HomeDIVERSEO scrisoare pierduta in "Le Monde"

O scrisoare pierduta in "Le Monde"

Oficialii europeni asista cu “ingrijorare” la “escaladarea instabilitatii politice” din Romania, relateaza publicatia Le Monde. Corespondentul la Bucuresti al cotidianului invoca drept motiv al unei scrisori de ingrijorare de la Bruxelles evenimente ulterioare acesteia; scrisoarea se refera, de fapt, la respingerea proiectului de lege privind controlul averilor.

Cu doar cateva zile inainte de verdictul Comisiei Europene privind aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, cotidianul francez Le Monde publica, in numarul sau din 16 septembrie, un articol despre o posibila criza politica la Bucuresti.

Sub titlul “Tensiunile politice de la Bucuresti ingrijoreaza Bruxelles-ul”, opinia publica franceza afla ca diferendele de opinie dintre seful statului roman si seful guvernului de la Bucuresti se adancesc, lasand sa se intrevada izbuncnirea unei “crize politice”.

Cei doi oameni politici au pozitii diferite si ireconciliabile privind temele fierbinti aflate in dezbaterea societatii romanesti. Lupta impotriva coruptiei si necesitatea prezentei trupelor romanesti in Irak sunt vazute diferit la Palatul Cotroceni, fata de palatul Victoria. Iar victimele bataliei surde dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Tariceanu nu au intarziat sa apara.

Acestea sunt Eugen Badalan, Seful Statului Major General al Armatei, un apropiat al “presedintelui pro-american Basescu”, dupa cum titreaza Le Monde si ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu.

Cotidianul francez afirma ca oficialii europeni sunt ingrijorati “de aceasta noua escaladare” a conflictului dintre Palate si citeaza, in acest sens, scrisoarea comisarilor pentru Justitie si pentru Extindere, Franco Frattini si Olli Rehn, trimisa recent autoritatilor de la Bucuresti.

Pasajul care ar demonstra, potrivit Le Monde, ingrijorarea Bruxelles-ului fata de”noua escaladare” a conflictului Basescu-Tariceanu, suna astfel : “Recentele evolutii ne dau serioase motive de ingrijorare privind implicarea tuturor actorilor politici din Romania in a combate in mod efectiv, sustinut si ireversibil coruptia la nivel inalt”.

El ar putea fi acceptat ca pozitie publica a celor doi comisari fata de conflictul de la Bucuresti intr-o singura imprejurare.

Aceea ca scrisoarea sa fi fost trimisa dupa demararea anchetarii generalului Badalan si suspendarea ministrului Atanasiu. Scrisoarea a fost insa primita de oficialii romani pe data de 8 septembrie, in acceasi zi in care Parchetul anunta inceperea urmaririi generalului Badalan pentru abuz in serviciu si cu patru zile inainte de suspendarea din functie a ministrului Apararii.

Asadar, citatul care sustine titlul articolului din Le Monde este scos din context.

El exista, este real, dar contextul original este cu totul altul si se refera nu la conflictul dintre Palate, ci la dezamagirea comisarilor europeni fata de modificarile aduse de parlamentari proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate, proiect care este considerat un regres in ceea ce priveste controlul eficient al averilor demnitarilor.

Un subiect care a trecut, inexplicabil, in plan secund, cu toate ca acesta ramane primul motiv de ingrijorare – si pentru oficialii europeni, si pentru opinia publica romaneasca.

Articolul original in Le Monde: Les tensions politiques a Bucarest inquietent Bruxelles – (16 sept)
Scrisoarea comisarilor Frattini si Rehn a fost trimisa in urma cu mai mult de o saptamana vicepremierului Marko Bella (UDMR) si senatorului Dan Voiculescu (PC), indarjiti oponenti ai legii controlului averilor.

Scrisoarea comisarilor: Frattini si Rehn – “ingrijorati” si “dezamagiti”

EurActiv.ro, HotNews.ro, Ioana Speteanu, Senior Editor, 16 sep 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read