HomeDIVERSEMuzeul de Artă Cluj - Napoca: o plăcere vizuală

Muzeul de Artă Cluj – Napoca: o plăcere vizuală

muzeul-de-arta-cluj

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este unul din cele mai importante muzee din România cu o colecţie de peste 13.500 de piese de pictură, sculptură, arte grafice, decorative şi fond documentar. Clădirea care găzduiește muzeul este Palatul Bánffy, care este considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stilul baroc din Transilvania.

Întregul circuit al muzeului debutează cu o colecție de icoane ortodoxe transilvănene din secolele XVIII-XIX. Dedesubtul fiecărui tablou este scris autorul și momentul surprins. Sunt expuse tablouri precum ” Învierea Domnului”, ”Nașterea Domnului”, ”Maica cu pruncul”, aceste lucrări fiind semnate de Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Aman și renumitul Ştefan Luchian cu renumitele tablouri pe subiect floral. În imediata apropiere, lângă icoane este expus altarul bisericii catolice din localiatea Jimbor, județul Brașov care te lasă ușor impresionat prin amestecul de culori folosite.

Supraveghetorii încăperilor erau pretutindeni și în permanență sunt alături de vizitatori pentru diferite explicații asupra expozițiilor. Piesele de mobilier care deși sunt vechi par totuși destul de rezistente și lucrate cu bun gust. Ramele, aproximativ a tuturor tablourilor oscilau între nuanțe deschise și închise de auriu care dădeau impresia de ”obiect de valoare”, auriul fiind folosit la bijuteriile prețioase din aur. Tododata păreau și grele.

Dintre toate tablouri cele mai impresionante sunt cele care sugerează peisaje sau momente din natura. Să nu uităm de renumitul ”Carul cu boi”. Interesante sunt și picturile intitulate ”La marginea satului”, ”Interior în Castelul Bran”, ”Atelier” și multe altele.

Într-un colț al uneia din încăperi șade un pian vechi cu un scaun și singurul lucru care îți vine în minte este sunetul liniștitor al clapelor. Întradevăr, atmosfera dinăuntrul muzeului ar putea să fie puțin ”mișcată” de puțină muzică clasică care să se audă în surdină.

„ Nu rata nici o ocazie de a vizita spectaculosul muzeu de artă”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read