Deputatul Mona Musca a anuntat, miercuri, ca renunta la mandatul de parlamentar si la calitatea de membru al Partidului Liberal Democrat. Aceasta decizie vine dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a confirmat, marti, verdictul de politie politica pe care Colegiul CNSAS i l-a dat Monei Musca in septembrie 2006.
“Prezenta si munca mea in Parlamentul Romaniei, in actualul context creat in jurul persoanei mele, nu ar mai fi nici pe departe atat de eficiente cum au fost pana acum. Nu as mai putea sa-i reprezint la fel de bine pe cei care m-au trimis in Parlament” – si-a justificat Mona Musca decizia.
Daca as mai ramane acum in Parlament as face-o doar pentru mine, insa eu nu am facut politica doar pentru interesele personale. Nu am facut politica pentru mine, ci pentru a consolida democratia in Romania si mai ales pentru oamenii din aceasta tara” – a afirmat Mona Musca, intr-o declaratie de presa transmisa in direct de televiziunile romanesti de stiri.
“Al doilea motiv pentru care demisionez este de a nu-i legitima pe cei care ar avea motive sa nu ramana in aceasta institutie numita Parlament” – a adaugat Mona Musca. Ea a anuntat, totodata, ca isi va da demisia si din PLD pentru ca acest partid sa nu fie tinta unor atacuri.
“Nu ma consider invinsa, am facut 17 ani de politica eficienta, facuta din dragoste de oameni si cu rezultate bune pentru ei si pentru consolidarea democratiei” a mai spus Mona Musca. Ea a anuntat, totodata, ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru ca justitia din Romania nu i-a facut dreptate.
Mona Musca a calificat drept “nedreapta si neintemeiata” decizia Curtii de Apel, care a confirmat verdictul ca fostul deputat liberal a facut politie politica.
Contextul in care demisioneaza Mona Musca
Dupa verdictul dat marti de Curtea de Apel, Mona Musca risca pierderea mandatului de deputat si maximum de doi inchisoare pentru fals in declaratii oficiale.
Mandatul de parlamentar al Monei Musca putea fi invalidat, daca justitia ar fi gasit-o vinovata de fals in declaratii publice, fiindca a sustinut la depunerea candidaturii pentru Parlament ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica.
In afara pierderii calitatii de deputat, Mona Musca mai risca, potrivit Codului penal, si o condamnare de maxim doi ani inchisoare pentru fals in declaratii.
Parlamentarii juristi sustin ca Mona Musca nu era obligata sa renunte la mandat
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon (PC) a declarat pentru HotNews.ro ca din punct de vedere juridic Mona Musca putea sa detina in continuare mandatul de parlamentar: “Nici o lege nu ii interzicea acest lucru pentru ca mandatul a fost dat de catre popor. Din punct de vedere moral trebuie intr-adevar sa demisioneze. Este un gest de onoare pe care dansa si l-a insusit”.
Intrebat daca si Dan Voiculescu ar trebui sa renunte la mandatul de parlamentar, Sergiu Andon a replicat: “Nu este nici o legatura intre situatia doamnei Musca si situatia domnului Voiculescu. Decizia pe care CNSAS a luat-o in cazul Voiculescu a fost una politica.
A fost o comanda politica, decizia fiind luata cu trei voturi murdare. In nici un caz in acest caz nu se va ajunge in situatia doamnei Musca si asta pentru ca Dan Voiculescu este nevinovat si procesul este ca si castigat”.
Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Peter Ecktein Kovacs (UDMR), a declarat pentru HotNews.ro ca desi exista mai exista si alti parlamentari care au primit decizia de politie politica din partea CNSAS, nimeni nu ii obliga , nu exista nici o lege care sa le impuna sa renunte la mandatul de ales local: “Este la latitudinea fiecaruia daca vrea sau nu sa faca acest gest de onoare.
Gestul doamnei Mona Musca este un gest de onoare si lauabil. Este cu atat mai laudabil cu cat este cred singurul parlamentar care isi asuma responsabilitatea si renunta la mandatul pe care i l-a dat poporul”.
HotNews.ro, D.Galantonu, D. Mihai, 07 mar 2007