Iata ca de astazi 20 ianuarie, potrivit Legii 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice toate convorbirile telefonice si SMS-urile vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de 6 luni. Datele despre e-mailuri urmeaza sa fie si ele stocate incepand din martie. Masura ca toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica desi o masura europeana, mi se pare putin cam dura si ca in numele securitatii o sa avem parte de abuzuri pe care o sa le simtim cu totii mai tarziu. Cine stie pe mana cui vor incapea aceste date si cum vor fi folosite in viitor marketate si vandute. Autoritatile ne asigura ca datele vor fi folosite numai pentru solutionarea unor situatii specifice anchetelor judiciare dar am mai auzit de banci devalizate din interior desi datele bancare sunt supuse unor restrictii si mai mari.
Masura aceasta, impreuna cu vestea data de ANC (ceva timp in urma dar reactualizata) ca indiferent de reţeaua în care se află, toate persoanele care au telefon mobil vor fi trecute într-o bază de date universala gata pană la finalul lunii octombrie mi se pare inceputul unui proiect imprevizibil.
Baza de date va conţine atât numerele de telefon ale tuturor persoanelor care au un telefon mobil (inclusiv deci cei cu cartele prepaid), cât şi datele de identificare ale acestora ( utilizatorii trebuie să îşi dea acordul dacă vor să apară în acest registru)
Baza de date urmează să fie realizată de un furnizor care va fi desemnat în urma unei licitaţii. Apoi, odată ce va fi gata, ea va putea fi accesată pe internet de oricine, accesul la aceasta fiind gratuit pentru toţi utilizatorii.
Nu sunt impotriva bazelor de date si a informatiilor centralizate ( chiar recomand folosirea lor- carte de telefoane) ci doar impotriva monopolului lor si a celor care le vor folosi in alte scopuri. Oare cine va castiga licitatia ?“Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.Cunosterea este limitata, imaginatia inconjoara lumea.”