De cate ori nu ti s-a intamplat sa iti sara un nasture de la camasa sau sa iti agati o bluza si sa ai nevoie de o cusatura rapida, exact cand stateai mai prost cu timpul? Invata cum sa cosi si sa repari rapid micile accidente care iti pot strica tinuta cand ti-e lumea mai draga.

459299061

Chiar daca cusutul ti se pare o activitate invechita sau de domnisoare de pension, intotdeauna este bine sa poti sa iti refaci singura o cusatura la haina, in caz de nevoie. S-ar putea chiar sa iti placa dupa cateva incercari si sa vrei sa treci la cusutul decorativ, cu care sa iti accesorizezi hainele de care te-ai plictisit! Pana acolo insa, trebuie sa inveti 4 dintre cele mai comune cusaturi. Inainte de a te apuca, traseaza o linie cu creta de croitorie, pentru a te asigura ca vei coase drept. Pentru a te asigura ca aceasta nu se sterge, infige in ea bolduri.

Cum sa faci o cusatura dreapta

Aceasta este cea mai comuna metoda de a coase si este folosita pentru a uni doua bucati de materiale.

1. Dupa ce bagi ata in ac, trebuie sa faci un nod la capatul ei.

2. Treci prin material, cam la un centimetru distanta de marginea acestuia si trage ata pana nodul atinge materialul.

3. Treci acul inapoi prin material, printr-o portiune apropiata de cea prin care a iesit acul (la cel putin 1/2 centimetri).

4. Avand acul pe partea cealalta, treci cu el prin material exact prin punctul in care l-ai introdus in pasul anterior si repeta miscarea.

5. La sfarsit, dupa ce ai terminat de cusut portiunea care te interesa, mai strange un nod de doua sau trei ori, ca sa fii sigura ca va tine cusatura.

Cum sa faci o cusatura de surfilare

Aceasta cusatura simpla se realizeaza pe marginea materialelor, pentru ca rezerva de tesatura sa nu se destrame.

1. Baga acul in material, la marginea acestuia, dinspre dos inspre fata.

2. Treci cu acul pe deasupra materialului si repeta miscarea anterioara.

3. La sfarsit strange un nod, pentru a te asigura ca nu se desira cusatura.

Cum sa faci o cusatura in zig-zag

Cusatura in zig-zag este utila, dar poate fi si o forma de a-ti decora o haina, daca folosesti doua ate colorate diferit.

1. Dupa ce ai bagat ata prin ac si ai facut nodul la sfarsit, treci acul prin dosul materialului si trage ata in dreapta, pentru a incepe cusatura.

2. Treci acul printr-un punct pe diagonala, aflat la 30-40 de grade de cel prin care l-ai bagat initial.

3. Adu acul cativa milimetri in stanga, apoi trece-l prin material si coase ata peste cealalta, formand un “X”.

4. Repeta de cate ori e nevoie pentru a forma cusatura.

Cum sa faci un tiv

Tivul este un tip de cusatura foarte important, cu care poti ajusta lungimea unui pantalon sau a manecilor unei haine, de exemplu. Din fericire, chiar daca nu ai masina de cusut, cu putina rabdare iti poti face un tiv care sa arate bine.

1. Calca materialul pe care vrei sa il tivuiesti, pentru ca linia de tiv sa fie precisa.

2. Stabileste unde vrei sa fie linia de tiv si foloseste bolduri sau creta pentru a marca lungimea acesteia. Daca vrei sa scurtezi mult materialul, taie din el astfel incat sa ramana cativa centimetri sub linia de tiv. Acel material se va indoi pe linia tivului si se va coase, deci este importat sa nu fie foarte mult, ca sa nu dea un aspect umflat si inestetic.

3. Alege o ata cat mai apropiata de material din punct de vedere cromatic (firul sa aiba cam un metru).

4. Incepe prin a coase de la stanga spre dreapta. Conform schemei de mai sus, infige acul prin punctul A, mergi cu ata pe diagonala in jos, in punctul B.

5. Iesi cu acul prin punctul C, la doar cativa milimetri in stanga punctului B, apoi infige acul prin punctul D, care este la acelasi nivel cu punctul A.

6. Muta acul cativa milimetri in stanga punctului D (inspre A) si iesi cu el prin punctul E, apoi coase ata peste cusatura realizata anterior, trecand acul prin punctul F. Repeta ultimii doi pasi atat cat este nevoie pentru a realiza tivul.

Este foarte important sa inveti cum sa cosi, atat pentru a te scoate rapid din situatii neplacute, ca atunci cand ti se descoase bluza preferata exact inainte de o intalnire, cat si pentru a-ti accesoriza hainele cu ajutorul unor combinatii de cusaturi de baza.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.