HomeDIVERSEViziunea lui Warren Buffett despre Asigurari

Viziunea lui Warren Buffett despre Asigurari

Va propunem sa analizam, in cele ce urmeaza, modul cum a transformat Warren Buffett o afacere cu asigurari intr-o “franciza”. Acest studiu de caz ar putea fi de folos managerilor societatilor romanesti de asigurari.

Buffett spunea ca societatile de asigurari sunt uneori investitii bune, alteori nu, dar sunt, intotdeauna, vehicole investitionale teribile. In afacerile cu asigurari, ca in orice afacere cu produse comune, reducerea preturilor era folosita pentru a obtine o cota suplimentara de piata.

Problema , pe care Buffett a invatat-o, era ca unele companii doreau sa vanda polite sub costul afacerii decat sa piarda o cota de piata. Ele contau pe o imbunatatire a ratei de asigurare, sperand ca pe termen lung sa obtina profituri care sa acopere pierderile pe termen scurt.

Simtul comun al lui Buffett l-a impiedicat sa extinda operatiunile de asigurari ale lui Berkshire mai mult decat era profitabil. Buffett credea ca multe companii de asigurari nu se vor opri sa faca asigurari neprofitabile pana cand nu va exista o mare catastrofa, naturala sau financiara.

Nedorind sa concureze prin preturi, Buffett s-a gandit sa creeze, pentru companiile de asigurari detinute de catre societatea de investitii Berkshire, avantaje comparative in doua directii:

a) – prima directie era legata de soliditatea finaciara;valoarea neta a societatilor de asigurari se situa pe locul 2 in industria asigurarilor de pierderi de proprietati, iar portofoliul investit in actiuni era de 3 ori mai mare decat media industriei;

b) – a doua metoda de diferentiere a fost data de dezinteresul total al lui Buffett pentru volumul de asigurari realizat;dorinta lui Buffett era de a realiza un volum mare de asigurari, dar la un pret rezonabil. Daca preturile erau scazute, era foarte putin doritor sa faca afaceri, sau afaceri cat mai putine.

Aceasta filosofie de asigurari fusese impusa la National Indemnity (una din companiile detinute) de catre fondatorul companiei,Jack Ringwalt. Din acel moment, compania n-a abandonat niciodata aceasta filosofie de subscriere.Schimbarea in volumul de asigurari realizat de catre companie, n-a fost realizat de catre ea, ci de catre comportamentul “azi aici, maine dincolo”al celorlalte societati de asigurari.

Cand companiile de asigurari s-au grabit sa ofere preturi sub costurile asteptate, clientii au parasit compania detinuta de Berkshire. Oricum, atunci cand companiile si-au restrans activitatea datorita pierderilor, Berkshire a ramas un furnizor stabil de asigurari, dar numai la preturi rezonabile.

“Noi adaugam capacitate atunci cand este redusa si devenim mai putin competitivi cand capacitatea este abundenta. Desigur nu urmarim aceasta politica in interesul stabilizarii, il urmarim deoarece credem ca este cel mai sensibil si profitabil curs al afacerii”, spunea Buffett.

Stabilitatea financiara a lui Berkshire a diferentiat-o de restul industriei. Intr-un anume sens, integritatea financiara pe care Buffett a impus-o companiilor de asigurari detinute de catre Berkshire, a creat o franciza, o marfa speciala, dintr-o afacere cu marfuri comune (commodities).

Sura: vanguard.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read