HomeDIVERSETinutele elegante pentru domni

Tinutele elegante pentru domni

tux

La anumite evenimete, petreceri, cocktail-uri, recepții, baluri, serate, spectacole de teatru, nunți, botezuri, înmormântări și chiar uneori în vizite protocolare este impus un anume cod vestimentar pentru cei prezenți, în funcție de momentul desfășurării, locația sau scopul evenimentului.

Deși pare ușor mai ușor decât în cazul doamnelor, uneori și domnii pot întâmpina dificultăți în alegerea ținutei. Cele 5 ținute masculine de ocazie sunt: fracul, smochingul, costumul negru, costumul “stresemann” și costmul “cutaway”.

  • Fracul: este o ținută de gală, poate fi doar negru sau bleumarin. Pantalonul are o talie înaltă și o bordură de mătase pe exterior. Haina este scurtă în față și croită pe talie. Distinctivă pentru frac este prezența a doua vipuști. La spate, haina ajunge până la genunchi, semănând cu coada unei rândunici. Haina se poartă descheiată pentru a pune în evidență cămașa albă, nasturii strălucitori ai vestei și papionul alb sau în dungi. Nasturii au un rol important în această ținută. De obicei sunt din sidef, ștanțați în metale prețioase. La această ținută se recomandă pantofi negri de lac strălucitor și șosete de mătase. Un efect extraordinar îl poate oferi ceasul de buzunar.
  • Smochingul: este ținuta specială cel mai des întâlnită la recepții. Pantalonii acestui costum sunt de culoare închisă, nu au manșete și au revere de mătase. Pantofii se aleg fără șireturi și fără cusături. Haina se asortează cu pantalonii și este prevăzută cu un reverl de mătase. Reverele deschise necesită fie brâu de mătase fie vestă. Un element obligatoriu este batista care se asorteaza ca model și culoare cu papionul. Cămașa este albă. Nasturii se montează la unul sau două rânduri. Dacă există două rânduri, costumul se poartă încheiat.
  • Costumul “cutaway”: este format din sacou cu un singur rând de nasturi, de culoare gri, cu coadă de rândunică și pantaloni în dungă, de aceeași culoare. Este un costum elegant și comod în același timp. Capetele lungi ale cozii de rândunică sunt tăiate oblic în partea de jos. Se asortează cu cămașă albă și cu o vestă argintie. Nu este obligatorie cravată, dar dacă alegeți una, trebuie neapărat să folosiți un ac de cravată cu perlă.
  • Costumul stresemann: Este ca un costum “cutaway” fără coada de rândunică. Este mai puțin sofisticat și poate fi purtat și în timpul zilei.
  • Costumul negru:  este cel mai des întâlnit și reprezintă mereu o alegere bună dacă pe invitația evenimentului nu există specificat altceva. Este considerat costumul clasic. Se asortează ușor cu diverse culori ale cămășilor, cravatelor sau papioanelor. La acest costum se asortează clasicii pantofi bărbătești cu șiret, purtați mereu cu șoseste de aceeasi culoare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read