HomeDIVERSESapte rachete lansate de Coreea de Nord

Sapte rachete lansate de Coreea de Nord

Coreea de Nord a lansat, miercuri la pranz, a saptea racheta balistica -sustine Ministerul japonez al Apararii, citat de agentia France Presse. Alte sase rachete au fost lansate in cursul noptii de marti spre miercuri. Una dintre acestea, capabila sa atinga Statele Unite in regiunea Alaska, a esuat in zbor, la 40 de secunde dupa lansare.

Oficialii de la Tokyo au precizat ca celelalte cinci rachete au cazut in nord-vestul Marii Japoniei, in interiorul zonei economice exclusive a Rusiei.

Pe de alta parte, un inalt responsabil al trupelor de rachete ale fortelor aeriene ale Federatiei Ruse a anuntat ca rachetele balistice lansate de Coreea de Nord au cazut in mare la o distanta apreciabila de granitele ruse.

Guvernul sud-coreean s-a intrunit intr-o sesiune de urgenta. Anterior, un purtator de cuvant al presedintiei sud-coreene a cerut Phenianului sa inceteze actiunile provocatoare si sa se reintoarca la dialog.

Statele Unite sustin ca lansarea rachetelor cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord, prin sfidarea comunitatii internationale, urmareste sa distraga atentia de la criza nucleara iraniana. Mai mult, ambasadorul SUA in Japonia a declarat ca Washingtonul considera testele cu racheta, efectuate de Coreea de Nord, drept o problema de o “gravitate extrema”.

Guvernul rus a etichetat actiunea Coreii de Nord drept provocatoare, care adauga noi complicatii la dosarul programului nuclear al guvernului nord-coreean.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta, miercuri dupa-amiaza, pentru a discuta eventualele sanctiuni care urmeaza sa fie aplicate Coreei de Nord.

Un oficial al Ministerului de Externe din Coreea de Nord a confirmat ca Phenianul a testat mai multe rachete, mentionand ca este dreptul suveran al tarii de a efectua astfel de teste.

HotNews.ro, D.M., 05 iul 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read