Home DIVERSE NASA vrea o baza permanenta pe Luna

NASA vrea o baza permanenta pe Luna

0

Agentia spatiala a Statelor Unite, NASA, prevede stabilirea unei baze permanente pe Luna, dupa reluarea zborurilor cu astronauti spre luna, in preajma anului 2020. Proiectul constituie o prima etapa in cadrul unui program ambitios de explorare a sistemului solar, dupa cum scrie International Herald Tribune.

Proiectul NASA, facut public dupa consultarea cu 13 alte agentii spatiale din lume, printre care si cea chineza, prevede amplasarea bazei pe unul dintre cei doi poli ai lunii, pentru a fi folosita ca centru stiintific si posibil avanpost pentru un zbor cu oameni catre planeta Marte.

“Aceasta strategie va permite tarilor interesate de acest proiect sa-si optimizeze resursele financiare si tehnice, contribuind astfel la coordonarea eforturilor care ne vor propulsa in aceasta noua epoca a descoperirii si explorarii”, a declarat Shana Dale, administrator adjunct NASA.

Dale a mai precizat ca “polii lunari prezinta conditii favorabile” acestui proiect si sunt preferati regiunilor ecuatoriale datorita climei mai temperate, mai ales polul sud care se bucura de razele solare o perioada mai lunga. Acest lucru este ideal pentru producerea electricitatii.

Specialistii s-au gandit si la o eventuala utilizare a energiei nucleare pentru a mari sau inlocui sistemele de energie solara.

Colonia de pe Luna va permite extragerea de hidrogen si oxigen pentru producerea apei si a carburantului necesar pentru motoarele rachetelor.

Asa cum este conceput in prezent, in prima etapa acest avanpost lunar va gazdui un echipaj de patru astronauti care vor efectua mai multe sejururi de cate o saptamana pana ce modulele de locuit si un sistem de electricitate performant vor permite prelungirea misiunilor pana la 180 de zile.

Presedintele Statelor Unite, Gerge W. Bush, a anuntat deja ca NASA pregateste o noua nava spatiala, urmasa a programului Apollo, incheiat in 1972. Finantarea va proveni din abandonarea zborurilor cu navete spatiale, care se vor finaliza in 2010.

HotNews.ro, C. Marin, 05 dec 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.