HomeDIVERSETop 10 cele mai bune filme psihologice

Top 10 cele mai bune filme psihologice

Ai chef sa iti chemi prietenele la un film bun, dar nu stii ce titlu sa alegi? Am pregatit pentru tine un top 10 al celor mai bune filme psihologice care sa te tina cu sufletul la gura!

thesilenceofthelambs-still4cr

1. The Silence of the Lambs (Tacerea mieilor)

Unul dintre cele mai bune filme psihologice produse vreodata si primul in topul nostru, Tacerea mieilor este un film pe care nu trebuie sa il ratezi. Povestea evolueaza in jurul agentului FBI Clarice Starling (Jodie Foster), care investigheaza crimele comise de ucigasul in serie Buffalo Bill. Ea este ajutata in investigatie de catre prizonierul psihopat, dar sclipitor, Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), pe care trebuie sa il interogheze pentru a obtine indicii in legatura cu criminalul in serie. Acesta accepta sa ajute doar daca Starling ii dezvaluie in schimb detalii intime despre viata ei.

Pe masura ce relatia lor capata substanta, agenta se va confrunta atat cu demonii interiori, cat si cu puterea psihologica a geniului diabolic Lecter. Tacerea mieilor este un film infricosator, prin faptul ca dezvaluie treptat sadismul malefic, tulburator si in acelasi timp subtil al lui Lecter.

2. Fight Club

Fight Club este povestea prieteniei dintre un insomniac aflat la marginea prapastiei din punct de vedere nervos (Edward Norton) si un vanzator de sapun (Brad Pitt). Impreuna adopta un nou stil de terapie, bazata pe violenta fizica. In asa zisele “cluburi de lupta”, barbati de toate varstele si din toate mediile sociale se aduna pentru a da frau liber nenumaratelor frustrari acumulate in viata de zi cu zi, prin lupte sangeroase, om la om.

Fenomenul ia amploare si devine tot mai popular, pana isi face intrarea in scena o excentrica senzuala (Helena Bonham Carter), care declanseaza o adevarata spirala a nebuniei si a carei prezenta conduce catre un final total neasteptat.

3. One Flew Over the Cuckoo’s Nest (Zbor deasupra unui cuib de cuci)

Aparut in 1975, Zbor deasupra unui cuib de cuci a castigat cele mai importante 5 premii Oscar din acel an. Filmul este o abordare critica a modului in care erau tratati pacientii spitalelor psihiatrice la jumatatea secolului al XX-lea.

Personajul principal, Randle McMurphy (Jack Nicholson), este un infractor trecut adesea prin inchisoare. La ultima condamnare se preface a fi bolnav psihic si ajunge intr-un spital psihiatric. In curand insa, McMurphy afla ca viata intr-o astfel de institutie este departe de ceea ce isi imaginase el, iar anumite privilegii din inchisoare nu se aplica in spital. Treptat, el devine cel mai popular personaj printre pacienti, cu care leaga chiar si prietenii. Cea care sta mereu cu ochii pe el este asistenta Ratched (Louise Fletcher), a carei supunere neclintita fata de regulamente o transforma intr-o antieroina implacabila si orbita de sistem.

4. Seven

Acest thriller psihologic este unul dintre cele mai rasunatoare succese cinematografie ale anilor ’90. Intr-un decor infernal al unui New York in care ploua in continuu, iar crimele se tin lant, doi detectivi, William Summerset (Morgan Freeman) si David Mills (Brad Pitt) sunt pe urma unui ucigas diabolic. Crimele acestuia se centreaza din punct de vedere tematic pe cele sapte pacate biblice, fiind ucisi, pe rand, oameni care ilustreaza aceste pacate prin stilul lor de viata. Initial reticenti unul fata de celalalt, Summerset si Mills ajung sa stabileasca o legatura care ii va ajuta sa finalizeze impreuna acest caz cu un sfarsit cutremurator.

5. A Beautiful Mind (O minte sclipitoare)

O minte sclipitoare este bazat pe povestea reala a matematicianului John Forbes Nash Jr. Aflat pe punctul de a fi recunoscut la nivel mondial pentru descoperirile in domeniul matematicii, Nash (Russell Crowe) este prins intr-o conspiratie ambigua, dupa ce agentul CIA Willian Parker (Ed Harris) il recruteaza pentru spargerea codurilor.

Contactul lui Nash cu realitatea devine din ce in ce mai slab, iar starea sa mentala apare ca un indiciu clar al schizofreniei. Singura care il poate ajuta in lupta cu nebunia este sotia sa, Alicia, interpretata de actrita Jennifer Connelly, a carei prezenta il ajuta pe Nash sa mentina un ultim strop de autocontrol. Cu acest efort suprauman, matematicianul reuseste sa fie prezent atunci cand primeste Premiul Nobel.

