Jean Valvis, președinte-director general al AQUA Carpatica, solicită Patronatului Apelor Minerale și tuturor îmbuteliatorilor de apă din România să i se alăture în demersul de schimbare a cadrului legislativ ce reglemetează industria apelor minerale, referitor la etichetarea apelor  minerale îmbuteliate.

Omul de afaceri a transmis o scrisoare deschisă, prin care își exprimă dorința expresă de a primi sprijin în proiectul care ar impune prin lege, trecerea obligatorie a conținutului de nitrați pe etichetele tuturor apelor îmbuteliate și comercializate în România.

Ziaristi Online prezinta integral Scrisoarea Deschisa a investitorului grec indragostit de Romania si apele ei. De asemenea, publicam mai jos si un fragment video din emisiunea “La Taifas cu Ion Cristoiu” in care Jean Valvis anunta ca a “Dumnezeu i-a pus in cale un izvor cu apa minerala cu 0 nitrati” cat si un interviu din Bucharest Herald in care povesteste pe larg despre aceasta descoperire importanta si despre planurile sale in si pentru Romania:

Scrisoare Deschisa

“Dragi colegi,

Ne adresam Dumneavoastra cu dorinta expresa de a va avea alaturi intr-un proiect  pe care noi il consideram de o importanta majora pentru industria apelor minerale.

AQUA Carpatica a initiat un demers de schimbare a cadrului legislativ ce reglemeteaza industria apelor minerale, in speta HG 1020/2005, referitor la etichetarea apelor  minerale imbuteliate.

Pentru o mai buna intelegere a actiunii noastre, am dori sa va descriem pe scurt proiectul pentru care militam. Conform HG 1020/2005 si a normelor tehnice de comercializare a apelor minerale  naturale din Romania, limita maxima admisa pentru nitrati este de 50 mg/l – si chiar si aceasta limita nu este obligatoriu a fi trecuta pe
eticheta.

In concluzie, cadrul legislativ este extrem de permisiv in prejudiciul consumatorului in general si reprezinta un real pericol pentru copii, mai ales bebelusi, fiind binecunoscut faptul ca toate autoritatile din randul pediatriei mondiale recomanda ca limita nitratilor din apa destinata consumului bebelusilor sa fie maxim 10 mg/l.

O referinta foarte elocventa o reprezinta Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments (Agentia Franceza pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor), care in mod explicit si categoric recomanda ca aceasta limita maxima de 10 mg/l nitrati in apa destinata consumului bebelusilor sa nu fie depasita.

Nitratii reprezinta o problema majora ce preocupa autoritatile europene, fapt dovedit si de Directiva UE privind nitratii, singura de acest fel elaborata pentru un constituent chimic poluant.

Asa cum se stipuleaza in Directiva:

“Desi azotul este un element nutritiv vital, care contribuie la cresterea plantelor si a culturilor, concentratiile mari de azot sunt daunatoare pentru oameni si pentru natura.

Utilizarea agricola a nitratilor  in fertilizantii organici si in cei chimici reprezinta o sursa majora de poluare a apei Apei  in Europa”

Permisivitatea cadrului legislativ ce reglementeaza comercializarea apelor minerale naturale in Romania,  precum si pericolul real pe care il reprezinta problema nitratilor pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri, ne-au determinat sa pornim un program de strangere de semnaturi derulat cu precadere in mediul online,  pentru a initia o schimbare legislativa ce ar avea ca urmare fireasca trecerea in mod obligatoriu a continutului de nitrati pe eticheta tuturor apelor imbuteliate si comercializate in Romania.

Va adresam cu toata caldura invitatia de a ne uni fortele pentru aceasta cauza justa si de  a sustine initiativa Legea Apei intr-un mod deschis prin intreg sprijinul acordat de Dumneavoastra.

Suntem convinsi ca reglementarea exigenta a normelor de comercializare si adoptarea transparentei  vis-a-vis de consumatorii nostri nu poate decat sa ridice, cu siguranta, prestigiul produselor noastre atat in Romania, cat si pe pietele internationale.

www.legea-apei.ro

Va asteptam cu interes sa sustinem impreuna aceasta cauza!”

Cu deosebit respect, Jean VALVIS
Presedinte-Director General AQUA Carpatica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.