HomeDIVERSENicio universitate din Romania in Top 500 mondial si Top 100 european

Nicio universitate din Romania in Top 500 mondial si Top 100 european

La noi, lider este Universitatea A. I. Cuza Iasi

Lipsa de performante a invatamintului superior romanesc e certificata de absenta universitatilor autohtone din cel mai prestigios top de acest gen.

Institutul pentru Invatamant Superior al Universitatii Jiao Tong din Shanghai realizeaza anual Topul 500 al celor mai bune universitati din lume, precum si Topul 100 al universitatilor europene.

Romania nu are nici o prezenta in topurile din ultimii ani, realizate pe baza performantelor obtinute in cercetarea stiintifica de profesorii universitatilor luate in calcul.

„Este consecinta performantelor slabe din cele mai multe domenii universitare.
In afara fizicii, matematicii, chimiei, unde se mai obtin rezultate bune in cercetare, restul sunt la pamant”, sustine Razvan Florian, directorul Centrului pentru Cercetari Cognitive si Neuronale (CONEURAL), autorul unui top similar al universitatilor romanesti.

„Clasamentul Shanghai a capatat o notorietate foarte mare, iar rezultatele sale reflecta nivelul scazut al profesorilor universitari din Romania. Evident, nu este vorba despre toti profesorii.

Dar, pe ansamblu, e vorba despre numarul mic de articole aparute in publicatiile de referinta din lumea stiintifica, ceea ce vorbeste despre rezultatele slabe ale cercetarii romanesti”, explica Razvan Florian clasarea Romaniei in afara acestui top international.

Din Europa de Est, singurele tari prezente in Top 500 sunt Polonia (Universitatea din Varsovia si Universitatea Jagiellona), Cehia (Universitatea din Praga) si Ungaria (Universitatea Szeged si Universitatea Eotvos Lorand). Topul din anul 2006 este dominat, ca si in ultimii ani, de institutii de invatamint superior din SUA, pe primul loc situindu-se Universitatea Harvard.

In primele zece locuri ale topului se regasesc opt universitati americane si doua britanice.

HotNews.ro, 02 oct 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read