HomeIncaltaminteTop 10 cei mai ciudati pantofi din istorie!

Top 10 cei mai ciudati pantofi din istorie!

cei-mai-bizari-pantofi

Primele atestari istorice ale prezentei pantofilor in garderoba umana dateaza din jurul anului 8000 i. Hr. Astazi, ADPM va prezinta 10 dintre cei mai ciudati pantofi care au existat vreodata, de la cei tip lotus si pana la pantofii fara toc sau okobo.

Pantofi „lotus” – China (din secolul 10 pana in anul 2009)

Traditia chinezeasca de a forta picioarele unei femei sa para la fel de mici precum o floare de lotus a ramas vie vreme de mai bine de 1000 de ani.

Fetele tinere erau obligate sa-si confectioneze singure cateva perechi de astfel de pantofi, pentru a demonstra lumii ca sunt indemanatice si ca au picioare mici. In cadrul ceremoniei de casatorie, mireasa era obligata sa ofere femeilor din familia in care intra cate o pereche de pantofi „lotus”

cei-mai-bizari-pantofi1

Ghetele tip „balet” – din anii ’ 80 si pana in prezent

Ghetele tip „balet” reprezinta un stil contemporan de incaltaminte. Au aparut prima oara ca pantofi fetisisti, dar au devenit in timp un veritabil fashion statement, mai ales in Japonia. Copiaza perfect stilul pantofilor de balet, insa au un toc imens. Au castigat popularitate in anii ’80, iar astazi pot fi achizitionati peste tot in lume, prin intermediul magazinelor online.

cei-mai-bizari-pantofi2

Saboti de nunta – Franta (sfarsitul secolului al 9-lea)

Acesti pantofi din lemn provin din Valea Bethmale, la sud de orasul Saint Giros, in zona Ariege. Dateaza din secolul 9, atunci cand localnicii au cucerit o tabara de invadatori mauri, care rapisera femeile din sat, si au strapuns inimile inamicilor cu varfurile ascutite ale sabotilor, in semn de victorie. Sabotii erau confectionati dintr-o singura bucata de lemn de nuc, iar satenii ii confectionau pentru viitoarele lor mirese. Se spunea atunci ca pe cat varful era mai lung si mai ascutit, cu atat iubirea fata de partenera era mai mare.

cei-mai-bizari-pantofi3

Padukas – India (anii 1700)

Padukas este numele celor mai vechi pantofi indieni de ceremonie. Erau de obicei confectionati din argint, lemn, fier sau fildes. Exista chiar si un gen de astfel de pantofi cu tepi, folositi in masochism. Acesta din urma avea scopul obtinerii satisfactiei ori a placerii sexuale prin durere auto-provocata.

cei-mai-bizari-pantofi4

Pantofii fara toc – 2007

Acesti pantofi fara toc au aparut prima oara pe catwalk intr-o prezentare semnata Antonio Berardi, in anul 2007. Au devenit faimosi in 2008, atunci cand au fost purtati de Victoria Beckham. In ciuda aspectului nenatural si a faptului ca par extrem de inconfortabili, specilaistii fashion spun ca nu cauzeaza niciun soi de durere celei care ii poarta. Totusi, medicii sunt de parere ca acestia ar putea avea efecte negative asupra sanatatii, daca sunt purtati cu regularitate.

cei-mai-bizari-pantofi5

Chopines – Italia (1580 – 1620)

In zilele noastre, doar un numar limitat de muzee au acesti pantofi printre exponate. Au aparut pentru prima oara in perioada Renascentista, dar erau inca purtati de multe dintre femeile italiene chiar si la inceputul secolului al 17-lea. Complet inconfortabili, rolul acestor pantofi era de a o face pe purtatoare sa iasa in evidenta. Nu doar ca o inaltau pe aceasta cu 18 centimetri, dar erau foarte scumpi si extravaganti. Erau confectionati din lemn si acoperiti cu matase ori catifea de cea mai buna calitate.

cei-mai-bizari-pantofi6

Pantofi impletiti din scoarta de mesteacan – Finlanda

Tot din negurile istoriei, femeile obisnuiau sa poarte pantofi din scoarta de copac. Erau de asemenea purtati peste pantofii propriu-zisi pentru a-i proteja pe cei scumpi, din piele fina, de ploaie, noroi sau zapada. Erau in mod normal confectionati din scoarta de mesteacan, dar puteau fi si din scoarta de tei. Norvegia, Suedia si chiar Rusia se numara printre tarile care au adoptat aceasta „moda”.

cei-mai-bizari-pantofi7

Kabkabs – Liban (din secolul al 14-lea si pana in secolul al 17-lea)

Kabkabs sau nalins, pantofi confectionati din argint, erau folositi de femeile bogate din Orientul Mijlociu pentru a se proteja de noroi si umezeala. Erau foarte inalti si brodati cu piele, matase ori catifea. Denumirea de „kabkab” provine din sunetul pe care acestia il faceau in timpul purtarii pe podelele din marmura.

cei-mai-bizari-pantofi8

Pantofi barbatesti cu toc – Europa (anii 1700)

Pantofii si sosetele au capatat o mare importanta pentru barbati in anii 1700, atunci cand hainele frumos croite si pantalonii scurti au devenit un trend, iar atentia era focusata pe partea de jos a corpului. Dorindu-si sa arate cat mai bine, barbatii au inceput sa poarte astfel de pantofi pentru a-si accentua tinutele. De asemenea, Regele Louis al XIV-lea avea o pasiune pentru pantofii cu toc, posibil cauzata de faptul ca nu era tocmai inalt.

cei-mai-bizari-pantofi9

Okobo – Japonia (din secolul al 18-lea si pana in prezent)

Cu mult inainte de anii 1970 si pantofii cu platforma, gheisele ucenice purtau okobo. Nu doar din considerente fashion, ci si din motive mult mai practice. Purtau kimono-uri scumpe din materiale fine, pe care nu isi doreau sa le murdareasca, asa ca alegeau sa incalte acesti pantofi cu platforma inalta (14 cm). Culoarea era in general data de statutul ucenicelor – cele aflate abia la inceput de drum purtau rosu, pe cand cele aflate aproape de momentul „absolvirii” purtau galben.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read