HomeDIVERSEVrei să afli totul despre SEX?

Vrei să afli totul despre SEX?

Te gândeşti adesea ce se întâmplă cu corpul tău, cum se face dragoste sau dacă există o vârstă anume la care să te îndrăgosteşti? Ei bine, e timpul să te mai documentezi. Magali Clausener- Petit îţi dă toate răspunsurile de care ai nevoieîţi dă toate răspunsurile de care ai nevoie în cartea “Sexualitatea explicată adolescenţilor”.

Varianta în limba română, tradusă de Mihaela Bunduc, a apărut anul acesta la Editura Cartier (www.cartier.md). Libertatea îţi prezintă astăzi câteva dintre răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care şi le pun adolescenţii.

La vârsta de 9-10 ani, fetelor li se rotunjesc sânii. Când devii femeie?

Corpul fetelor începe să producă hormoni şi să se transforme pe la 9-10 ani. Iată ce transformări se produc la pubertate:

– Se lărgeşte bazinul.
– Se dezvoltă sânii.
– Pubisul, regiunea care se situează deasupra organului sexual, se acoperă cu păr.
– Între 12 şi 14 ani apare şi prima menstruaţie: “în mod absolut normal, în fiecare lună vi se scurge sânge din sex”.
– Părul creşte şi la subsoară.
– Sânii se rotunjesc, iar talia se subţiază.

Răspunsuri la întrebările ei:

– Apare ciclul menstrual. La aproximativ 28 de zile, din organul tău sexual se va scurge sânge, timp de 3-6 zile. Această sângerare e absolut normală. În primii doi ani, menstruaţia poate fi neregulată.
– Poţi folosi cu încredere tampoane. Acestea nu te vor dezvirgina.
– Dacă îţi e rău în timpul menstruaţiei, consultă medicul.
– Nu îţi face griji dacă ţi se scurge din sex un lichid alb, incolor. Acesta se numeşte “mucovitate cervicală”, iar rolul lui e să ajute spermatozoizii să înainteze în vagin şi în uter pentru a întâlni ovulul, dar şi la penetrare.
– Nu te impacienta dacă ai sânii mici. E nevoie între 2 şi 4 ani ca aceştia să ajungă la maturitate. Tot atunci vei începe să porţi şi sutien. Dacă practici un sport, poţi purta şi mai devreme. Æi, da!, e normal să ai un sân mai mare şi unul mai mic.
– Fie că eşti fată sau băiat, îngrijeş- te-ţi acneea. Dacă nu scapi de coşuri sub nici o formă, consultă un dermatolog!

Băieţilor le creşte barba în jurul vârstei de 12-13 ani. Când devii bărbat?

– În jurul vârstei de 12-13 ani, hormonii fac să crească mărimea testiculelor.
– Tot acum, apar şi primele fire de păr, atât pe pubis, deasupra organului sexual, cât şi pe abdomen sau la subsuori.
– Penisul se lungeşte şi se îngroaşă.
– Îţi creşte barba.
– Umerii devin mai laţi decât coapsele.
– ţi se îngroaşă vocea.

Răspunsuri la întrebările lui:

– Adesea, penisul tău, “care era moale şi avea tendinţa să atârne, se întăreşte şi devine vioi. Aceasta nu este decât o erecţie. De fapt, un aflux de sânge, care vine şi îţi umflă sexul” atunci când vezi o fată pe care o placi sau în timpul somnului.

– ţi-ai pus vreodată întrebarea: “Ce este ejacularea?”. Iată ce răspuns dă autorul Magali Clausener-Petit: “Ejacularea este expulzarea spermei, care conţine spermatozoizi”. “Primele ejaculări au loc, în general, între 13 şi 15 ani”.

– Nu îţi face griji! “Penisul are un muşchi mic, numit sfincter, care închide circuitul vezicii, uretra, în timpul erecţiei şi al ejaculării. E, deci, imposibil să urinezi şi să ejaculezi în acelaşi timp.

– “Capacitatea de a face dragoste şi de a dărui plăcere nu are nimic, dar absolut nimic în comun cu lungimea penisului”.

– “Dacă eşti circumcis, să nu îţi fie deloc teamă: vei putea avea relaţii sexuale ca toţi ceilalţi băieţi”.

– Sânii ţi se pot umfla şi deveni mai sensibili. Acesta “e un fenomen absolut normal, provocat de producerea de hormoni sexuali”

Prima dată

Nu te simţi pregătit(ă), dar tare ai mai vrea să ştii ceva mai multe despre ceea ce numim “prima dată”…

Ei bine, atunci trebuie să ştii că “în dragoste, nu numai corpul contează. Pregătirea mentală e, de asemenea, importantă”. Mai reţine că prima experienţă sexuală e unică şi, mai ales, intimă, despre care nu poţi vorbi cu nimeni. “

Nu o putem împărtăşi cu adevărat nici măcar cu cea mai bună prietenă sau cu cel mai bun amic”. Nu trebuie să fii în competiţie cu prietenii tăi. Dacă ei “au făcut-o”, nu înseamnă că trebuie să o faci şi tu. De aceea, “nu spune niciodată: «Până la 16 ani trebuie să fi făcut dragoste»”. Toate la timpul lor!

– “A face dragoste pentru prima dată nu te va purta neapărat în paradis. Cine ştie dacă nu cumva prima experienţă chiar te va dezamăgi un pic”.
– Foloseşte prezervativul. “Te va proteja împotriva bolilor sexuale şi va ajuta la prevenirea unei sarcini nedorite pentru fete”.
– Obişnuieşte-te să pui prezervativul fără să-l rupi.
– Abia după ce vă veţi cunoaşte bine vei şti ce-i face plăcere partenerului. Astfel, veţi reuşi să atingeţi mai uşor orgasmul. “Orgasmul e momentul în care resimţi cea mai mare plăcere”.
– Nu vă consideraţi ferite de o sarcină, doar pentru că acesta e primul vostru raport sexual!

Metode de contracepţie

Pilula – se ia timp de 21 de zile, pe cale orală, apoi se face pauză 7 zile. Pe lângă prevenirea unei sarcini, pilulele mai au rolul de a diminua intensitatea durerilor datorate menstruaţiei şi de a acţiona asupra acneei.

Pilula de a doua zi – trebuie să o iei până cel târziu a treia zi de la raportul sexual. Nu e bine să faci abuz de această metodă.

Prezervativul – singurul mod de contracepţie masculină. Dacă nu e pus corect sau dacă se rupe nu va fi eficient 100%.

Spermicidele – sunt sub formă de creme sau spume şi se introduc în vagin înaintea raportului sexual.

Diafragma – e o mică peliculă de cauciuc, care se aşază pe colul uterin.

Steriletul – e un sistem pe care îl introduce în uter ginecologul, dar numai femeilor care au născut deja.

Abstinenţa – nu faceţi dragoste în anumite perioade ale ciclului femeii.

Coitul întrerupt – tânărul scoate penisul din vagin chiar înainte să ejaculeze. Trebuie să ştii însă că aceste ultime două metode nu sunt deloc sigure

Sursa: Libertatea.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read