HomeDIVERSEManifestantii islamisti au atacat ambasada Danemarcei

Manifestantii islamisti au atacat ambasada Danemarcei

Danemarca si-a inchis temporar ambasada de la Teheran dupa ce, marti, in cursul unei manifestatii a islamistilor care protestau fata de difuzarea unei inregistrari video care il ironiza pe profetul Mahomed, trei cocteiluri Molotov au fost aruncate in incinta misiunii diplomatice, informeaza editiei online a FOXNews.

Manifestantii au aruncat cu pietre si cu dispozitive incendiare in curtea ambasadei, dar nu au provocat pagube insemnate, potrivit unui oficial danez.

„Am inchis temporar ambasada din ratiuni de securitate, dar ambasadorul si personalul misiunii diplomatice isi continua treaba la Teheran”, a declarat Per Stig Moeller, ministrul de externe al Danemarcei.

Inregistrarea video care a declansat scandalul a fost realizata de organizatia de tineret a Partidului Poporului, partid de extrema dreapta, si il prezinta pe profetul Mahomed ca pe o camila care bea bere si ca pe un terorist beat care ataca Copenhaga.

Seful diplomatiei daneze a dat asigurari omologului sau iranian Manouchehr Mottaki ca Danemarca se distanteaza fata de aceasta inregistrare. De asemenea, autoritatile daneze au inchis doua siteuri care difuzau inregistrarea video.

In ianuarie si februarie, au izbucnit manifestatii de protest in mai multe tari musulmane dupa ce 12 caricaturi ale profetului Mahomed au fost publicate intr-un ziar danez, fiind apoi preluate de o serie de publicatii Vest Europene.

In luna septembrie, un discurs al Papei Benedict al XVI-lea a declansat noi proteste in lumea musulmana. Controversatul discurs a inceput cu un citat dintr-un imparat bizantin din secolul al XIV-lea, care sustinea ca profetul Mohamed nu a adus nou decat idei rele si inumane, printre care si cea ca religia pe care o predica trebuie sa fie raspandita cu sabia.

HotNews.ro, D.C., 11 oct 2006

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Must Read