Filmul O minte sclipitoare este o capodopera cinematografica si, totodata, un omagiu adus acestui triumf remarcabil.

6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Eterna stralucire a mintii neprihanite)

Cu o distributie impresionanta, Eterna stralucire a mintii neprihanite imbina romantismul, comicul si imprevizibilul intr-o poveste care te va tine cu sufletul la gura. Joel (Jim Carrey) afla cu stupoare ca fosta lui iubita, Clementine (Kate Winslet), a ales sa elimine toate amintirile legate de relatia lor tumultoasa cu ajutorul unei tehnologii de stergere selectiva a memoriilor.

Din disperare, Joel il contacteaza pe inventatorul tehnologiei, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), pentru a recurge la acelasi tratament. Pe masura ce amintirile legate de Clementine dispar, Joel realizeaza ca o iubeste in continuare si cauta o metoda de a scapa de stergerea completa a relatiei din memoria sa.

7. Shutter Island

Cand maresalul american Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ajunge la azilul de pe insula Shutter, ceea ce pare a fi o investigatie de rutina se transforma intr-un caz sinistru. Cautarea unei paciente disparute in mod inexplicabil declanseaza o serie de descoperiri care mai de care mai tulburatoare despre metodele de tratament folosite la azil.

Bantuit de imaginile traumatizante din al Doilea Razboi Mondial la care participase ca soldat si de aparitia fantomatica a sotiei sale decedate, detectivul devine un adevarat prizonier al acestei insule, dar si al propriilor sale traume psihologice. In cautarea adevarului si a presupusului criminal al sotiei sale, pacient al spitalului, Daniels se adanceste tot mai mult intr-o conspiratie care ajunge sa ii ameninte viata.

8. Black Swan (Lebada neagra)

Thrillerul psihologic Lebada neagra spune povestea balerinei new-yorkeze Nina (Natalie Portman), a carei viata este complet acaparata de dans. Cand directorul artisitic se decide sa o inlocuiasca pe balerina Beth MacIntyre (Winona Ryder) pentru Lacul Lebedelor, Nina pare sa fie alegerea perfecta, pana intra in scena o noua dansatoare, Lily (Mila Kunis). In vreme ce Nina este perfecta pentru interpretarea Lebedei Albe prin gratia si inocenta ei, Lily este personificarea Lebedei Negre. Rivalitatea dintre cele doua balerine o determina pe Nina sa isi manifeste tot mai mult partea intunecata a mintii. Lebada neagra urmareste transformarea infricosatoare a unei artiste care ajunge sa isi intre in rol complet, sacrificandu-si astfel sanatatea mentala.

9. The Machinist (Masinistul)

Daca iti place de Christian Bale, atunci cu siguranta trebuie sa vezi unul dintre filmele prin care si-a socat fanii. Cunoscut pentru seriozitatea cu care isi intra in rol, Bale a slabit pentru aceasta pelicula nu mai putin de 27 de kilograme!

Masinistul este povestea lui Trevor Reznik (Bale), lucrator intr-o fabrica, care sufera de un caz grav de insomnie. Atunci cand din oboseala provoaca un accident la munca, colegii incep sa se intoarca impotriva lui. Viata lui Reznik se inrautateste tot mai mult, pe masura ce isi pierde capacitatea de a distinge intre realitate si fictiune si dezvolta o obsesie pentru un personaj pe care numai el pare sa il vada.

10. A Clockwork Orange (Portocala mecanica)

Acest film din anii ’70 este o poveste tulburatoare despre natura violenta a omului, plasata intr-un scenariu distopic din viitor. Alex DeLarge (Malcolm McDowell) este un delicvent care se bate, fura si violeaza alaturi de grupul lui de acoliti. Prins pana la urma de catre politie, lui Alex i se aplica niste tehnici de modificare comportamentala, fiind conditionat sa aiba o aversiune totala, incontrolabila fata de violenta.

Eliberat in lume fara nicio forma de aparare, Alex devine victima fostelor sale victime. Portocala mecanica este o satira sumbra despre o societate bazata pe controlul mintilor si a starnit adevarate controverse atunci cand a aparut, din cauza scenelor foarte violente. Asadar, daca nu stii ce sa urmaresti weekendul acesta, alege un titlu din topul celor mai bune filme psihologice, ia-ti o punga de popcorn si cheama-ti prietenele in vizita, pentru o seara plina de suspans.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read