ANRC a desemnat luni, companiile care vor instala telecentre in alte 100 de localitati din mediul rural care au acces redus la servicii de telefonie. Companiile castigatoare ale licitatiei lansate in aprilie 2006 sunt: Orange Romania, Rartel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (Radiocom) si Vodafone Romania.
Orange Romania va instala 1 telecentru intr-o localitate din judetul Teleorman, Rartel va instala 26 telecentre in sate din 14 judete, Societatea Nationala de Radiocomunicatii va instala 42 de telecentre in sate din 18 judete, Vodafone Romania va instala 31 de telecentre in localitati din 11 judete.
Instalarea acestor 100 de telecentre va incepe de indata ce se vor semna contractele tripartite intre castigatorii licitatiei, primariile localitatilor castigatoare si ANRC. Dupa semnarea contractelor tripartite, primarii localitatilor respective au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate, in termen de 15 zile, spatiul necesar functionarii telecentrului.
Companiile au obligatia de a instala telecentrele in maxim 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului. Cele 100 de telecentre vor fi puse in functiune progresiv pana la sfarsitul anului 2006.
Costul net al instalarii acestor 100 de telecentre se ridica la 3.760.080,52 RON, suma care va fi acoperita de ANRC din fondul pentru serviciul universal. In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru, stabilit i n urma licitatiei, este de aproximativ 10.500 Euro.
Costul pentru fiecare localitate este diferit (in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de ultimul punct al retelei furnizorului desemnat).
Pana la sfarsitul acestui an, ANRC va scoate la licitatie, pentru instalarea de telecentre, inca 100 de localitati fara acces sau cu acces redus la servicii de comunicatii electronice ale caror primarii si-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest program. Pana in prezent ANRC a organizat licitatii pentru instalarea de telecentre in 208 localitati.
Dintre acestea, in 37 de localitati telecentrele sunt deja functionale, restul urmand a deveni operationale pana la sfarsitul anului in curs.
Telecentrul este un spatiu public dotat cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare si un fax, in cadrul caruia utilizatorii finali pot initia si primi apeluri telefonice locale, national e si internationale.
In telecentru sunt disponibile si servicii de comunicatii prin fax si comunicatii de date la o rata de transfer suficienta pentru a permite accesul functional la Internet.
HotNews.ro, V.T., 17 iul 2006