HomeDIVERSERomania are ora oficiala

Romania are ora oficiala

De miercuri, ora exacta oficiala a Romaniei este furnizata permanent on-line. Cu ocazia Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor si a Societatii Informationale, ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a lansat oficial sistemul informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei.

“Acest sistem permite utilizatorilor marcarea temporala a tranzactiilor si a documentelor la nivel national, in mod uniform, prin sincronizarea cu scara de timp furnizata de etalonul national al Romaniei, aflat la sediul Institutului National de Metrologie.

Datorita acestui proiect, Romania se afla in avantgarda tarilor europene care au implementat astfel de proiecte, fiind prima tara din zona Europei Centrale si de Sud-Est care ofera marcare temporala.”, a declarat ministrul Zsolt Nagy cu aceasta ocazie.

“Informatia de data/timp, furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, este trasabila la Sistemul International de Unitati. Institutul National de Metrologie care detine si dezvolta etaloanele nationale este, din iunie 2004, membru cu drepturi depline al EUROMET, organizatie de colaborare in domeniul metrologiei fundamentale al statelor membre ale Uniunii Europene.

Ca urmare, unitatea de masura furnizata de etalonul national de timp, precum si, capabilitatile de masurare sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene si, prin extensie, la nivel international.”, a declarat directorul general al BRML prof. univ. dr. ing. Fanel Iacobescu.

Un astfel de proiect era absolut necesar in contextul utilizarii tot mai crescute a Internetului din ultimii ani, care a determinat modificari la nivelul societatii in toate planurile, dar mai ales in ceea ce priveste efectuarea operatiunilor online (tranzactii comerciale, schimb de documente, validarea din punct de vedere legal a unor documente oficiale sau a unor inregistrari electronice

etc.). Furnizarea de servicii publice prin mijloace electronice, atat pentru cetateni, cat si pentru companii, da o noua dimensiune utilitatii sistemelor informatice, crescand in acelasi timp importanta disponibilitatii sistemelor si a gestiunii acestora, in conditii de securitate a informatiilor.

Pentru ca toate aceste servicii sa poata fi utilizate pe scara larga este obligatoriu sa existe o referinta unica pentru informatia de data/timp si sa fie asigurata securitatea comunicatiilor.

Dezvoltarea comertului electronic, precum si a schimbului de documente in format electronic a impus necesitatea includerii unei informatii de data/timp, ca parte a semnaturii electronice, unica pentru toti si trasabila la o referinta nationala, in cazul Romaniei, etalonul national de timp, cu o eroare de 1 s.

In conditiile Legii 451 din 1 noiembrie 2004 privind marca temporala, aceasta necesitate a devenit deosebit de stringenta.

Tinand seama de atributiile MCTI privind sustinerea institutiilor publice in domeniul IT&C, a asigurarii informatiilor vitale referitoare la securitatea sistemelor precum si promovarea serviciilor publice furnizate prin mijloace electronice in cadrul Sistemului Electronic National, a devenit necesara implicarea acestei institutii in realizarea unui sistem care sa permita accesul tuturor

utilizatorilor la o referinta nationala pentru informatiile de data/timp asigurandu-se astfel uniformitatea marcarii temporale a tranzactiilor si a documentelor atat la nivel national cat si international in conformitate cu standardele in vigoare.

Realizarea acestui sistem de sincronizare via Internet permite sincronizarea in timp real a unui server de timp (STRATUM 2) cu informatia de timp furnizata de etalonul national de timp si frecventa al Romaniei, iar ulterior informatia transmisa de acest server va permite sincronizarea altor servere de timp sau a calculatoarelor, cu o exactitate cuprinsa intre 1 ms si cateva sute de milisecunde in functie de conexiunea la retea.

Proiectul va contribui la cresterea calitatii serviciilor oferite societatii informationale, raspunzand totodata si cerintelor utilizatorilor.

HotNews.ro, 18 mai 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read