opinci-condur-600x900Faptul că în România zilei de astăzi încă se mai poartă costume tradiţionale în anumite zone ale ţării, atât în zilele de sărbătoare, dar şi în zilele obişnuite, nu poate fi decât un motiv de mândrie.

Piesele costumului popular românesc sunt extrem de variate, astfel că în fiecare zona a ţării vom întâlni motive deosebite, cromatică specifică şi broderii atipice.

Frumos împodobite şi lucrate manual, elementele ce compun costumele tradiţionale româneşti sunt mai actuale ca niciodată. De la clasica ie, până la năframele cu motive tradiţionale şi catrinele spectaculos lucrate, toate elementele clasice ale portului tradiţional se regăsesc în tendinţele acestei perioade.

Mai mult, designerii contemporani, fie ei autohtoni sau internaţionali, continuă să îşi alimenteze colecţiile cu inspiraţie venită din zona portului popular.

La capitolul încălţăminte, opincile sunt în egală măsură reinterpretate în moda actuală şi adaptate tendinţelor, pentru mix-ul ideal între tradiţional şi nou. Lucrate manual în piele, dupa o tehnică migăloasă, opincile ar putea concura cu pantofi de lux creaţi de marii designeri internaţionali.

Ele sunt însa punct de plecare pentru colecţii întregi de pantofi. Dacă arunci o privire asupra clasicului balerin cu vârful ascuţit de exemplu, celebru dupa ce a devenit semnătura stilistică a lui Audrey Hepburn, vei recunoaşte imediat trăsături comune cu cele ale opincilor româneşti.

Pantoful jos, fără toc, cu vârful ascuţit seamănă izbitor de bine cu încălţămintea populară autohtonă, iar dacă şi vârful este uşor ridicat, atunci asemanarea este evidentă.

Chiar şi în cazul modelelor de balerini cu vârful rotund sau pătrăţos vom descoperi elmente de inspiraţie folclorică. Opincile frumos împodobite de artiştii populari, modele de încălţăminte atent brodate, par a fi punctul de plecare în crearea unor modele extrem de actuale de balerini.

Dacă ne gandim chiar la mocasini sau la espadrile, modele specifice sezonului de primăvară/vară, uşor incredite pe lateral şi spre vârf, ne vom duce iaraşi cu gândul la portul tradiţional românesc.

Adoptă pantofii de inspiraţie tradiţională în garderoba ta zilnică şi compune cu ajutor lor cele mai interesante ţinute casual-chic!

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.