiceiuri si se pastreaza anumite traditii legate de colinde. De exemplu, se pratica un ritual menit sa protejeze intreaga gospodarie, iar colidatorii isi incep cantarea de la casele celor mai importanti oameni din zona.

Unele dintre aceste obiceiuri au semnificatie religioasa (colindatorii vestesc nasterea Mantuitorului si anunta sarbatorile), in timp ce altele aduc bunastare si sperie fortele rele. In schimbul urarii, colindatorii primesc fructe, colaci, vin, dulciuri sau bani. Spectacolele sunt pregatite bine din timp si colindatorii folosesc costume si alte obiecte pentru a impresiona gazdele, personajele mitice fiind cele mai populare.

Traditiile culinare – cele mai asteptate obiceiuri de iarna si de Craciun

traditii culinare

Inainte de a sarbatori asa cum se cuvine Craciunul, crestinii respecta timp de 40 de zile sau mai putin unul dintre cele mai mari posturi ale anului, care se incheie in seara de Craciun, dupa litie. Sacrificarea porcului da semnalul simbolic pentru pregatirea preparatelor care urmeaza sa fie savurate dupa post. Sarmalele, carnatii si alte preparate din carne de porc facute in casa sau cumparate, piftiile si cozonacii sunt cele mai populare retete pregatite in aceasta perioada.

Tie ce obiceiuri de iarna si Craciun iti plac?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read