Cele mai mari socuri le vor resimti producatorii de vinuri
“Dupa aderare este posibil sa gasim branza frantuzeasca cam la aceleasi preturi cu produsele din lapte de tip premium, si bineinteles ca romanii, oricat de nationalisti ar fi, vor prefera sa cumpere produsele aduse din afara, care vor fi de o mare diversitate si cu ambalaje atragatoare” – Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii
Dupa aderare, piata romaneasca va fi invadata de produse alimentare de o mare diversitate, iar multe din acestea vor avea preturi mai mici decat cele autohtone. Ca urmare, producatorii romani s-ar putea vedea nevoiti sa mai reduca unele preturi, in special la vin, dar si la diverse tipuri de produse lactate de tip premium si la unele produse din carne.
“In 1995, cand Austria a devenit membra a Uniunii Europene, in cateva zile preturile la produse au scazut foarte mult, ca urmare a intrarii pe o piata puternic concurentiala. Litrul de lapte inainte de aderare era 18 silingi si a scazut la 9 silingi, oul era 9 silingi si a scazut la 4,5 silingi.
E posibil ca producatorii sa se confrunte cu un soc, in primele luni dupa aderare”, a declarat Sergiu Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii. Cel mai mult vor avea de suferit producatorii de vinuri. “La vinuri, consumatorul roman plateste in prezent cu 50 la suta mai mult decat cel german.
Circa 65 la suta din vinurile vandute in supermarketurile din Germania costa sub doi euro, iar in Romania 60 la suta din vinuri sunt la trei euro. La noi este o problema de competitivitate, in primul rand, dar am mai avut o alta problema legata de protectia artificiala a pietei prin taxele vamale de 60 la suta la produsul respectiv.
Va fi un soc foarte serios pentru producatorii romani, care au decuplat preturile de costurile de productie.
Gandul, 27 nov 2006