HomeDIVERSE"Romania este mai putin corupta decat este perceputa"

"Romania este mai putin corupta decat este perceputa"

Miklos Marschall, director regional pentru Europa de Est si Asia Centrala al Transparency International, despre Indexul de perceptie a coruptiei, care plaseaza Romania pe locul cu cea mai mare coruptie perceputa intr-o Uniune de 27, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, si preluat de EurActiv.ro.

La inceputul acestei saptamani a fost publicat Indexul Transparency International de perceptie a coruptiei. Romania este clasata pe locul 84, cu un scor de 3,1, in urcare cu o pozitie fata de anul trecut. Un semnal de alarma pentru UE – dar oare reflecta indicele realitatea din Romania?

Cu o zi inainte de aderarea ultimelor 10 tari la Uniunea Europeana, la 1 mai 2004, Miklos Marschall declara ca Uniunea nu are nici mijloacele nici strategiile necesare pentru a combate coruptia din noile state membre. S-a schimbat de atunci situatia? – l-am intrebat pe domnul Marschall.

„Cred ca au avut loc mai multe schimbari. UE a adoptat o atitudine mai riguroasa la adresa coruptiei, ceea ce este evident acum in cazul Romaniei si Bulgariei. In fiecare raport de tara, UE a subliniat coruptia ca fiind un posibil impediment in calea aderarii.

Este totusi adevarat ca UE nu a stabilit niste criterii unitare de evaluare a problematicii coruptiei, dar perceptia acestui fenomen este mai acuta in prezent, iar coruptia, per se, a devenit un factor mult mai important in cadrul procesului de evaluare a tarilor candidate.”

La inceputul saptamanii, Transparency International a dat publicitatii ultimul clasament al indicelui perceptiei coruptiei la nivel mondial. Romania ocupa locul al 84-lea, in urcare cu o pozitie, in timp ce Bulgaria se claseaza a 57-a, in scadere cu doua locuri. Un posibil semnal de alarma pentru Romania, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Totusi, Miklos Marschall explica faptul ca, „tara este mai putin corupta decat este perceputa”, pentru ca indicele nu ia in considerare ultimele reforme din tara respectiva.

„A afirma ca indicele Transparency International este mereu un pic in urma tendintelor prezente este absolut corect. Acesta este insa rezultatul unor actiuni constiente din partea noastra. Noi nu dorim sa supraestimam o serie de schimbari foarte recente.

Luand in considerare ultimii doi ani, si cunoscand regiunea destul de bine, indraznesc sa afirm, ca situatia coruptiei din Romania este ceva mai buna decat o arata indicele de perceptie. Cred ca Romania a facut progrese semnificative in combaterea coruptiei.

Progresele macroeconomice, cresterea gradului de atractivitate pentru investitori, cota unica de impozitare care a redus birocratia in sistemul fiscal, toate acestea au contribuit la diminuarea ponderii economiei subterane. In plus, sa nu uitam de reforma sistemului judiciar, si de cresterea vointei politice de eradicare a coruptiei.”
Integral in EurActiv.ro.

EurActiv.ro, 09 nov 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read